Για την πόλη των Ιωαννίνων η λίμνη είναι το είναι της. Η μία δεν μπορεί χωρίς την άλλη. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η μία σέβεται την άλλη. Εδώ φαίνεται ότι έχει δημιουργηθεί μια περίεργη αυταπάτη: Ότι η λίμνη αντέχει όσες πιέσεις κι αν δεχτεί.
Επί δεκαετίες οι επιστήμονες λένε και ξαναλένε ότι η Παμβώτιδα πεθαίνει, ότι το οικοσύστημα είναι επιβαρημένο και ότι εκπέμπει σήμα SOS και λοιπά. Παρά τις επιστημονικές προειδοποιήσεις, οι Γιαννιώτες βλέπουν, όμως, την Παμβώτιδα στη θέση της (ως εκ θαύματος;). Και τι έγινε που συχνά πυκνά το φυτοπλαγκτόν την κυριεύει και οι άσχημες μυρωδιές δίνουν το παρών; «Μπόρα είναι, θα περάσει». Και κάπως έτσι η πόλη ηρεμεί και οι πολίτες απολαμβάνουν την παραλίμνια βόλτα τους, το ψάρεμά τους, τις αθλοπαιδιές τους και το άθλημά τους, κρατώντας στο οπτικό τους πεδίο μόνο εικόνες που μπορεί να παραπέμψουν σε κάποια καρτ ποστάλ. Η λίμνη δεν είναι αυτή που ωραιοποιείται στα καρτ ποστάλ. Επίσης, ένα οικοσύστημα δεν παθαίνει ξαφνικά ανακοπή. Ο θάνατός του είναι αργός. Σαν να δίνει χρόνο σε όσους θέλουν και μπορούν να το σώσουν. Το ίδιο έχει κάνει και η Παμβώτιδα.
Τελευταίες ευκαιρίες για τη σωτηρία του λιμναίου οικοσυστήματος υπήρξαν πολλές. Το νέο Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς (ΕΣΠΑ) ίσως είναι πραγματικά η τελευταία, δεδομένων και των οικονομικών συνθηκών της χώρας. Πριν από λίγες μέρες, Περιφέρεια Ηπείρου, δήμος Ιωαννιτών, Φορέας Διαχείρισης Λίμνης και Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων συμφώνησαν να προωθήσουν μια σειρά από έργα για την προστασία της λίμνης. Σε λίγο καιρό, οι υπηρεσιακοί παράγοντες, αξιοποιώντας τον όγκο των πολύχρονων μελετών, θα καταλήξουν σε μια λίστα έργων. Ας περιμένουμε λοιπόν τη λίστα αυτή για να δούμε πώς αντιλαμβάνονται οι τοπικές αρχές την προστασία του οικοσυστήματος.