ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία: Οι νέοι στρέφονται στην ακροδεξιά

Εικόνα του άρθρου Γερμανία: Οι νέοι στρέφονται στην ακροδεξιά
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 23/04/2024, 20:20
ΚΟΣΜΟΣ

Οι νέοι είναι πιο πιθανό να ψηφίσουν την ακροδεξιά Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) απ' ό,τι στο παρελθόν, όπως έδειξε μελέτη που δημοσιεύτηκε την Τρίτη.

Οι συντάκτες της μελέτης «Η νεολαία στη Γερμανία 2024» δήλωσαν ότι οι νέοι κάτω των 30 ετών είναι όλο και πιο δυσαρεστημένοι με την κοινωνική και οικονομική τους κατάσταση και ότι οι φόβοι για τη μελλοντική ευημερία οδηγούν σε στροφή προς τα δεξιά.

Το χαρακτηριστικό θέμα του AfD είναι η σκληρή αντιμεταναστευτική στάση και τα στοιχεία έδειξαν ότι η μετανάστευση ήταν μεταξύ των κύριων ανησυχιών των νέων. 

Περίπου το 22% των 2.000 νέων ηλικίας 14 έως 29 ετών δήλωσε ότι σκόπευε να ψηφίσει το AfD αν είχε τη δυνατότητα να ψηφίσει στις βουλευτικές εκλογές αυτή τη στιγμή.

Το ποσοστό αυτό είναι υπερδιπλάσιο από ό,τι ήταν πριν από δύο χρόνια, σύμφωνα με τη μελέτη. Μόνο το 9% των νέων δήλωσε ότι θα ψήφιζε το AfD το 2022, σε σύγκριση με το 12% πέρυσι.

Η έρευνα έδειξε ότι το 18% των νέων και των νεαρών ενηλίκων θα ψήφιζαν τους Πράσινους, από 27% το 2022. 

Οι Ελεύθεροι Δημοκράτες (FDP) που είναι επικεντρωμένοι στις επιχειρήσεις έπεσαν από το 19 στο 8%, ενώ οι κεντροαριστεροί Σοσιαλδημοκράτες (SPD) έπεσαν από το 14 στο 12%. 

Η συντηρητική CDU/CSU αυξήθηκε από 16% σε 20%, ενώ η νέα λαϊκιστική συμμαχία Sahra Wagenknecht συγκέντρωσε 5%.

Η διαδικτυακή μελέτη, που διεξήχθη τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, διαπίστωσε ότι οι νέοι γίνονται όλο και πιο δυσαρεστημένοι, ιδίως με την κοινωνική και οικονομική τους κατάσταση, σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια.

Μετά τις επιπτώσεις της πανδημίας COVID-19, οι συντάκτες δήλωσαν ότι οι οικονομικές και πολιτικές ανησυχίες, για παράδειγμα λόγω του πληθωρισμού, των υψηλών ενοικίων, των πολέμων στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή ή της διαίρεσης της κοινωνίας, είχαν βρεθεί στο επίκεντρο. 

Οι ανησυχίες για την κλιματική αλλαγή έχουν μειωθεί, είπαν, αλλά οι φόβοι αυξάνονται όσον αφορά θέματα όπως ο πληθωρισμός, η οικονομία και η φτώχεια στην τρίτη ηλικία.

Οι νέοι ανησυχούν ιδιαίτερα για τον πληθωρισμό (65%), την ακριβή στέγαση (54%), τη φτώχεια στα γηρατειά (48%), τη διαίρεση της κοινωνίας (49%) και την αύξηση των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών (41%). 

Η μελέτη δείχνει υψηλό επίπεδο δυσαρέσκειας για την πολιτική κατάσταση και αυξημένο δυναμικό για δεξιές λαϊκιστικές συμπεριφορές.

«Μπορούμε να μιλήσουμε για μια σαφή μετατόπιση προς τα δεξιά μεταξύ του νεαρού πληθυσμού», δήλωσε ο συγγραφέας Klaus Hurrelmann.

«Ενώ τα κόμματα της κυβέρνησης [συνασπισμού] συνεχίζουν να πέφτουν σε δημοτικότητα, το AfD είναι ιδιαίτερα δημοφιλές», είπε αναφερόμενος στον λεγόμενο «συνασπισμό με το φανάρι» του SDP, των Πρασίνων και του FDP.

Η οργάνωση της νεολαίας του AfD, η Junge Alternative (JA), έχει χαρακτηριστεί από την υπηρεσία εσωτερικών πληροφοριών της Γερμανίας ως ακροδεξιά. 

Με πληροφορίες από DW. Φωτογραφία αρχείου

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back