Oikonomou pisoi
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

«Γιορτές Γράμμου» με κυβερνητική συμμετοχή;

Εικόνα του άρθρου «Γιορτές Γράμμου» με κυβερνητική συμμετοχή;
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 23/08/2020, 13:17
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Η Ένωση Αποστράτων διοργανώνει και φέτος την εκδήλωση στον Γράμμο, στη Βούρμπιανη Κόνιτσας, ανακοινώνοντας ότι θα εκπροσωπηθεί σε αυτή ο πρωθυπουργός δια του υφυπουργός Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής.

Η ανακοίνωση της Ένωσης Αποστράτων για την εκδήλωση, η οποία έχει ταυτιστεί διαχρονικά με τη «δικαίωση» των διώξεων κομμουνιστών, πριν, κατά και μετά τον Εμφύλιο, προκάλεσε την έντονη αντίδραση του ΚΚΕ:

«Η συμμετοχή του ΥΦΕΘΑ Α. Στεφανή, ως εκπροσώπου του Πρωθυπουργού και της κυβέρνησης, σε αντικομμουνιστική εκδήλωση της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού, που υπάγεται στο ΥΠΕΘΑ, στον Γράμμο και στο Βίτσι, η οποία μάλιστα διανθίζεται με φρασεολογία από την εποχή των εκτελέσεων και των εξοριών, είναι απαράδεκτη, άθλια και επικίνδυνη» τονίζει το κόμμα και συμπληρώνει:

«Φαίνεται ότι την κοινοβουλευτική απουσία της Χρυσής Αυγής έρχεται να καλύψει η παρουσία και η εκπροσώπηση της κυβέρνησης σε αυτήν την εκδήλωση, επιδιώκοντας να ψαρέψει στα βρωμόνερα της ακροδεξιάς και του φασισμού».

Το ΜέΡΑ25 στη δική του ανακοίνωση, αναφέρει: «Αφού υπενθυμίσουμε ότι το 1989, έστω σαράντα χρόνια μετά τη λήξη του, το ελληνικό κράτος αναγνώρισε επίσημα ότι υπήρξε Εμφύλιος και όχι ‘συμμοριτοπόλεμος’ και ότι αυτοί που πολέμησαν δεν ήταν ‘εθνικόφρονες’ και ‘κομμουνιστοσυμμορίτες’, αλλά ο Εθνικός Στρατός από τη μία και ο Δημοκρατικός Στρατός Ελλάδας από την άλλη, καλούμε την κυβέρνηση να ζητήσει συγγνώμη εμπράκτως, αποσύροντας τον εκπρόσωπό της από αυτήν τώρα αλλά και απέχοντας από παρόμοιες εκδηλώσεις στο μέλλον».

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Ένωση Αποστράτων ανακοινώνει «πολιτική εκπροσώπηση» από το χώρο της Δεξιάς, ωστόσο μέχρι πρότινος, οι πολιτικοί ή και θεσμικοί παράγοντες απέφευγαν να παραστούν. Το ρόλο αυτό αναλάμβανε η νεοναζιστική Χρυσή Αυγή και γενικώς, υπήρχε μια τάση αποφυγής «συγχρωτισμού» με τα μέλη της. Πέρυσι, η Ένωση Αποστράτων ανακοίνωσε ότι στην ίδια εκδήλωση, απέστειλαν χαιρετισμούς οι βουλευτές Ιωαννίνων της ΝΔ και πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας και Μαρία Κεφάλα. Ούτε πέρυσι, ούτε σήμερα υπάρχει κάποια επίσημη επιβεβαίωση ή διάψευση, από θεσμικούς φορείς.

Η εκδήλωση, διαχρονικά, βρίθει ακροδεξιού λόγου, όπως για παράδειγμα τα κηρύγματα του μητροπολίτη Κονίτσης, ο οποίος κατά καιρούς, από το βήμα της εκδήλωσης, έχει «στηλιτεύσει την απουσία της Πολιτείας» από τις εκδηλώσεις, έχει χαρακτηρίσει «ντενεκέδες» αντιστασιακούς, κ.α…

Φέτος πάντως, διευκρινίζεται ότι η εκδήλωση δεν θα μπορεί να έχει περισσότερα από 100 άτομα, λόγω πανδημίας…


(φωτογραφία από παλιότερη εκδήλωση)

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back