Oikonomou pisoi
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Για όλους εκείνους που δεν γύρισαν»…

Εικόνα του άρθρου «Για όλους εκείνους που δεν γύρισαν»…
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 23/10/2018, 22:29
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Έως τις 8 Νοεμβρίου θα διαρκέσει η έκθεση φωτογραφικού υλικού «Γερμανικό ναζιστικό στρατόπεδο θανάτου Άουσβιτς» στη Δημοτική Πινακοθήκη Ιωαννίνων. Τα εγκαίνια της έκθεσης έγιναν χτες το απόγευμα, με τον δήμαρχο Ιωαννίνων Θωμά Μπέγκα, τον πρόεδρο της Ισραηλιτικής  Κοινότητας Μωυσή Ελισάφ και την πρέσβη της Πολωνικής Δημοκρατίας στην Αθήνα Anna Barbarzak να απευθύνουν χαιρετισμούς. Και οι τρεις τους υπογράμμισαν τη σημασία της διατήρησης της μνήμης, με την κ. Barbarzak να επισημαίνει ότι «έχουμε υποχρέωση να θυμόμαστε όλους εκείνους που δεν γύρισαν».

Η πρέσβης, κάνοντας μια μικρή ιστορική αναδρομή, υπενθύμισε ότι η Πολωνία ήταν η πρώτη χώρα στην οποία εισέβαλαν οι ναζί. Όσο για το στρατόπεδο του Άουσβιτς-Μπίρκεναου, το οποίο έγινε σύμβολο το ολοκαυτώματος, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «κανένας άλλος τόπος στον κόσμο, δεν οδήγησε σε τόσους θανάτους».

Ο κ. Μπέγκας, στην τοποθέτησή του, εξέφρασε την ανάγκη διατήρησης της μνήμης και εγρήγορσης των νέων γενιών ιδίως, όπως είπε, σε μια εποχή «που ο φασισμός βρίσκει γόνιμο έδαφος στην Ευρώπη και στην Ελλάδα». Στο ίδιο πνεύμα, ήταν και η τοποθέτηση του κ. Ελισάφ, κάνοντας λόγο για μια «εποχή στην οποία ο στείρος εθνικισμός, ο απροκάλυπτος ρατσισμός, ο κεκαλυμμένος αντισημιτισμός αναδύονται στην Ευρώπη».

Στην έκθεση παρουσιάζονται οι σημαντικότερες φάσεις της λειτουργίας του στρατοπέδου συγκέντρωσης Άουσβιτς, οι ρίζες του ναζιστικού κινήματος καθώς και στοιχεία για τη γερμανική πολιτική του τρόμου στην κατεχόμενη Πολωνία. Η έκθεση έχει παρουσιαστεί ήδη από την Πρεσβεία της Πολωνικής Δημοκρατίας στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη και στα Καλάβρυτα.

Σε γενικές γραμμές, πάντως, πρόκειται για μια έκθεση εκπαιδευτικού χαρακτήρα, που απευθύνεται κυρίως στις σχολικές κοινότητες.  

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back