ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Γραφτείτε στην ΤοΜΥ της γειτονιάς σας

Εικόνα του άρθρου Γραφτείτε στην ΤοΜΥ της γειτονιάς σας
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 09/03/2018, 18:36
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Όταν λειτουργήσουν όλες οι Τοπικές Ομάδες Υγείας στα Γιάννενα (προς το παρόν λειτουργεί μόνο η μια, στην οδό Φιλικής Εταιρείας στο Γυαλί Καφενέ), θα υπάρχει η δυνατότητα στους πολίτες επιλέγουν που θα εγγραφούν ώστε να έχουν φάκελο υγείας (που θα είναι προσβάσιμος από όλες τις δομές), αλλά και να απευθύνονται στις ΤΟΜΥ για τις πρώτες συμβουλές και την υγεινομική τους παρακολούθηση. Αυτό τουλάχιστον είναι το σχέδιο, όπως το περιέγραψε δια ζώσης ο διοικητής της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας, Τάκης Νικολόπουλος. Ο γιατρός του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, ο οποίος είναι εδώ και αρκετό διάστημα στη θέση του διοικητή της ΥΠΕ, είπε ότι ήδη, στην πρώτη ΤΟΜΥ που λειτουργεί, έχουν εγγραφεί 300 πολίτες. Η πρώτη εγγραφή, για τη δημιουργία του φακέλου υγείας χρειάζεται περίπου 15 με 20 λεπτά. Κάθε ΤΟΜΥ θα απευθύνεται σε 10.000 ενήλικους και 1.500 παιδιά, περίπου. Από Δευτέρα θα λειτουργήσει και τηλεφωνικός αριθμός. Κάθε πολίτης θα έχει το δικαίωμα μιας αλλαγής ΤοΜΥ το χρόνο.

Η επόμενη ΤΟΜΥ ετοιμάζεται να λειτουργήσει στην οδό Ναπολέοντα Ζέρβα, στο πρώην ΚΕΠ. «Χρειάζονται κάποιες παρεμβάσεις για να πληρούνται οι προδιαγραφές, όπως πχ η πρόσβαση των ΑμεΑ» τόνισε ο κ. Νικολόπουλος. Ταυτόχρονα, μια ακόμα θα λειτουργήσει στις εγκαταστάσεις του ΚΕΕΛΠΝΟ και έχει γίνει πρόσκληση ενδιαφέροντος για κτίρια που θα στεγάσουν τις δομές Ανατολής και Λακκωμάτων). Αυτά, μέχρι το Πάσχα. Άλλη μια δομή, μετά το Πάσχα, θα χωροθετηθεί στην περιοχή Σταυρακίου-Νεοχωρόπουλου.

Ο διοικητής της υγειονομικής περιφέρειας είπε ότι και το κέντρο υγείας χρειάζεται στήριξη, κυρίως με προσωπικό. «Θα γίνει νέα προκήρυξη θέσεων» με προτεραιότητες τα εργαστήρια βιοπαθολογίας-απεικόνισης. Κατέληξε λέγοντας ότι με τη λειτουργία της πρωτοβάθμιας «ζώνης» θα αποσυμφορηθούν τα νοσοκομεία και θα ενισχυθεί ο δημόσιος χαρακτήρας της υγειονομικής περίθαλψης.

Επίσης, απαντώντας σε δημοσιογραφικές ερωτήσεις σχετικά με την κόντρα για τη νέα πτέρυγα του πανεπιστημιακού νοσοκομείου, ήταν πιο «ισορροπιστικός», λέγοντας ότι στο νέο πλαίσιο οργανισμών νοσοκομείων, θα λυθούν ζητήματα που προκύπτουν τώρα. Για τη μεταφορά-εγκατάσταση κλινικών στο νέο κτίριο πάντως, ξεκαθάρισε ότι αυτή είχε αποτυπωθεί στην αρχική πρόταση, στο ΕΣΠΑ, από το οποίο χρηματοδοτήθηκε η νέα πτέρυγα.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back