Συντακτης: Γιώργος Πατέλης
Δημοσιευση: 12-01-2018, 12:38
ΚΟΣΜΟΣ

Οι Γερμανοί πολιτικοί πέτυχαν μια σημαντική πρόοδο στις συνομιλίες για τη συγκρότηση κυβερνητικού συνασπισμού.

Το πλαίσιο της συμφωνίας συνοψίζεται σε ένα σχέδιο 28 σελίδων που υπέγραψαν οι Άνγκελα Μέρκελ (CDU), Χορστ Ζεεχόφερ (CSU) και Μάρτιν Σουλτς (SPD) μαζί με τις κοινοβουλευτικές και κομματικές τους ηγεσίες μετά τον μαραθώνιο έκτο γύρο των συνομιλιών τους.

Όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, βάσει της συμφωνίας στόχος είναι ο περιορισμός των προσφύγων και μεταναστών, που έρχονται κάθε χρόνο στη Γερμανία, στις 180.000 με 220.000. 

Επιπλέον τα τρία κόμματα συμφώνησαν, όπως όλα δείχνουν, σε μια επ’  αόριστον αναστολή της οικογενειακής επανένωσης των προσφύγων, πέραν το Μαρτίου, έως ότου καταλήξουν σε μια νέα ρύθμιση με σχετικό νόμο που αναμένεται να κατατεθεί στο γερμανικό κοινοβούλιο εντός του μηνός.

Την ίδια στιγμή, αναφέρει η Deutsche Welle, τα τρία κόμματα συμφωνούν να μην υπάρξουν φορολογικές αυξήσεις. Κατά συνέπεια δεν έγινε δεκτό το αίτημα των Σοσιαλδημοκρατών για αύξηση του ανώτατου φορολογικού συντελεστή από το 42% στο 45%.

Σύμφωνα με το προσωρινό κείμενο της συμφωνίας -28 σελίδων -μεταξύ CDU/CSU και SPD, στόχος των διαπραγματεύσεων είναι μια «σταθερή κυβέρνηση με ευχέρεια κινήσεων». Όπως σημειώνεται στο προοίμιο τα κόμματα επιδιώκουν μια «νέα αρχή στην ευρωπαϊκή πολιτική». Εκτός αυτού οι τρεις δυνητικοί εταίροι επιθυμούν να «ενισχυθεί η κοινωνική συνοχή και να γεφυρωθούν τα χάσματα που έχουν δημιουργηθεί».


ΕΚΤΑΚΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ SPD 

Μετά την κατ’ αρχήν συμφωνία μεταξύ των τριών δυνητικών κυβερνητικών εταίρων το πρωί, οι αρχηγοί των κομμάτων θα καταθέσουν προς έγκριση στα προεδρία τους τις λεπτομέρειες της συμφωνίας.

Οι Σοσιαλδημοκράτες ωστόσο θα πρέπει να λάβουν πράσινο φως σε έκτακτο συνέδριο που έχει προγραμματιστεί για τις 21 Ιανουαρίου στη Βόννη. Ήδη πάντως η Juso, η κομματική οργάνωση του SPD, που εξαρχής τάχθηκε ανοιχτά κατά της συνέχισης του μεγάλου συνασπισμού, έχει ανακοινώσει ότι θα προβάλλει αντίσταση στο συνέδριο. 

Ο πρόεδρoς της κομματικής νεολαίας Κέβιν Κίνερτ δήλωσε μάλιστα στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων ότι θα προσπαθήσει να πείσει προσωπικά τοπικές οργανώσεις του κόμματος στα ομόσπονδα κρατίδια έτσι ώστε να καταψηφίσουν το αίτημα του προέδρου Μάρτιν Σουλτς για πράσινο φως σε διαπραγματεύσεις με τους Συντηρητικούς με στόχο το σχηματισμό κυβέρνησης.

Πηγή: Deutsche Welle

200 λέξεις απομένουν.
σχετικα αρθρα