ΚΟΣΜΟΣ

Αλβανία: Σε κατ’ οίκον περιορισμό ο Σαλί Μπερίσα

Εικόνα του άρθρου Αλβανία: Σε κατ’ οίκον περιορισμό ο Σαλί Μπερίσα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 30/12/2023, 18:58
ΚΟΣΜΟΣ

Το Πρωτοβάθμιο Ειδικό Δικαστήριο για τη Διαφθορά και το Οργανωμένο Έγκλημα, το οποίο καλύπτει υποθέσεις που αφορούν ανώτερους αξιωματούχους και πολιτικούς, έκανε δεκτό το αίτημα των εισαγγελέων να τεθεί ο 79χρονος Μπερίσα σε κατ' οίκον περιορισμό, αφού παραβίασε τα προηγούμενα περιοριστικά μέτρα για αναφορά κάθε δύο εβδομάδες. Του απαγορεύτηκε επίσης να ταξιδεύει στο εξωτερικό.

Ο δικηγόρος του δήλωσε ότι το δικαστήριο απαγόρευσε επίσης στον Μπερίσα να επικοινωνεί με άλλα άτομα εκτός από τα μέλη της οικογένειάς του που ζουν μαζί του και ανακοίνωσε ότι θα ασκήσει έφεση κατά της δικαστικής απόφασης.

Την περασμένη εβδομάδα, το κοινοβούλιο ψήφισε την άρση ασυλίας του Μπερίσα. Βουλευτές πιστοί στον Μπερίσα προσπάθησαν να μποϊκοτάρισαν την ψηφοφορία.

Ο Μπερίσα επέκρινε την έρευνα εναντίον του και τη σύλληψή του ως πολιτική δίωξη που διέταξε ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα και προειδοποίησε για «ισχυρές διαμαρτυρίες».

«Το Δημοκρατικό Κόμμα καλεί όλους τους Αλβανούς και τους υποστηρικτές του να συνεχίσουν τη μάχη μας "σήμερα ή ποτέ" για την αποκατάσταση του πολιτικού πλουραλισμού και την άξια τιμωρία του Έντι Ράμα», δήλωσε ο Λουτσιάνο Μπότσι, υψηλόβαθμο στέλεχος του κόμματος, σε συνέντευξη Τύπου μετά την έκδοση της διαταγής από τον δικαστή.

Τον Οκτώβριο, οι εισαγγελείς έθεσαν δημοσίως τον Μπερίσα υπό έρευνα επειδή φέρεται να καταχράστηκε το αξίωμά του για να βοηθήσει τον γαμπρό του, Τζαμάρμπερ Μαλτέζι, να ιδιωτικοποιήσει δημόσια γη για να χτίσει 17 πολυκατοικίες. Οι εισαγγελείς δεν έχουν ακόμη καταθέσει επίσημες κατηγορίες στο δικαστήριο και ο Μπερίσα παραμένει τεχνικά υπό έρευνα.

Ο Ράμα αρνήθηκε να σχολιάσει τη δικαστική απόφαση που επιτρέπει τον κατ' οίκον περιορισμό του Μπερίσα.

Ο Μπερίσα διετέλεσε πρωθυπουργός της Αλβανίας από το 2005-2013 και πρόεδρος από το 1992-1997. Στις βουλευτικές εκλογές του 2021 επανεξελέγη βουλευτής με το Δημοκρατικό Κόμμα.

Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών τον Μάιο του 2021 και του Ηνωμένου Βασιλείου τον Ιούλιο του 2022 απαγόρευσαν στον Μπερίσα και σε στενά μέλη της οικογένειάς του να εισέλθουν στις χώρες τους λόγω φερόμενης εμπλοκής σε υποθέσεις διαφθοράς.


ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back