ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Γιάννενα-Αθήνα: Ταξίδι πολυτελείας…

Εικόνα του άρθρου Γιάννενα-Αθήνα: Ταξίδι πολυτελείας…
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 14/04/2023, 11:14
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Και φέτος, το ταξίδι Γιάννενα-Αθήνα είναι πανάκριβο.

Πανάκριβο, γιατί η βενζίνη ακρίβυνε ραγδαία και πάλι, με τον ερχομό των γιορτινών ημερών, ένα «συνήθειο» που στην Ελλάδα είναι πλέον σχεδόν δεδομένο.

Πανάκριβο γιατί είναι πανάκριβοι οι σύγχρονοι οδικοί άξονες.

Πανάκριβο, γιατί στην πράξη δεν υπάρχει καμία ουσιαστική παρέμβαση στην ακρίβεια και ο αρμόδιος υπουργός κραδαίνει σφάγια στη Βαρβάκειο για να αποδείξει ότι «κάνει δουλειά».

Φέτος λοιπόν, το ταξίδι προς Αθήνα κοστίζει σε βενζίνη, γύρω στα 55-57 ευρώ. Ο υπολογισμός γίνεται με βάση την πιο πρόσφατη μέση τιμή στα πρατήρια του νομού Ιωαννίνων (1,942 ευρώ το λίτρο στις 12 Απριλίου 2023) και το πόσο καίει ένα συμβατικό μικρομεσαίο όχημα το χιλιόμετρο-περίπου 6,8 με 7 λίτρα.

Φυσικά, η κατανάλωση εξαρτάται από τον τρόπο οδήγησης, το αυτοκίνητο και άλλους παράγοντες, οπότε η εκτίμηση είναι ενδεικτική και μόνο. Λιγότερα ωστόσο, δύσκολα θα κοστίσει σε βενζίνη το ταξίδι.

Αν θέλετε να πειραματιστείτε με τις καταναλώσεις και τις τιμές, υπάρχουν σχετικοί ιστότοποι που δίνουν αυτή τη δυνατότητα, όπως αυτός εδώ.

Σε αυτά τα χρήματα, προσθέστε 38,25 ευρώ κόστος διοδίων, χωρίς Αττική οδό. Σύνολο περίπου 94 ευρώ.

Πέρυσι τον Ιανουάριο, το ίδιο ταξίδι κόστιζε περίπου 88 ευρώ.

Κοινώς, οδικώς η Αθήνα απέχει κάτι λιγότερο από 190 ευρώ πήγαινε-έλα με αυτοκίνητο.

Στην αντίθετη κατεύθυνση, με γέμισμα στην Αθήνα δηλαδή, είναι κατά τι φθηνότερο, καθώς το κόστος της αμόλυβδης στην Αττική ήταν 1,915 ευρώ το λίτρο, στις 12 Απριλίου 2023.

 Ένα αντίστοιχο αεροπορικό ταξίδι, με εισιτήρια κλεισμένα σήμερα (14 Απριλίου) για αναχώρηση αύριο, Μ. Σάββατο και επιστροφή τη Δευτέρα, κοστίζει λιγότερο: 174,29 ευρώ…

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back