Συντακτης: κύριος Τύπος
Δημοσιευση: 29-06-2017, 16:12
ΚΟΣΜΟΣ

Νέα ένταση στις γερμανοτουρκικές σχέσεις μετά την απαγόρευση ομιλίας του Ταγίπ Ερντογάν στο Αμβούργο.

Ειδικότερα η Γερμανία χαρακτήρισε «μη επιτρεπτή» τη διοργάνωση εκδήλωσης κατά την οποία ο πρόεδρος της Τουρκίας θα μιλούσε σε Τούρκους, στο περιθώριο της συνόδου της G20 στο Αμβούργο (7 και 8 Ιουλίου), την επόμενη εβδομάδα.

Ο αντικαγκελάριος και υπουργός Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ είπε ότι η Τουρκία προχώρησε σε σχετικό αίτημα διά επίσημου διαύλου, ωστόσο κάτι τέτοιο «δεν θα ήταν καλή ιδέα».

«Έχουμε συνταγματική δικαιολόγηση της στάσης μας», δήλωσε ο Γερμανός αντικαγκελάριος.

Η Τουρκία είχε εκφράσει οργή όταν η Γερμανία αρνήθηκε να επιτρέψει σε μέλη της τουρκικής κυβέρνησης που υποστήριζαν το «ΝΑΙ» στο δημοψήφισμα για την αλλαγή της μορφής του πολιτεύματος στην Τουρκία να μιλήσουν σε συγκεντρώσεις σε γερμανικό έδαφος, τον Μάρτιο.

Γερμανοί πολιτικοί, καθώς και αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχουν επικρίνει τον Ερντογάν για την καταστολή που ακολούθησε την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου του 2016.

Ο κ. Γκάμπριελ σημείωσε ότι η Γερμανία είναι ανοικτή χώρα, αλλά δεν έχει καμία διάθεση να επιτρέψει οι εσωτερικές πολιτικές διαμάχες σε άλλες χώρες να μεταφερθούν σε γερμανικό έδαφος.

Ο πρόεδρος της Τουρκικής Κοινότητας Γερμανίας (TGD) Γκοκάι Σοφούογλου υποστήριξε τη θέση του κ. Γκάμπριελ.

200 λέξεις απομένουν.
σχετικα αρθρα
iper piso solidus