ΚΟΣΜΟΣ

Νέες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στα Τίρανα

Εικόνα του άρθρου Νέες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στα Τίρανα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 21/02/2024, 19:21
ΚΟΣΜΟΣ

Διαδηλωτές της αντιπολίτευσης έριξαν βόμβες μολότοφ και πέτρες στο κυβερνητικό κτίριο της Αλβανίας αργά το βράδυ της Τρίτης, κατηγορώντας κρατικούς αξιωματούχους για εμπλοκή στο οργανωμένο έγκλημα και τη διαφθορά, αφού ο ηγέτης τους βρίσκεται σε κατ’ οίκον περιορισμό.

Χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν μπροστά από την έδρα της κυβέρνησης στην πρωτεύουσα Τίρανα, καθώς αστυνομικοί των ΜΑΤ κλήθηκαν να αποκλείσουν το γραφείο του πρωθυπουργού Έντι Ράμα. Δεν υπήρξαν άμεσες αναφορές για τραυματισμούς, σοβαρές ζημιές ή συλλήψεις.

Το κύριο αντιπολιτευόμενο Δημοκρατικό Κόμμα κατηγορεί τον Ράμα για νεποτισμό και διαφθορά που, όπως λέει, ωθούν πολλούς νέους να μεταναστεύσουν για μια καλύτερη ζωή στη Δυτική Ευρώπη.

Οι διαδηλωτές επέλεξαν την Τρίτη για το συλλαλητήριο σε ανάμνηση της 20ής Φεβρουαρίου 1991, όταν διαδηλωτές υπέρ της δημοκρατίας γκρέμισαν το άγαλμα του μακροχρόνιου κομμουνιστή δικτάτορα της Αλβανίας Ενβέρ Χότζα.

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Σαλί Μπερίσα απευθύνθηκε στους διαδηλωτές μέσω βιντεοκλήσης από τον κατ' οίκον περιορισμό του. Εναντίον του διεξάγεται έρευνα για φερόμενη διαφθορά κατά τη διάρκεια της πρωθυπουργίας του μεταξύ 2005-2013.

Ο Μπερίσα έχει αρνηθεί ότι έχει διαπράξει αδίκημα, κατηγορώντας τον Ράμα για πολιτική βεντέτα που αποσκοπεί στη φίμωση των αντιπάλων του. Ο Ράμα το αρνείται αυτό.

Οι εισαγγελείς δεν έχουν ακόμη αποφασίσει αν θα απαγγείλουν επίσημες κατηγορίες κατά του Μπερίσα ή θα τις αποσύρουν.

«Ο Έντι Ράμα, όπως και ο άλλος δικτάτορας (Χότζα), έχει συγκεντρώσει όλες τις εξουσίες στα χέρια του και θέλει μια Αλβανία χωρίς αντιπολίτευση», είπε ο Μπερίσα στο πλήθος που διαμαρτυρόταν.

Από τον Οκτώβριο, βουλευτές της αντιπολίτευσης διακόπτουν τακτικά τις συνεδριάσεις του κοινοβουλίου σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την άρνηση των Σοσιαλιστών να συστήσουν κοινοβουλευτικές επιτροπές για τη διερεύνηση των υποτιθέμενων υποθέσεων διαφθοράς στις οποίες εμπλέκεται ο πρωθυπουργός της χώρας Έντι Ράμα και άλλοι ανώτεροι αξιωματούχοι.

Με πληροφορίες από Reuteres, Euronews

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back