Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Γιατί δεν ανοίγει η παιδική χαρά του Κουραμπά

Εικόνα του άρθρου Γιατί δεν ανοίγει η παιδική χαρά του Κουραμπά
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 03/06/2016, 15:34
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ένα στοιχειωμένο έργο κοντεύει να γίνει η παιδική χαρά του Κουραμπά. Ενώ ο δήμος Ιωαννιτών έχει παραλάβει το έργο από την ανάδοχο κοινοπραξία (Γ. Δημητρίου-Μιχ. Μπίστας Ο.Ε.-Ι. Λάμπρης) εδώ και τρεις μήνες, το λουκέτο παραμένει στη θέση του. Κι αυτό επειδή δεν υπάρχει ακόμα το ειδικό σήμα πιστοποίησης, με την αρμόδια επιτροπή ελέγχου παιδικών χαρών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου να διατηρεί τις επιφυλάξεις της και να μη βάζει την τελική υπογραφή για να ανοίξει η παιδική χαρά. Η δυσαρέσκεια εκ μέρους της δημοτικής αρχής είναι δεδομένη.

Ο χώρος αυτός του Κουραμπά είναι κλειστός επί τρία χρόνια, όταν και ξεκίνησαν οι εργασίες για την αναβάθμιση του πάρκου με χρηματοδότηση από το Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς (ΕΣΠΑ). Η τελική δαπάνη για την κατασκευή του έργου ανήλθε στα 452.000 ευρώ. Οι δύσκολες στιγμές για το έργο ήρθαν πέρσι τον Απρίλιο όταν ένα παιδάκι τραυματίστηκε σε τσουλήθρα –το πάρκο ήταν άτυπα ανοιχτό. Όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς βρέθηκαν τότε ενώπιον των ευθυνών τους, με το υπουργείο Εσωτερικών να γίνεται πιο αυστηρό με την υπόθεση της πιστοποίησης των παιδικών χαρών.

Ο δήμος Ιωαννιτών προχώρησε σε διορθωτικές παρεμβάσεις, που, όπως φαίνεται, δεν ικανοποιούν πλήρως την αρμόδια τριμελή επιτροπή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, η οποία λειτουργεί και υπό τη σκιά του περσινού περιστατικού και των συνεπειών του σε διάφορα επίπεδα.

Ο προϊστάμενος των ΤεχνικώνΥπηρεσιών του δήμου Ορέστης Μπρίκος, μιλώντας στον «Τύπο», αναφέρει ότι«ο καθένας οφείλει να κινηθεί με το νομικό πλαίσιο και οφείλει να εκτελέσει τα καθήκοντά του», εκτιμώντας παράλληλα ότι «η επιτροπή κωλυσιεργεί».

Ο πρόεδρος της επιτροπής Στέφανος Μιχάλης (συμμετέχει ως εκπρόσωπος της τοπικής αυτοδιοίκησης) επικαλείται κι αυτός τη νομοθεσία όπως και τα έγγραφα του γενικού επιθεωρητή δημόσιας διοίκησης για την πιστοποίηση των παιδικών χαρών. «Θέλουμε να βρούμε μια λύση με τον δήμο. Εκτιμώ ότι θα μπορέσουμε. Πρόθεσή μας πάντως δεν είναι η απένταξη του έργου» τονίζει στον «Τύπο». Τη βεβαιότητα ότι το θέμα θα λήξει σύντομα εκφράζει, από την πλευρά του, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Ιωαννίνων Γιάννης Λιόντος. «Είμαστε σε μια διαπραγμάτευση η οποία ελπίζουμε να τελειώσει ακόμα και την ερχόμενη εβδομάδα» τονίζει. Και οι δύο φορείς φαίνεται ότι προσπαθούν να κρατήσουν χαμηλά τους τόνους (όχι πάντα με επιτυχή τρόπο) και να βρουν μια κοινά αποδεκτή λύση. Αρκεί, βέβαια, να τηρηθεί ό,τι προβλέπεται…

Την ίδια ώρα, η Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας Ηπείρου ασκεί κι αυτή πιέσεις προς τον δήμο Ιωαννιτών ως φορέα υλοποίησης του έργου να βάλει τίτλους τέλους. Για την ολοκλήρωση των διαδικασιών στο ΕΣΠΑ, απαιτείται το ειδικό σήμα πιστοποίησης –το οποίο, παρεμπιπτόντως, πρέπει να ανανεώνεται κάθε χρόνο. Το σήμα αυτό δεν το έχουν πάρει, πάντως, ούτε οι παιδικές χαρές που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ σε άλλους δήμους της Ηπείρου. Όπως και να’ χει, μέχρι τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τους κανονισμούς του ΕΣΠΑ, οι παιδικές χαρές πρέπει να βρίσκονται υποχρεωτικά σε λειτουργία. Το ζητούμενο βέβαια είναι αυτές να λειτουργήσουν άμεσα και όπως πρέπει…

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back