Oikonomou pisoi
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Όταν η μουσική γνώρισε τις… λίστες

Εικόνα του άρθρου Όταν η μουσική γνώρισε τις… λίστες
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 06/05/2018, 17:18
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η μουσική και ειδικότερα το ροκ εν ρολ, έχουν μια σχέση στενή με τις λίστες, που τροφοδοτείται από την εγγενή… μανία των ακροατών να λαμβάνουν «καταλογογραφημένη» πληροφορία, από τους «ειδικούς». Φυσικά, οι λίστες παραμένουν εντελώς υποκειμενικές και η ύπαρξή τους η ίδια είναι η απόδειξη γι αυτό.

Το περιοδικό Rolling Stone, περίπου η βίβλος για τη σύγχρονη μουσική, ξεκίνησε αυτή τη συνήθεια πριν από 15 χρόνια. Το 2003, συνέταξε τη λίστα των «500 καλύτερων άλμπουμ όλων των εποχών», με βάση το ερωτηματολόγιο στο οποίο απάντησαν 271 καλλιτέχνες, μουσικοί παραγωγοί, διευθυντικά στελέχη της μουσικής βιομηχανίας και μουσικοί παραγωγοί. Η λίστα «ανανεώθηκε» το 2009, όταν από ένα αντίστοιχου προφίλ γκρουπ, το περιοδικό ζήτησε τα 100 καλύτερα άλμπουμ της δεκαετίας των μηδενικών (00s).

Τα πέντε πρώτα στη λίστα, είναι τα εξής:

1. Sgt Pepper’s Lonely Hearts Culb Band-The Beatles

2. Pet Sounds-The Beach Boys

3. Revolver-The Beatles

4. Highway 61 Revisited-Bob Dylan

5. Rubber Soul-The Beatles


Αν σας αρέσει ο Τύπος, μπορείτε να τον στηρίξετε με μια συνδρομή εδώ:

Το 2004, το περιοδικό κυκλοφόρησε την απόλυτη λίστα: 500 καλύτερα τραγούδια όλων των εποχών, έναν κατάλογο που ο ακροατής χρειάζεται περίπου 33 ώρες συνεχούς ακρόασης για να ολοκληρώσει. Τη λίστα συντάξανε 172 μουσικοί, κριτικοί, διευθυντικά στελέχη κ.λπ. και προκάλεσε αμφιλεγόμενες αντιδράσεις. Καταρχάς, περιλαμβάνει μόνο αγγλόφωνα κομμάτια πλην του la Bamba (στη θέση 345), το οποίο όμως το τραγούδησε ένας Αμερικάνος, ο Ρίτσι Βάλενς. 

 Επίσης, η λίστα διακρίνεται με μια… εξεζητημένη προτίμηση σε ό,τι έγραψε ο Ντίλαν μέχρι το 1975 περίπου (κάτι που δεν είναι όμως κακό κατ’ ανάγκη) και την απουσία πολύ γνωστών και επιτυχημένων κομματιών. Ωστόσο, το Rolling Stone, πάντα εστέτ στις επιλογές του, δικαιολογείται λέγοντας ότι διάλεξε τα σπουδαιότερα και όχι τα πιο γνωστά…

Τα δέκα πρώτα τραγούδια της λίστας, είναι τα εξής:

1.    Like a Rolling Stone-Bob Dylan

2.    (I can't get no) Satisfaction-The Rolling Stones

3.    Imagine-John Lennon

4.    What's going on-Marvin Gaye

5.    Respect-Aretha Franklin

6.    Johnny B. Goode- Chuck Berry

7.    Good vibrations-The Beach Boys

8.    Hey Jude-The Beatles

9.    Smells like teen spirit-Nirvana

10.    What'd I say-Ray Charles



Μια πιο ανανεωμένη, αλλά επίσης αμφιλεγόμενη λίστα, είναι τα 500 του New Musical Express. Η λίστα του επίσης εστέτ περιοδικού είναι σαφώς πιο προσανατολισμένη στην εναλλακτική σκηνή και στη νεότερη μουσική, ωστόσο και εδώ δεν λείπουν οι αμφιβολίες και οι διχογνωμίες πάντως.

Τα δέκα πρώτα τραγούδια του NMΕ:

1.    Smells like teen spirit-Nirvana

2.    Love will tear us apart-Joy Division

3.    I feel love-Donna Summer

4.    How soon is now?-The Smiths

5.    Last nite-The Strokes

6.    Common people-Pulp

7.    I bet you look good on the dancefloor-Arctic Monkeys

8.    Blue Monday-New Order

9.    Be my baby-The Ronettes

10.    Good vibrations-The Beach Boys


Στα ελληνικά, σχεδόν κάθε μουσικό μέσο που σέβεται τον εαυτό του παρουσιάζει τα καλύτερα της χρονιάς, κοντά στα Χριστούγεννα, κάθε χρόνο. Υπάρχουν λίστες «μεταλλικές», εναλλακτικές, «ψαγμένες», ελληνικές, ό,τι ποθεί του καθενός η ψυχούλα δηλαδή.

Ωστόσο, μια έκδοση αναφοράς, είναι το Muzine Diary, του Μάρκου Φράγκου, από τις εκδόσεις «Χαραμάδα». Στο ημερολόγιο αυτό, ο μουσικός συντάκτης και παραγωγός επιλέγει ένα τραγούδι για κάθε μέρα του χρόνου, μαζί με ένα κείμενο που συνδέει τη μέρα με τον καλλιτέχνη ή το συγκρότημα. Δεν είναι μια αυστηρή επιλογή «best of», αλλά είναι ο,τι πιο κοντά υπάρχει σε μουσική ανθολόγηση της ξένης μουσικής, σε ελληνική έκδοση.

Οι λίστες λοιπόν είναι συνδεδεμένες με τη μουσική. Όσο πιο προβεβλημένος είναι ο συντάκτης τους, τόσο πιο επιδραστικές είναι. Ωστόσο, η μουσική δεν φτιάχτηκε για να διαφεντεύεται από καταλόγους. Καμιά φορά όμως, ένα «εγχειρίδιο χρήσης» μπορεί να είναι κατατοπιστικό και διασκεδαστικό.  





ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back