ΑΠΟΨΕΙΣ

Γιατί πρέπει να παραμείνουν αυτόνομα τα νομικά πρόσωπα

Εικόνα του άρθρου Γιατί πρέπει να παραμείνουν αυτόνομα τα νομικά πρόσωπα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 02/11/2023, 09:22
ΑΠΟΨΕΙΣ

Τα νομικά πρόσωπα του Δήμου Ιωαννιτών, ειδικά το Πνευματικό Κέντρο και ο ΟΚΠΑΠΑ, πρέπει να διατηρήσουν την αυτονομία τους.

Όχι το σημερινό καθεστώς λειτουργίας –το οποίο θα πρέπει να βελτιωθεί δραστικά σε πολλούς τομείς-, αλλά την αυτονομία τους.

Οι λόγοι είναι αρκετοί. Οι σημαντικότεροι από αυτούς είναι ότι εάν, στην παρούσα φάση του τρομερά αποδιοργανωμένου και αποδυναμωμένου Δήμου Ιωαννιτών, «απορροφηθούν» οργανισμοί που κάνουν αυτά, τα συγκεκριμένα πράγματα που κάνουν, τίποτα δεν εγγυάται ότι θα συνεχιστεί η δράση τους.

Προβλήματα υπάρχουν και πολύ σοβαρά μάλιστα. Το Πνευματικό Κέντρο θα πρέπει επιτέλους να επιτελέσει το ρόλο του φορέα παραγωγής πολιτισμικού κεφαλαίου και να σταματήσει να είναι κυρίως, ένας μεταπράτης εκδηλώσεων.

Θα πρέπει επίσης να είναι φορέας που ασχολείται μόνο με τον πολιτισμό και όχι με τις παράλληλες, εξίσου σημαντικές, δραστηριότητες που συμπεριλαμβάνει το χαρτοφυλάκιό του.

Το ίδιο και ο ΟΚΠΑΠΑ: Η κοινωνική πολιτική θα πρέπει να είναι αυτόνομη, χωρίς πολλαπλές διοικητικές «διχοτομήσεις».

Και οι δύο οργανισμοί θα πρέπει να βελτιώσουν τις εργασιακές συνθήκες του προσωπικού και να ενισχυθούν με μόνιμους υπαλλήλους, όπου αυτοί-ες χρειάζονται.

Επίσης, ανοιχτό παραμένει το θέμα των οικονομικών υποχρεώσεων, ειδικά του Πνευματικού Κέντρου, αλλά και ο τρόπος που προσλαμβάνει προσωπικό. Μπορεί ο Δήμος να «σηκώσει» το συσσωρευμένο χρέος;

Μπορεί να προσλαμβάνει συμβασιούχους για τα διάφορα τμήματα, με τους στοιχειώδεις όρους, με τους οποίους εργάζονται σήμερα; Φυσικά, σε αυτό το θέμα, το πραγματικό ερώτημα είναι πώς το προσωπικό θα είναι μόνιμο, με αξιοπρεπείς εργασιακούς όρους και όχι μια επιπλέον ευκαιρία για μικροπολιτική και χατίρια…

Προφανώς, κανένας οργανισμός δεν μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί με τον τρόπο που το κάνει σήμερα. Χρειάζονται πολλές-πολλές αλλαγές, σε υπηρεσίες που μοιάζουν να λιμνάζουν. Αυτό όμως, είναι κάτι διαφορετικό από την οριζόντια κατάργηση. 

Τυχόν συγχωνεύσεις θα σημάνουν οπισθοχώρηση πολλών χρόνων για τον Δήμο Ιωαννιτών. Οπισθοχώρηση στις υπηρεσίες που παρέχονται στους πολίτες και κυρίως, στη φέρουσα δυνατότητα των οργανισμών, που συνεχίζουν να λειτουργούν συχνά κάτω από τις δυνατότητές τους και τις απαιτήσεις της εποχής.

Οπισθοχώρηση ακόμα από τις σύγχρονες τάσεις, ειδικά στην πολιτιστική παραγωγή, αλλά και από την αξιοπιστία των πολιτικών προτάσεων των ίδιων των παρατάξεων.

Όταν ζητήσαμε προεκλογικά από τις παρατάξεις να παραθέσουν τις θέσεις τους για τα νομικά πρόσωπα του Δήμου, μόνο μια ήταν ξεκάθαρα υπέρ του νόμου Κεραμέως.

Τώρα, θα πρέπει να αποδείξουν όλες ότι μπορούν να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων, αλλά και των προεκλογικών τους προγραμμάτων για όλο το πλαίσιο που καλύπτουν οι επίμαχοι φορείς-όχι μόνο των θέσεων για το συγκεκριμένο ζήτημα της κατάργησής τους.

Ακόμα και αν η διάθεση της κυβέρνησης είναι να επαναλάβει τις αποτυχημένες πολιτικές «οικονομίας κλίμακας» των πρώτων μνημονιακών ετών και να συνηγορήσει δραστικά υπέρ της εξώθησης υπηρεσιών στην «ελεύθερη» αγορά, ο Δήμος Ιωαννιτών θα πρέπει να εκμεταλλευτεί κάθε πιθανή δυνατότητα για να στηρίξει τις υποδομές του.

Ή τουλάχιστον, να γνωρίζουμε γιατί δεν μπορεί ή δεν αξίζει τον κόπο να το κάνει.

Όλα αυτά φυσικά απαιτούν στοιχεία και προτάσεις, που μέχρι τις 15 Νοεμβρίου δεν συγκεντρώνονται και συντάσσονται εύκολα.

Αλλά η ανάγκη είναι επιτακτική…

 

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back