Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Για όλα τα αυριανά πάρτυ

Εικόνα του άρθρου Για όλα τα αυριανά πάρτυ
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 16/10/2017, 18:00
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Αν η Κρίστα Πάφγκεν ζούσε σήμερα, θα ήταν 79 χρονών και θα την έλεγαν απλά «Nico». Η γερμανίδα τραγουδίστρια των Velvet Underground στη «Μπανάνα», το πρώτο τους άλμπουμ, ήταν ό,τι πιο κοντινό συνάντησε ποτέ αυτός ο πλανήτης, στην πραγματοποίηση υπαρξιστικών βιβλίων όπως π.χ. το «Όλα τα άλογα του βασιλιά», με τη μορφή μιας υπέροχα όμορφης, όσο και αμφιλεγόμενης γυναίκας.

H Nico, της οποίας τα παιδικά χρόνια δεν ήταν καθόλου ρόδινα, ξεκίνησε καριέρα μοντέλου στα 16 της, όταν την ανακάλυψε ο φωτογράφος Χέρμπερτ Τομπάιας. Το «Nico» παραπέμπει στον Νίκο Παπατάκη, τον έλληνα σκηνοθέτη με τον οποίο είχε σχέση η Nico ή τουλάχιστον, έτσι θέλει ο μύθος.

Στα 17 της θα γινόταν το πρόσωπο της Chanel. Η γνωριμία της όμως με τη Νέα Υόρκη, όπου πήγε για να υπογράψει το συμβόλαίο, ήταν καταλυτική. Μετά από μια σύντομη καριέρα στο σινεμά και θυελλώδεις σχέσεις, όπως για παράδειγμα με τον Αλέν Ντελόν, ο οποίος αρνήθηκε την πατρότητα του παιδιού της, παρότι τελικά το υιοθέτησε η μητέρα του Ντελόν, το 1965 η Nico γνώρισε το ροκ εν ρολ.

Παραγωγή στο πρώτο της σίνγκλ έκαναν ο Μπράιαν Τζόουνς και ο Τζίμι Πέιτζ, ενώ δύο χρόνια αργότερα κυκλοφόρησε το Chelsea Girl, όπου τραγούδησε και Ντίλαν. Ήδη, είχε μπει στον κύκλο του Άντι Γουόρχολ και όταν αυτός ανέλαβε το μάνατζμεντ των Velvet Undergound, η εξέλιξη ήταν αναπόφευκτη. Η Nico τραγούδησε τρία κομμάτια στη «Μπανάνα», ενώ στο πιο χαρακτηριστικό από αυτά, το Sunday Morning, έκανε μόνο φωνητικά.

Τα χνώτα της όμως δεν ταίριαξαν με τις ισχυρότατες λοιπές περσόνες, οπότε ξεκίνησε σόλο καριέρα. Έτσι και αλλιώς, η Nico ήταν τόσο παράξενη και αμφιλεγόμενη, που δύσκολα θα ταίριαζε σε οποιοδήποτε κάδρο, πόσω μάλλον στους Velvet, οι οποίοι ήταν κανονικοί μουσικοί και δεν έκαναν πλάκα.

Το 1988 η Nico πέθανε από εγκεφαλική αιμορραγία στην Ίμπιζα. Είχε πέσει με το ποδήλατό της, αφού υπέστη καρδιακή προσβολή.  Μαζί της, πέθανε και ένα πολύ αλλόκοτο κομμάτι της μουσικής ιστορίας.


ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back