ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία: Μέτρα για τον περιορισμό της ακροδεξιάς

Εικόνα του άρθρου Γερμανία: Μέτρα για τον περιορισμό της ακροδεξιάς
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 13/02/2024, 19:43
ΚΟΣΜΟΣ

Εν μέσω της αυξανόμενης δημοτικότητας της ακροδεξιάς στη Γερμανία και ενός κύματος διαδηλώσεων εναντίον της, η υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας Νάνσι Φάζερ παρουσίασε την Τρίτη μια σειρά μέτρων για την αντιμετώπιση της απειλής που συνιστά η ακροδεξιά.

Το ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) έχει εκτοξευθεί στις δημοσκοπήσεις και έχει γίνει το δεύτερο πιο δημοφιλές κόμμα, προκαλώντας φόβους ότι θα μπορούσε να αναλάβει τον έλεγχο ορισμένων κρατικών κυβερνήσεων.

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η Γερμανίδα υπουργός Εσωτερικών τα μέτρα κατά της ακροδεξιάς είναι:

  • Ένας νέος νόμος που θα επιτρέπει την παρακολούθηση των οικονομικών ροών προς εξτρεμιστικές ομάδες
  • Απαγόρευση στους ακροδεξιούς εξτρεμιστές να κατέχουν όπλα
  • Απαγόρευση των ημιαυτόματων όπλων
  • Ευκολότερη απόλυση δημοσίων υπαλλήλων που αποδεδειγμένα ανήκουν στην ακροδεξιά
  • Ένα σύστημα έγκαιρης ανίχνευσης για τα botnet που υποστηρίζονται από ξένες χώρες και τα οποία «επιχειρούν να χειραγωγήσουν την ελεύθερη διαμόρφωση απόψεων».

Η ιδέα πίσω από τα μέτρα είναι να πνίξουν τα δίκτυα χρηματοδότησης των ακροδεξιών οργανώσεων.

Θα προβλέπει ότι οι μυστικές υπηρεσίες θα διαβιβάζουν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με ύποπτα μέλη της ακροδεξιάς στις τοπικές αρχές για να εμποδίζουν τις συναντήσεις σε χώρους εκδηλώσεων. 

Η δέσμη μέτρων αποσκοπεί επίσης στην ενίσχυση του ανώτατου δικαστηρίου της χώρας με την κατοχύρωση των κανόνων του στο σύνταγμα, ώστε να σταματήσει η ακροδεξιά να αποκτά επιρροή στο νομικό σύστημα, όπως έχει συμβεί σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

«Θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε όλα τα μέσα του κράτους δικαίου για να προστατεύσουμε τη δημοκρατία μας», ανέφερε η Φάζερ σε δήλωσή της. «Θέλουμε να διαλύσουμε τα ακροδεξιά δίκτυα και να τους αφαιρέσουμε τις πηγές εισοδήματος και τα όπλα τους».

Το AfD προκάλεσε τεράστιες διαδηλώσεις σε εθνικό επίπεδο αφού αποκαλύφθηκε ότι είχε πραγματοποιήσει συνάντηση με νεοναζί στην οποία συζητήθηκαν σχέδια για την απέλαση εκατομμυρίων ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένων ανθρώπων που γεννήθηκαν στη Γερμανία.

Ο υπουργός Εσωτερικών χαρακτήρισε πέρυσι την ανάπτυξη της ριζοσπαστικής ακροδεξιάς στη Γερμανία ως τη «μεγαλύτερη εξτρεμιστική απειλή» της χώρας. 

Εκτός από την άνοδο του AfD, υπήρξαν πολυάριθμες περιπτώσεις ακροδεξιών εξτρεμιστικών απειλών τα τελευταία χρόνια. Αυτό περιλαμβάνει την αποκάλυψη ακροδεξιών δικτύων με την αστυνομία και τις ένοπλες δυνάμεις, και ίσως το πιο αξιοσημείωτο είναι η ανακάλυψη μιας υποτιθέμενης συνωμοσίας ακροδεξιών από τους λεγόμενους «Reichsbürger» -πολίτες της αυτοκρατορίας- για την ανατροπή της δημοκρατικά εκλεγμένης κυβέρνησης.

Με πληροφορίες από DW

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back