ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Γεωπολιτική, ψηφίσματα, παλαιστές και καλάσνικοφ…

Εικόνα του άρθρου Γεωπολιτική, ψηφίσματα, παλαιστές και καλάσνικοφ…
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 11/03/2022, 20:32
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ένα από τα σημαντικότερα διπλωματικά ατοπήματα της ελληνικής κυβέρνησης επιχείρησε να εκλογικεύσει, με ομολογουμένως προσεκτικό τρόπο (σίγουρα πιο προσεκτικό από τον κυβερνητικό χειρισμό…), ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης, στη συζήτηση για τον πόλεμο στην Ουκρανία, στο περιφερειακό συμβούλιο.

Είπε λοιπόν, σχετικά με τα κατασχεμένα καλάσνικοφ (αρκετά εκ των οποίων ουκρανικής προέλευσης…), τα οποία απέστειλε ως βοήθεια η Ελλάδα στην Ουκρανία, ότι «για μένα, το ότι δόθηκαν κάποια καλάσνικοφ τα οποία είναι άλλης εποχής και κατασχεμένα εδώ στην Ελλάδα –δεν είναι όπλα που χρησιμοποιούμε εμείς- δεν έχει κάποιον λόγο εκτός του ότι θέλουμε να έχουμε όλους δίπλα μας για τον κίνδυνο εξ Ανατολών».

Ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον όμως έχει το γεγονός ότι ο περιφερειάρχης… απογοητεύτηκε από τη ρωσική στάση: «Είμαστε όλοι κατά του πολέμου, όμως στο βάθος μας ενοχλεί πολύ γιατί αλλιώς περιμέναμε τη συμπεριφορά της Ρωσίας και αλλιώς τη βλέπουμε» είπε, χωρίς να εξηγήσει τι ακριβώς περίμενε.

Δικαιολόγησε επίσης τους εξοπλισμούς με Ραφάλ και τελικά, η παράταξη του, καθώς και οι παρατάξεις Ήπειρος Όλον και Ορίζοντες Ηπείρου, έκαναν το εξής: πήραν το ψήφισμα που κατέθεσε η αξιωματική αντιπολίτευση (Κοινό των Ηπειρωτών), αφαίρεσαν ένα σημαντικό μέρος της πολιτικής του ουσίας, καθώς στην αρχική εκδοχή το ψήφισμα ανέφερε μεταξύ άλλων «αποδοκιμάζουμε την εμπλοκή της Ελλάδας στους πολεμικούς σχεδιασμούς», αρνήθηκαν επίσης τη διατύπωση «καμία εμπλοκή της Ελλάδας» και τελικά ενέκριναν το ψήφισμα, ενώ η παράταξη που το πρότεινε, το καταψήφισε. Δεν είναι φυσικά πρωτόγνωρο το συγκεκριμένο σκηνικό, σε ένα σώμα όπου η πολιτική ουσία δεν περισσεύει…

Χαρακτηριστικό της σπαρταριστής συνεδρίασης είναι ότι ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιώργος Ζάψας τόνισε ότι το σημείο είναι κομβικό και πως «βλέπουμε ότι η Τουρκία δεν ενεπλάκη, και φιλοξενεί στην Αττάλεια συσκέψεις για ειρήνευση». Βέβαια, τουρκικής κατασκευής πολεμικό υλικό χρησιμοποιούν οι ουκρανικές δυνάμεις, αλλά αγορασμένο πριν τον πόλεμο. 

Ο σύμβουλος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Άρης Σπέγγος επισήμανε δικαιολογημένα ότι δεν είναι δυνατόν το σώμα να εγκρίνει ένα ψήφισμα παράταξης, αφαιρώντας ένα καίριο σημείο του. Όντως, η πρακτική επιβάλλει ένα διαφορετικό ψήφισμα, με άλλο περιεχόμενο. Αυτά όμως είναι πολιτικές λεπτομέρειες για το περιφερειακό συμβούλιο Ηπείρου…

Την πιο άστοχη αναλογία έκανε ο αντιπεριφερειάρχης Στράτος Ιωάννου, ο οποίος προσπαθεί με κάθε τρόπο να κάνει «αρχηγικές εμφανίσεις»: Είπε, σχετικά με την αποστολή πολεμικού υλικού, απευθυνόμενος προς την αντιπολίτευση, «τι θα κάνατε αν βλέπατε έναν παλαιστή να χτυπάει ένα παιδί; Θα του δίνατε γάζες ή θα παίρνατε μέρος σε αυτή τη διαμάχη;».

Άγνωστο παραμένει αν ο κ. Ιωάννου διαθέτει παλαιστικές γνώσεις και δυνατότητες…


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back