Συντακτης: Γιώργος Πατέλης
Δημοσιευση: 25-06-2017, 08:59
ΚΟΣΜΟΣ

Στις κάλπες των βουλευτικών εκλογών προσέρχονται οι πολίτες στην Αλβανία με τη χώρα μαστίζεται από την οικονομική κρίση και τη διαφθορά.

Το κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα διατηρεί το προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις. Δύσκολα όμως, θα κατακτήσει την αυτοδυναμία. Ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα έχει δηλώσει πως θα εγκαταλείψει την πολιτική σε περίπτωση ήττας και ζητά ισχυρή εντολή.

Ο Λιουλεζίμ Μπάσα είναι ο διάδοχος του Σαλί Μπερίσα. Στις μετρήσεις το Δημοκρατικό Κόμμα έρχεται δεύτερο. Το κόμμα της ελληνικής μειονότητας δεν κατέρχεται αυτόνομα στις εκλογές αλλά ο πρόεδρος του Βαγγέλης Ντούλες, συμμετέχει στο ψηφοδέλτιο του κόμματος Μπάσα.

Στην τρίτη θέση φέρεται να βρίσκεται το Σοσιαλιστικό Κίνημα Ενσωμάτωσης. Ο πρώην ηγέτης του Ιλίρ Μέτα, μετά την εκλογή του στην προεδρία της Αλβανίας, δεν μετείχε στον προεκλογικό αγώνα.

Οι μεταρρυθμίσεις, η ένταξη της χώρας στην ΕΕ και η καλλιέργεια και εμπορία χασίς στην αποκαλούμενη «Κολομβία της Ευρώπης» ήταν τα βασικά ζητήματα που κυριάρχησαν στην προεκλογική ατζέντα.

Μέχρι σήμερα Σοσιαλιστικό και Δημοκρατικό Κόμμα διαδέχονταν το ένα το άλλο στην εξουσία, συγκυβερνώντας με το μικρό LSI, το Σοσιαλιστικό Κίνημα για την Ενσωμάτωση. Τώρα όμως και τα δύο μεγάλα κόμμα επιδιώκουν την αυτοδυναμία και θέλουν να τερματίσουν την σχέση εξάρτησης από τον μικρό κυβερνητικό τους εταίρο. 

Εκτός όμως από τις επιθέσεις κατά του LSI, ένα ακόμα κοινό στοιχείο των δύο μεγάλων κομμάτων κατά τη διάρκεια του προεκλογικού αγώνα ήταν οι λαϊκιστικές προεκλογικές υποσχέσεις για γενναίες φορολογικές μειώσεις, εκτίναξη της οικονομικής ανάπτυξης, μάχη κατά της διαφθοράς, αλλά και κατά των καλλιεργειών κάνναβης. Παράλληλα και τα δύο μεγάλα κόμματα υπόσχονται ότι θα παραμείνουν προσηλωμένα στην ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας.

Οι Βρυξέλλες αναμένουν από τα Τίρανα να εφαρμόσουν επιτέλους την μεταρρύθμιση της αλβανικής Δικαιοσύνης, την οποία ψήφισε πέρυσι του καλοκαίρι η βουλή της χώρας, λέει στην DW η πρέσβης της ΕΕ στην Αλβανία Ρομάνα Βλαχούτιν. Μια εξαιρετική δύσκολη αποστολή από τη στιγμή που πολύ δημόσιοι υπάλληλοι στις δικαστικές αρχές έχουν διασφαλίσει τις θέσεις τους με… μίζες. Η διαπλοκή και διαφθορά έχουν ωστόσο γερές ρίζες και στην πολιτική.

Ένα πρώτο βήμα της μεταρρύθμισης ήταν η σύσταση ανεξάρτητης επιτροπής, η οποία καλείται να ελέγξει τον διορισμό 800 δικαστικών και εισαγγελέων. Παράλληλα ψηφίστηκε νόμος για τον έλεγχο πολιτικών προσώπων και εκπροσώπων της δημόσιας ζωής. Ως αντίδραση στο νέο νόμο, βουλευτές χωρίς ποινικό μητρώο ή ακόμα και πολιτικοί που κατηγορούνται για διάφορα ποινικά αδικήματα απέσυραν την υποψηφιότητά τους για τις εκλογές. Σύμφωνα ωστόσο με τον Αφρίμ Κρασνίκι, διευθυντή ενός ανεξάρτητου ινστιτούτου πολιτικών ερευνών στα Τίρανα, αντί των βουλευτών στις λίστες των κομμάτων εμφανίζονται τώρα συγγενικά τους πρόσωπα!

Πηγές: Euronews, Deutsche Welle

200 λέξεις απομένουν.
σχετικα αρθρα
iper piso solidus