ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανικές εκλογές: Νικήτρια η Μέρκελ στο ντιμπέιτ

Εικόνα του άρθρου Γερμανικές εκλογές: Νικήτρια η Μέρκελ στο ντιμπέιτ
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 04/09/2017, 13:26
ΚΟΣΜΟΣ

Στο πρώτο και μοναδικό τηλεοπτικό ντιμπέιτ μεταξύ της καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ και του υποψηφίου των Σοσιαλδημοκρατών Μάρτιν Σουλτς, που μεταδόθηκε από τέσσερα γερμανικά κανάλια (ARD, ZDF, SAT.1 και RTL), η Άγκελα Μέρκελ φαίνεται ότι κέρδισε τις εντυπώσεις της πλειοψηφίας των τηλεθεατών, όπως δείχνει δημοσκόπηση του ινστιτούτου infratest-dimap για λογαριασμό του πρώτου προγράμματος της γερμανικής τηλεόρασης (ARD). 

Eιδικότερα, βάσει των στατιστικών στοιχείων, το 55% των τηλεθεατών θεωρεί ότι η Άγκελα Μέρκελ ήταν εν γένει πιο πειστική στην τηλεοπτική αναμέτρηση έναντι ενός 35% που θεωρεί πειστικότερο τον Μ. Σουλτς.

Τα δύο θέματα που μονοπώλησαν το μεγαλύτερο μέρος της τηλεμαχίας ήταν οι γερμανοτουρκικές σχέσεις, οι οποίες εδώ και καιρό βρίσκονται σε βαθιά κρίση καθώς και το προσφυγικό/μεταναστευτικό. 

Με αφορμή τις τεταμένες σχέσεις Γερμανίας-Toυρκίας ο Μάρτιν Σουλτς προανήγγειλε ότι «εάν εκλεγώ καγκελάριος θα διακόψω τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας με την ΕΕ». 

Αναφερόμενος στους δύο Γερμανούς πολίτες που συνελήφθησαν πριν λίγες μέρες στην Αττάλεια τόνισε: «Έχουμε φτάσει στο σημείο εκείνο, όπου θα πρέπει να διακοπούν οι οικονομικές σχέσεις, οι διαπραγματεύσεις για την τελωνειακή ένωση και οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ».

Από την πλευρά της η Άγκελα Μέρκελ εμφανίστηκε πιο διστακτική απέναντι σε ενδεχόμενη διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων ΕΕ-Toυρκίας. Τόνισε ότι για τη διακοπή απαιτείται ομόφωνη απόφαση όλων των κρατών-μελών της ΕΕ, δεσμεύθηκε ωστόσο να συνομιλήσει με τους ομολόγους της με σκοπό την υιοθέτηση κοινής γραμμής στο ζήτημα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Πρόσθεσε μάλιστα ότι την Παρασκευή συμφώνησε με τον σοσιαλδημοκράτη υπ. Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ να μη ζητήσει για την ώρα τη διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. 

«Ούτως ή άλλως οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις έχουν προς το παρόν παγώσει», υπογράμμισε η Γερμανίδα καγκελάριος. Εντούτοις η Άγκελα Μέρκελ τάχθηκε υπέρ της διακοπής της προενταξιακής βοήθειας προς την Τουρκία. 

Υπογράμμισε επίσης τη σημασία της άσκησης οικονομικών πιέσεων προς την Τουρκία, με στόχο την απελευθέρωση των Γερμανών πολιτών που κρατούνται στην Τουρκία. Έκανε ακόμη λόγο για τον περιορισμό των εγγυήσεων που χορηγεί το γερμανικό δημόσιο στις εμπορικές σχέσεις με την Τουρκία. Τέλος, δεν απέκλεισε την έκδοση αυστηρότερων ταξιδιωτικών συστάσεων για την Τουρκία.


ΤΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ

Στην ενότητα του προσφυγικού ο Μάρτιν Σουλτς επέρριψε στην καγκελάριο λάθη και παραλείψεις στο απόγειο της κρίσης το 2015. Σύμφωνα με τον πρόεδρο των Σοσιαλδημοκρατών ήταν λάθος το ότι η καγκελάριος Μέρκελ αποφάσισε μονομερώς το άνοιγμα των συνόρων στους πρόσφυγες, χωρίς προηγούμενη συνεννόηση με τους ευρωπαίους εταίρους. Ο υποψήφιος των Σοσιαλδημοκρατών, αν και θεωρεί ότι ήταν σωστή απόφαση το άνοιγμα των συνόρων, εκτιμά ότι παραμένει ζητούμενο η δίκαιη κατανομή των προσφύγων σε όλες τις χώρες-μέλη της ΕΕ.


ΜΕΤΕΚΛΟΓΙΚΕΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ

Σε ερώτηση σχετικά με τις πιθανές μετεκλογικές συνεργασίες ο Μάρτιν Σουλτς απέφυγε να απαντήσει εάν το κόμμα του θα συνέχιζε τη συνεργασία με τους συντηρητικούς της Άγκελα Μέρκελ. Εκτός αυτού δεν πήρε θέση στο θέμα μιας ενδεχόμενης μετεκλογικής συνεργασίας με την Αριστερά. Σημείωσε πάντως πως σε περίπτωση ήττας θα παραμείνει στο τιμόνι των Σοσιαλδημοκρατών. Όσον αφορά την CDU, η Άγκελα Μέρκελ απέκλεισε μόνο κάθε συνεργασία με το ακραίο λαϊκιστικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία αλλά και την Αριστερά.

Πηγή: DW, dpa, ΑRD, ZDF / Δήμητρα Κυρανούδη

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3