ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία: Δεκάδες χιλιάδες στους δρόμους κατά του ακροδεξιού εξτρεμισμού

Εικόνα του άρθρου Γερμανία: Δεκάδες χιλιάδες στους δρόμους κατά του ακροδεξιού εξτρεμισμού
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 20/01/2024, 21:07
ΚΟΣΜΟΣ

Οι λεπτομέρειες ενός σχεδίου που επινοήθηκε σε μια μυστική συνάντηση ακροδεξιών εξτρεμιστών και του ακροδεξιού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) για την απέλαση εκατομμυρίων μεταναστών και μειονοτήτων γιγάντωσαν τις πορείες και τις διαδηλώσεις υπέρ της δημοκρατίας σε πόλεις της χώρας.

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι κόντρα στον παγετό διαδήλωσαν στη Φρανκφούρτη, το Αννόβερο, το Κάσελ, το Ντόρτμουντ, το Βούπερταλ, την Καρλσρούη, τη Νυρεμβέργη, το Έρφουρτ και άλλες γερμανικές πόλεις και κωμοπόλεις, με ορισμένα πλακάτ να παίζουν με το όνομα του κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία: «Ο φασισμός δεν είναι εναλλακτική λύση».

Περίπου 35.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν το Σάββατο στη Φρανκφούρτη για μια πορεία «υπεράσπισης της δημοκρατίας». Οι διαδηλωτές γέμισαν την κεντρική πλατεία, όπου οι διοργανωτές σχεδίαζαν να πραγματοποιήσουν τη συγκέντρωση, καθώς και μια δεύτερη κοντινή πλατεία και τους ενδιάμεσους δρόμους. Η αστυνομία δήλωσε ότι η διαδήλωση ήταν ειρηνική.

Περισσότερες διαδηλώσεις αναμένονται την Κυριακή, μεταξύ άλλων στο Βερολίνο, το Μόναχο, την Κολωνία, τη Δρέσδη, τη Λειψία και τη Βόννη.

Το AfD, το οποίο συνεχίζει να καταγράφει τη δεύτερη θέση στις δημοσκοπήσεις σε εθνικό επίπεδο, λέει ότι διασύρεται σκανδαλωδώς από τους αντιπάλους του.

«Ο πανικός εξαπλώνεται. Μπορούμε να μυρίσουμε τον φόβο σας», δήλωσε αυτή την εβδομάδα ο βουλευτής του AfD Μπερντ Μπάουμαν, απευθυνόμενος σε πολιτικούς των κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού.

Γιατί τώρα;

Αφορμή για τις διαδηλώσεις στάθηκε ένα δημοσίευμα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Correctiv που περιγράφει λεπτομερώς πώς μέλη του AfD συναντήθηκαν με ακροδεξιούς εξτρεμιστές τον Νοέμβριο στο Πότσνταμ. Συμμετείχαν επίσης μέλη της συντηρητικής Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU), του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης.

Οι συμμετέχοντες στη συνάντηση, συζήτησαν για την «παλιννόστηση», έναν όρο που χρησιμοποιείται συχνά στους ακροδεξιούς κύκλους ως ευφημισμός για την απέλαση των μεταναστών και των μειονοτήτων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που είναι πολιτογραφημένοι Γερμανοί πολίτες.

Η είδηση της συγκέντρωσης σόκαρε πολλούς στη Γερμανία, την ώρα που το AfD σημειώνει άνοδο στις δημοσκοπήσεις πριν από τρεις σημαντικές περιφερειακές εκλογές στην ανατολική Γερμανία -όπου η υποστήριξη του κόμματος είναι ισχυρότερη.

Το αντιμεταναστευτικό κόμμα επιβεβαίωσε την παρουσία των μελών του στη συνάντηση, αλλά έχει αρνηθεί δημοσίως την ανάληψη του σχεδίου της «παλιννόστησης».

Αντιδράσεις πολιτικών

Κορυφαίοι πολιτικοί, συμπεριλαμβανομένου του καγκελάριου Όλαφ Σολτς, ο οποίος συμμετείχε σε διαδήλωση το περασμένο Σαββατοκύριακο μαζί με την υπουργό Εξωτερικών Ανναλένα Μπάερμποκ, δήλωσαν ότι οποιοδήποτε σχέδιο απέλασης μεταναστών ή πολιτών ισοδυναμεί με «επίθεση κατά της δημοκρατίας μας και, με τη σειρά του, κατά όλων μας».

Κάλεσε τους πολίτες «να πάρουν όλοι θέση - για τη συνοχή, για την ανεκτικότητα, για τη δημοκρατική μας Γερμανία».

Στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, το πολυπληθέστερο κρατίδιο της Γερμανίας, ο πρωθυπουργός Χέντρικ Βιστ του CDU ζήτησε μια «συμμαχία του κέντρου» σε όλα τα κόμματα και τα επίπεδα της κυβέρνησης.

Ο Φρίντριχ Μερτς, ο ηγέτης του αντιπολιτευόμενου CDU, ανάρτησε στο X ότι είναι «πολύ ενθαρρυντικό το γεγονός ότι χιλιάδες άνθρωποι διαδηλώνουν ειρηνικά κατά του ακροδεξιού εξτρεμισμού». Δεν σχολίασε τα μέλη του CDU που ήταν παρόντα στη συγκέντρωση του Πότσνταμ.

Με πληροφορίες από DW, BBC


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back