ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Βενζίνη: Γεμίζουμε με τον τέταρτο υψηλότερο ΕΦΚ

Εικόνα του άρθρου Βενζίνη: Γεμίζουμε με τον τέταρτο υψηλότερο ΕΦΚ
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 13/07/2023, 14:04
ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Οι Έλληνες οδηγοί πληρώνουν τον τέταρτο υψηλότερο Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στη βενζίνη ανάμεσα στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σύμφωνα με έρευνα του Τax Foundation στην Ελλάδα, η βενζίνη επιβαρύνεται με ΕΦΚ 0,70 ευρώ ανά λίτρο, όταν η Ευρωπαϊκή Ένωση απαιτεί από τα κράτη μέλη να επιβάλλουν έναν ελάχιστο ειδικό φόρο κατανάλωσης ύψους 0,36 ευρώ ανά λίτρο στη βενζίνη. Δηλαδή το ύψος του ΕΦΚ της βενζίνης στη χώρα μας είναι σχεδόν διπλάσιο του ελάχιστου ορίου που προβλέπει η κοινοτική νομοθεσία.



Aπό τα στοιχεία που παραθέτει το Τax Foundation μόνο η Βουλγαρία, η Ουγγαρία, η Ρουμανία, η Μάλτα και η Πολωνία τηρούν τον ελάχιστο συντελεστή, ενώ όλες οι υπόλοιπες χώρες της ΕΕ επιβάλλουν υψηλότερους ειδικούς φόρους κατανάλωσης στη βενζίνη. 

Ο χαμηλότερος φόρος στη βενζίνη είναι στην Ουγγαρία, με 0,29 ευρώ ανά λίτρο, καθώς ο ουγγρικός συντελεστής καθορίζεται στο εθνικό της νόμισμα, το φιορίνι, με αποτέλεσμα ο μέσος συντελεστής να είναι ελαφρώς χαμηλότερος από τον ελάχιστο συντελεστή της ΕΕ μετά τις διακυμάνσεις των συναλλαγματικών ισοτιμιών. Οι επόμενες χαμηλότερες τιμές μετά τις συναλλαγματικές ισοτιμίες είναι της Βουλγαρίας, της Μάλτας και της Ρουμανίας, με 0,36 ευρώ ανά λίτρο η καθεμία.

Οι Κάτω Χώρες έχουν τον υψηλότερο φόρο κατανάλωσης καυσίμου στην ΕΕ, 0,79 ευρώ ανά λίτρο. Η Ιταλία εφαρμόζει τον δεύτερο υψηλότερο συντελεστή, 0,73 ευρώ ανά λίτρο και ακολουθεί η Φινλανδία με 0,72 ευρώ ανά λίτρο και στην τέταρτη θέση η Ελλάδα με 0,70 ευρώ ανά λίτρο.

Περίπου το 30% των νέων επιβατικών οχημάτων στην ΕΕ είναι πετρελαιοκίνητα οχήματα. Ως εκ τούτου, πολλοί Ευρωπαίοι καταναλωτές αντιμετωπίζουν ειδικούς φόρους κατανάλωσης στο ντίζελ. Η ΕΕ ορίζει ελαφρώς χαμηλότερο ελάχιστο ειδικό φόρο κατανάλωσης ύψους 0,33 ευρώ ανά λίτρο για το ντίζελ.

Οι περισσότερες χώρες της ΕΕ επιβάλλουν χαμηλότερο ειδικό φόρο κατανάλωσης στο ντίζελ. Τόσο το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο δεν αποτελεί πλέον μέρος της ΕΕ, όσο και το Βέλγιο επιβάλλουν τον ίδιο συντελεστή στα δύο είδη καυσίμων, ενώ μόνο η Σλοβενία φορολογεί το ντίζελ με υψηλότερο συντελεστή από την αμόλυβδη βενζίνη. Στην ΕΕ, ο μέσος ειδικός φόρος κατανάλωσης στη βενζίνη είναι 0,53 ευρώ ανά λίτρο και ο μέσος ειδικός φόρος κατανάλωσης στο ντίζελ είναι 0,43 ευρώ ανά λίτρο.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back