Το μουσείο του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας στη Θεοτόκο Κόνιτσας, εγκαινίασε ο Δημήτρης Κουτσούμπας, γενικός γραμματέας του ΚΚΕ. Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Δημήτρης Γόντικας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ: «Σήμερα κλείνει ο κύκλος των εκδηλώσεων για τα 70 χρόνια από την ίδρυση του ΔΣΕ, με τη δημιουργία μνημείων σε όλη την Ελλάδα για να τιμήσουμε τους αγώνες και τους αγωνιστές του ΔΣΕ» δήλωσε μεταξύ άλλων και πρόσθεσε: «Η ανάγκη μιας νέας οργάνωσης της κοινωνίας είναι το πιο άμεσο και επίκαιρο ζήτημα. Η κοινωνία για την οποία παλεύουμε, ο σοσιαλισμός -κομμουνισμός, δεν είναι ουτοπία και ονειροπόλημα. Μπορεί σήμερα οι καπιταλιστές με τα τεράστια μέσα που διαθέτουν να παγιδεύουν τη σκέψη, ότι’τίποτα δεν αλλάζει’ ή ότι δεν υπάρχει άλλη, εναλλακτική λύση, δεν μπορούν όμως με τίποτα να ανακόψουν την πορεία προς μια ανώτερη οργάνωση της κοινωνίας. Μπορεί να κέρδισαν χρόνο με την ανατροπή του σοσιαλισμού που γνωρίσαμε, οι λαοί όμως δεν είπαν ακόμα την τελευταία λέξη τους».
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, ο κ. Κουτσούμπας τόνισε μεταξύ άλλων για το γενικό πολιτικό προκείμενο:
«Δυστυχώς η αντιλαϊκή πολιτική της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ συνεχίζει, καθώς περνάει τον τρίτο χρόνο της διακυβέρνησης συνεχίζει ακάθεκτη, ενάντια σε όλα τα λαϊκά στρώματα της πατρίδας μας. Ήδη ο ΕΝΦΙΑ έρχεται, νέα φορολογικά βάρη, νέες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, τα προβλήματα μεγαλώνουν, τα εθνικά θέματα, όπως συνηθίζουμε να τα λέμε, διογκώνονται. Πρέπει ο ελληνικός λαός να συνεχίσει την πάλη του, να την αναπτύξει παραπέρα αυτή τη νέα περίοδο μέχρι την οριστική ανατροπή αυτών των πολιτικών, αλλά και των αιτιών που γεννάνε αυτές τις πολιτικές».
Το μουσείο και το μνημείο στεγάζεται στο σπίτι και τον αύλειο χώρο του Κώστα Ζούνη, αντάρτη του ΕΛΑΣ, μαχητή του ΔΣΕ και μέλους του ΚΚΕ. Παραχωρήθηκε από την οικογένειά του στο ΚΚΕ και κατασκευάστηκε με εθελοντική προσφορά φίλων και μελών του κόμματος από τη δυτική Μακεδονία, την Ήπειρο και την περιοχή της Αττικής. Στο μουσείο υπάρχει έκθεση φωτογραφίας όπου παρουσιάζεται υλικό και φωτογραφικά ντοκουμέντα ανά χρονολογική περίοδο από το αρχείο του ΚΚΕ, με εικόνες από την περίοδο του εμφυλίου στην περιοχή του Γράμμου, του Σμόλικα, του Άνω Βοΐου Κοζάνης και του Βιτσίου Φλώρινας. Επίσης φιλοξενείται αρχειακό υλικό στο οποίο αποτυπώνονται οι συνθήκες της καθημερινής ζωής των κατοίκων της περιοχής που στήριξαν με τη δουλειά τους στα μετόπισθεν, τους μαχητές του ΔΣΕ.
Στον περίβολο του μουσείου αναγράφονται 438 ονόματα νεκρών μαχητών και μαχητριών του ΔΣΕ από τα γύρω χωριά του Γράμμου και του Σμόλικα, που σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου.