Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Greenpeace και WWF στο ΣτΕ

Εικόνα του άρθρου Greenpeace και WWF στο ΣτΕ
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 15/04/2018, 12:57
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Μία από τις πιο δύσκολες και κρίσιμες μάχες ετοιμάζονται να δώσουν οι δύο μεγαλύτερες περιβαλλοντικές οργανώσεις της Ελλάδας. Η WWF Ελλάς και η Greenpeace προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) για να σταματήσουν την εξόρυξη υδρογονανθράκων στην Ήπειρο.

Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε, οι δύο οργανώσεις κατέθεσαν αίτηση ακύρωσης κατά των πράξεων έγκρισης του πρώτου σταδίου εργασιών σεισμικής έρευνας για την εξόρυξη υδρογονανθράκων στα Ιωάννινα (το περίφημο «οικόπεδο Ιωαννίνων» που περιλαμβάνει τους νομούς Ιωαννίνων και Θεσπρωτίας). Στο στάδιο αυτό περιλαμβάνονται και γεωτρήσεις με χρήση εκρηκτικών. Οι λόγοι ακύρωσης των πράξεων που προβάλλουν οι δυο οργανώσεις αφορούν παραβάσεις της ισχύουσας νομοθεσίας για την εκτίμηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων από προγράμματα που επιφυλάσσουν μεγάλη περιβαλλοντική ζημιά, όπως η εξόρυξη πετρελαίου. Σε ανακοίνωση των οργανώσεων, επισημαίνεται ότι, με βάση τα νεότερα επιστημονικά δεδομένη, η χρήση του πετρελαίου και γενικότερα των ορυκτών καυσίμων αποτελεί βασική αιτία για την ασυγκράτητη επιδείνωση της κλιματικής αλλαγής.

Η Greenpeace και η WWF Eλλάς βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή στο πλευρό της επιτροπής αγώνα κατοίκων της περιοχής κατά της έρευνας και εξόρυξης υδρογονανθράκων. Στο «οικόπεδο Ιωαννίνων» έχουν ξεκινήσει ήδη από το φθινόπωρο οι εργασίες σεισμικής έρευνας. Μερικές από τις θέσεις των δύο οργανώσεων, μπορείτε να τις διαβάσετε εδώ.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back