Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

ΤΟΜΥ: Το νέο βήμα στην Υγεία

Εικόνα του άρθρου ΤΟΜΥ: Το νέο βήμα στην Υγεία
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 31/05/2018, 19:23
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Οι Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ) έρχονται να αποτελέσουν τις νέες δομές της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας να δείχνει αποφασισμένη για την επιτυχία του φιλόδοξου αυτού εγχειρήματος.

«Είναι μια σημαντική αλλαγή που ενισχύει το δημόσιο σύστημα υγείας. Μετά από περίπου μια 20ετία έχουμε νέες δομές πρωτοβάθμιας υγείας» τόνισε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός που επισκέπτεται σήμερα τα Γιάννενα. Ο κ. Ξανθός εγκαινίασε τις τέσσερις από τις έξι συνολικά ΤΟΜΥ που προβλέπονται να γίνουν στην πόλη, στην προσπάθειά του να αναδείξει επιπλέον την έμφαση που δίνει το υπουργείο Υγείας στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας (στις 20:00, στην ΕΗΜ, ο υπουργός Υγείας θα παρουσιάσει τη στρατηγική για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας).

Οι τέσσερις ΤΟΜΥ στεγάζονται σε… δύο ιδιόκτητα κτίρια της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας: δύο συστεγάζονται στην οδό Φιλικής Εταιρείας και δύο στο κτίριο του πρώην ΙΚΑ στην Ανατολή. Ο υπουργός δεν απέκρυψε ότι υπάρχουν προβλήματα και δυσκολίες στην ανάπτυξη των ΤΟΜΥ –μέχρι σήμερα λειτουργούν 70 δομές σε όλη τη χώρα-, αφήνοντας να εννοηθεί ότι κάθε αρχή και δύσκολη.

Οι δομές αυτές θα χρηματοδοτούνται για τέσσερα χρόνια από το Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς (ΕΣΠΑ). Γενικοί γιατροί, παιδίατροι, κοινωνικοί λειτουργοί, νοσηλευτές, επισκέπτες υγείας και διοικητικοί υπάλληλοι αποτελούν το προσωπικό των δομών. Για τη μετα-ΕΣΠΑ εποχή, ο υπουργός άνοιξε το παράθυρο της διεκδίκησης μονιμοποίησης. «Θέλουμε αυτή η παρέμβαση να έχει διάρκεια, και οι άνθρωποι που θα εργαστούν αυτά τα τέσσερα χρόνια, αξιοποιώντας και το μπόνους της προϋπηρεσίας, να μπορέσουν να διεκδικήσουν μια μόνιμη ένταξη στη λειτουργία του δημόσιου συστήματος υγείας»…

Μέχρι τότε, το μεγάλο στοίχημα είναι οι πολίτες να εμπιστευτούν τις νέες αυτές δομές, οι οποίος προσφέρουν  μια ολιστική φροντίδα, κι όχι μόνο παραπεμπτικά ή συνταγογράφηση φαρμάκων. Ο κ. Ξανθός ανέφερε ότι οι ΤΟΜΥ θα βρίσκονται σε λειτουργική διασύνδεση με τα κέντρα υγείας, τα οποία θα ενισχυθούν κι αυτά. Όπως επεσήμανε, θα προχωρήσει η προκήρυξη 400 θέσεων μονίμων γιατρών για τα Κέντρα Υγείας ενώ θα επιδιωχθεί μέσω χρηματοδοτικών εργαλείων η αναβάθμιση των υποδομών και του εξοπλισμού. «Υπάρχουν Κέντρα Υγείας που δεν έχουν δεχθεί καμία βελτιωτική παρέμβαση από τη δεκαετία του ‘80» τόνισε, για να προσθέσει ότι «δίνουμε μια μάχη με τον χρόνο και τις αντοχές των ανθρώπων του ΕΣΥ και της κοινωνίας».

Στην τελετή εγκαινίων των ΤΟΜΥ παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων, οι βουλευτές Χρήστος Μαντάς, Μερόπη Τζούφη και Γιάννης Στέφος.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back