Oikonomou pisoi
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Γουίλι Ντίξον: ο άνθρωπος που τον «έκλεψαν» όλοι

Εικόνα του άρθρου Γουίλι Ντίξον: ο άνθρωπος που τον «έκλεψαν» όλοι
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 02/07/2017, 02:22
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η ιστορία του ροκ εν ρολ είναι γραμμένη σε παλίμψηστους. Τίποτε δεν έχει προκύψει ως εντελώς νέο, ακόμα και οι μεγαλύτερες νεωτερικότητες, ακόμα και οι πιο ταλαντούχοι και εμπνευσμένοι καλλιτέχνες. Αν υπάρχει όμως ένας δημιουργός που λεηλατήθηκε όσο κανείς άλλος σε αυτή την ιστορία, τότε αυτός είναι ο Γουίλι Ντίξον, που γεννήθηκε σαν σήμερα, 1η Ιουλίου, πριν από 102 χρόνια (αλήθεια, πόσο πάλιωσε ο κόσμος;).

Ο Ντίξον γεννήθηκε στο Βίκσμπουργκ, μια από τις ιστορικότερες πόλεις του Μισισιπή, αλλά έζησε τη ζωή του κυρίως στο Σικάγο, όπου και καθόρισε σε τεράστιο βαθμό τη διάσημη μπλουζ σκηνή του. Υπήρξε τεράστιος, όχι μόνο στη δημιουργία, αλλά και στο… μέγεθος, ενώ ήταν πρωταθλητής του μποξ, ανάμεσα σε άλλα.

Το πρώτο του μεγάλο συμβόλαιο ήταν με την Chess recs, την πιο σημαντική εταιρία του Σικάγο μπλουζ. Αυτό που ήταν όμως στην πραγματικότητα ο Ντίξον, το ακροατήριο το έμαθε από άλλους που είτε τον αντέγραψαν με σεβασμό, είτε κυριολεκτικά το λεληλάτησαν. Στους δεύτερους συγκαταλέγονται και οι Led Zeppelin, τους οποίους ο άτυχος γενικά στο θέμα «πνευματικά δικαιώματα» Ντίξον, τους κυνήγησε δικαστικά για αντιγραφείς του, στο Whole Lotta Love.

Τα πιο διάσημα κομμάτια του παίχτηκαν από τεράστιες μπάντες, όπως οι Zeppelin και οι Stones: Little red Rooster, You Shook me, I Can’t Quit You Baby. Έγραψε πάνω από 500 κομμάτια, στα οποία αναφέρεται επίσημα, χώρια όσα έδωσε σε άλλους και δεν αναφέρθηκε πουθενά ο ίδιος.

Ο Hoochie Coochie Man της παγκόσμιας μουσικής, πέθανε το 1992, από καρδιακή προσβολή.


ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back