Oikonomou pisoi
ΕΛΛΑΔΑ

Η άδεια τελικά… δεν υπάρχει;

Εικόνα του άρθρου Η άδεια τελικά… δεν υπάρχει;
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 17/03/2021, 15:36
ΕΛΛΑΔΑ

Εδώ και δύο μέρες, ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνης Γεωργιάδης πρωταγωνιστεί σε ένα (ακόμα) περιστατικό που μαρτυράει εξαίρεση από τους ισχύοντες κανόνες. Παρέστη ως νονός σε βάφτιση, χωρίς ωστόσο να είναι ξεκάθαρο αν οι βαφτίσεις επιτρέπονται ή όχι.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή: Το σχετικό ΦΕΚ αναφέρει ότι επιτρέπεται η «τέλεση λειτουργιών λατρευτικών συνάξεων, ιεροπραξιών, μυστηρίων και κάθε είδους θρησκευτικών τελετών αποκλειστικά και μόνο από θρησκευτικό-ους λειτουργό/ους και το αναγκαίο βοηθητικό προσωπικό χωρίς την παρουσία άλλων φυσικών προσώπων».

Η διατύπωση είναι κάπως… σχετική, όπως πολλές από τις κυβερνητικές αποφάσεις για τα μέτρα περιορισμού, όταν διατυπώνονται γραπτά.

Ο κ. Γεωργιάδης έσπευσε να ανακοινώσει το χαρμόσυνο γεγονός και προκάλεσε αρκετές αντιδράσεις, καθώς, από τα συμφραζόμενα, οι βαφτίσεις δεν επιτρέπονται, ειδικά σε περιοχές πολύ αυξημένου κινδύνου.

Μάλιστα, εμφάνισε μια βεβαίωση με υπογραφές κ.λπ. για «κατ΄ εξαίρεσης (sic) τέλεσης θρησκευτικής τελετής», η οποία φέρει την υπογραφή του γενικού γραμματέα Β. Παπαγεωργίου και την ημερομηνία 5/3/21.  Δεν έχει αριθμό πρωτοκόλλου, έχει όμως κάμποσα… ορθογραφικά, συντακτικά λάθη και γενικά, δεν μοιάζει με μια τυπική βεβαίωση. Ο κ. Γεωργιάδης ωστόσο, στις 15/3 ισχυρίστηκε ότι οι γονείς του παιδιού έκαναν την αίτηση και είναι μια «διαδικασία που ο καθένας μπορεί να ακολουθήσει αν έχει σοβαρούς λόγους».

Τα γεγονότα όμως μάλλον διαψεύδουν τον υπουργό (όπως το έχουν κάνει πολλές φορές μέχρι τώρα): Καταρχάς, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος δια του εκπροσώπου Τύπου μητροπολίτη Αθηναγόρα, αμφισβήτησε την ύπαρξη της άδειας: «Από όσα γνωρίζω εγώ, αυτό πρώτη φορά το ακούω» δήλωσε στο MEGA ο μητροπολίτης.

Έπειτα, ο ίδιος ο πολιτικός προϊστάμενος της Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν στον RealFM, αναίρεσε τους ισχυρισμούς του (συν)υπουργού του στην κυβέρνηση, με μια αίσθηση «εντάξει, έγιναν μερικές εξαιρέσεις» που δεν εξηγεί πάντως γιατί ένας υπουργός επικαλείται ένα έγγραφο που δεν υπάρχει.

Σύμφωνα με όσα επικαλέστηκε ο εκδότης Ν. Χατζηνικολάου, μεταφέροντας τη συνομιλία του με τον κ. Χαρδαλιά, «δεν υπάρχει ειδική άδεια» και ότι «ορισμένες βαπτίσεις και ορισμένοι γάμοι που είχαν προγραμματιστεί και ανακοινωθεί, είχαν οργανωθεί τα πάντα πριν την απαγόρευση, επικαλέστηκαν συγκεκριμένους λόγους-δεν είναι κάτι που μπορεί να γίνει τώρα. Επανεξέτασε η Πολιτική Προστασία τα αιτήματα ορισμένων ανθρώπων, που είχαν ήδη ορίσει τις βαπτίσεις και οι οποίοι επικαλέστηκαν συγκεκριμένους λόγους, τα προσωπικά δεδομένα όμως δεν επιτρέπουν να ανακοινωθούν».

Ανεξάρτητα με τις εξαιρέσεις για ειδικούς λόγους πάντως, παραμένει η αίσθηση ότι ο κ. Γεωργιάδης παρουσίασε ως αιτιολογία ένα έγγραφο που δεν υφίσταται…

 

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back