ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Γιάννενα: Η πολιτιστική ατζέντα της εβδομάδας (30 Οκτωβρίου-6 Νοεμβρίου)

Εικόνα του άρθρου Γιάννενα: Η πολιτιστική ατζέντα της εβδομάδας (30 Οκτωβρίου-6 Νοεμβρίου)
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 30/10/2022, 12:41
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η πολιτιστική ατζέντα της εβδομάδας στα Γιάννενα, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις που έχουν γίνει, έχει ως εξής:

30 Οκτωβρίου

Χορός: Actus for Aoos/Vjosa

Μια παράσταση σύγχρονου χορού με τίτλο: #Actus_for_Vjosa θα γίνει την Κυριακή 30 Οκτωβρίου στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιωαννιτών, με ελεύθερη είσοδο. Τη δράση διοργανώνουν οι οργανώσεις Πίνδος Περιβαλλοντική και MedINA και το Ίδρυμα Χάινριχ Μπελ-Γραφείο Θεσσαλονίκης.

Το ξεκίνημα θα γίνει στις 18:30 με μια  συζήτηση με τίτλο «Αώος/Vjosa: προασπίζοντας την περιβαλλοντική μας κληρονομιά». Αώος (στα αλβανικά Vjosa) είναι ο τελευταίος ποταμός της Ευρώπης που ρέει ελεύθερα, χωρίς φράγματα κι άλλα τεχνητά εμπόδια.

Όσον αφορά την παράσταση σύγχρονου χορού που θα ακολουθήσει, πρόκειται για ένα project αφιερωμένο στην προστασία του ποταμού, όπου συμμετέχουν χορευτές από όλο τον κόσμο. Το πρότζεκτ έχει παρουσιαστεί ήδη σε πόλεις της Αλβανίας και αποτελεί μια παραγωγή της ομάδας «was bleibt kollektiv με χορογράφο τον Gentian Doda.

30-31 Οκτωβρίου

Σινεμά: «Η άλλη όψη της ελπίδας»

Το αφιέρωμα στον σύγχρονο ευρωπαϊκό κινηματογράφο συνεχίζεται από το καλλιτεχνικό σωματείο «Εξαύδα».

Στις 30 και 31 Οκτωβρίου, στις 20:15, προβάλλει την ταινία του Άκι Καουρισμάκι «Η άλλη όψη της ελπίδας», στον χώρο του στην οδό Κουντουριώτου 31 (με οικονομική προσφορά 2 ευρώ).

Η υπόθεση: O Σύριος Χάλεντ ψάχνει απελπισμένα να ξαναβρεί την πολυαγαπημένη του αδελφή, που διέφυγαν από το Χαλέπι μαζί και την έχασε στον μακρύ δρόμο προς τη Γερμανία. Στη φινλανδική πρωτεύουσα θα γνωρίσει τις τυπικότητες του νόμου, την απόρριψη, τη βία και τον ρατσισμό από νεοναζί, αλλά και την καλοσύνη και τη βοήθεια από ανθρώπους όπως ο Βίκστρομ.

1 Νοεμβρίου

Σινεμά: «Παρένθεση»

Το αφιέρωμά της με τίτλο «Όσοι από έρωτα εκπέσανε» συνεχίζει η Κινηματογραφική Ομάδα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Την Τρίτη 1 Νοεμβρίου, στις 21:00, θα προβληθεί η ταινία «Παρένθεση» (1968) του Τάκη Κανελλόπουλου, στον πολιτιστικό πολυχώρο «Δημ. Χατζής», με ελεύθερη είσοδο.

Στην ταινία πρωταγωνιστούν η Αλεξάνδρα Λαδικού και ο Άγγελος Αντωνόπουλος.

H υπόθεση: Μια γυναίκα και ένας άνδρας συνταξιδεύουν σε ένα τρένο. Σε μία προγραμματισμένη στάση, στον σταθμό της πόλης του άνδρα, τα μεγάφωνα αναγγέλλουν ότι θα υπάρξει εξάωρη καθυστέρηση. Εκεί, θα έχουν την ευκαιρία να γνωριστούν και να ζήσουν μια ερωτική παρένθεση. Όταν το τρένο αναχωρήσει, εκείνη θα συνεχίσει το ταξίδι, ενώ αυτός θα παραμείνει στην πόλη.

Από 2 Νοεμβρίου

Έκθεση φωτογραφίας του Ιωάννη Μπενέκου

Έκθεση φωτογραφίας του Ιωάννη Μπενέκου με τίτλο: «Αινιγματικές Μεταμορφώσεις» διοργανώνει το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιωαννιτών από 2 έως 15 Νοεμβρίου.  Η έκθεση εντάσσεται στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Tales of X Cities, στο οποίο συμμετέχει το Πνευματικό Κέντρο, και θα πραγματοποιηθεί στον εκθεσιακό χώρο του Πνευματικού Κέντρου.

Ώρες λειτουργίας: 12:00 – 14:00 και 18:30-21:00. Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη 2 Νοεμβρίου, στις 19:00.

5 Νοεμβρίου

Θέατρο: «Ο θάνατος σου η ζωή μου»

Την κοινωνική κωμωδία «Ο θάνατός σου η ζωή μου» του Αλέκου Σακελλάριου παρουσιάζει το Σάββατο 5 Νοεμβρίου, στις 20:30. στην αίθουσα «Βασίλειος Πυρσινέλλας» η «Δωδωναία Σκηνή», η θεατρική ομάδα του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Δωδώνης.

Η υπόθεση: Ο κεντρικός ήρωας Λαυρέντης Πιτσιλός, είναι εργολάβος κηδειών, η δουλειά του οποίου είναι… εντελώς πεθαμένη. Στην προσπάθειά του να ορθοποδήσει μέσα στην κρίση σκαρφίζεται κόλπα για να καπαρώσει ως πελάτη έναν ετοιμοθάνατο βιομήχανο. Δεν είναι όμως ο μόνος. Πέρα από τον ανταγωνιστή του όλοι σχεδόν στη γειτονιά περιμένουν το συγκεκριμένο θάνατο για να πιάσουν την καλή…

Τη σκηνοθεσία της παράστασης υπογράφει ο Δημήτρης Κατσάνος ο οποίος έχει και την οργανωτική της διεύθυνσης της ομάδας. Η παράσταση διαρκεί 95 λεπτά και είναι κατάλληλη για όλη την οικογένεια.

Παίζουν: Κατερίνα Μαρτίνη, Σπύρος Βάρφης, Ελένη Κόλλια, Βασίλης Βώττης, Χρήστος Ντάρας, Ελένη Ντάσιου, Κώστας Παππάς – Σωτήρης Αλεξίου (διπλή διανομή), Γιώργος Παπαθωμάς, Μαρία Νταλαούτη, Βασιλική Ζδράβου, Μάνθα Δόση, Κώστας Ζιάκκας, Όλγα Κωστούλα, Γιώργος Παπαθωμάς - Σωτήρης Αλεξίου (διπλή διανομή), Αλεξάνδρα Τάτση - Τασία Μπάκα (διπλή διανομή), Τζένη Βαγενά.

Γενική είσοδος: 5 ευρώ. Δωρεάν για παιδιά κάτω των 12 ετών.

Θέατρο: «Μetropol 1938»

Το «Metropol 1938» από τη «Θεατρική Συμπαιγνία» ετοιμάζεται για την τρίτη παράστασή του στις 5 Νοεμβρίου, στις 21:00, στη «Σκηνή 125» (εντός ΚΕΠΑΒΙ).

Το έργο είναι βασισμένο στη «Σκακιστική Νουβέλα» του Στέφαν Τσβάιχ και σκηνοθετεί η Γιολάντα Καπέρδα, που έχει κάνει και τη δραματουργική επεξεργασία. Τον μονόλογο ερμηνεύει ο Βασίλης Σιάφης. Επί σκηνής οι μουσικοί: Φένια Τσαρσιλή (πιάνο), Κωνσταντίνος Λεοντάρης (βιολί), Σοφία Πατσιούρα (ακορντεόν).

Τιμή εισιτηρίου: 12€, 10€ προπώληση, 8€ (άνεργοι, φοιτητές, παιδιά και νέοι κάτω των 22 ετών, τρίτεκνοι, πολύτεκνοι, ΑμεΑ & άνω των 65 ετών). Διάρκεια παράστασης: 80 λεπτά.

Τηλέφωνα κρατήσεων: 26510 37676, 26513 12830 & 6944503266. Προπώληση εισιτηρίων: Καφέ – μπαρ «Σκάλα», βιβλιοπωλείο Αναγνώστης, Θεατρική Συμπαιγνία, viva.gr.

Οpen Day στη «Φωτομετρία»

Το Photometria Photography Center (PPC) στην ΚΑ’ Φεβρουαρίου 184, το «σπίτι» της Φωτομετρίας δηλαδή, ανοίγει τις πόρτες του και υποδέχεται τον κόσμο στις 5 Νοεμβρίου, από τις 10 το πρωί.

«Ελάτε για να γνωριστούμε, για να μάθετε τα πάντα για τα σεμινάρια μας, αλλά και τις εμπειρίες που μπορούμε να σας παρέχουμε. Εκθέσεις, ομιλίες, παρουσιάσεις, σκοτεινός θάλαμος, φωτογραφική βιβλιοθήκη και πολλά ακόμα έρχονται στον πιο φρέσκο πολιτιστικό χώρο της πόλης» λένε οι οικοδεσπότες-οινες και… περιμένουν.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back