ΕΛΛΑΔΑ

Γεραπετρίτης-Φιντάν χαιρετίζουν τη «νέα εποχή» στις ελληνοτουρκικές σχέσεις

Εικόνα του άρθρου Γεραπετρίτης-Φιντάν χαιρετίζουν τη «νέα εποχή» στις ελληνοτουρκικές σχέσεις
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 05/09/2023, 22:27
ΕΛΛΑΔΑ

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας και της Τουρκίας ανακοίνωσαν μια νέα εποχή συνεργασίας μετά τη σημερινή τους συνάντηση στην Άγκυρα

Οι δύο χώρες παρά τις τεταμένες σχέσεις πρόσφατα προσπάθησαν να βελτιώσουν τις σχέσεις τους, γεγονός που αποδεικνύεται από την ανθρωπιστική βοήθεια της Ελλάδας μετά τους καταστροφικούς σεισμούς στην Τουρκία νωρίτερα φέτος και τα συλλυπητήρια της Τουρκίας μετά από ένα θανατηφόρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στην Ελλάδα.

«Έχουμε εισέλθει σε μια νέα και θετική εποχή στις σχέσεις μας με την Ελλάδα», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Έλληνα ομόλογό του. «Είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε το διάλογο με τη γειτονική μας Ελλάδα χωρίς προϋποθέσεις και να αναπτύξουμε τις σχέσεις μας σε όλους τους τομείς με βάση τα κοινά συμφέροντα».

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης δήλωσε ότι η Αθήνα θα εξετάσει το ενδεχόμενο να υποστηρίξει την υποψηφιότητα της Τουρκίας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, υπό την προϋπόθεση ότι θα πληροί τις προϋποθέσεις όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα και άλλους τομείς.

«Ξέρουμε ότι οι αποστάσεις που αναπτύχθηκαν με το πέρασμα του χρόνου και τα πάθη που μεταφέρονται από γενιά σε γενιά δεν μπορούν να σβηστούν με ένα χτύπημα», δήλωσε ο Γεραπετρίτης. «Έχουμε όμως τη διάθεση και τη θέληση να επενδύσουμε στην ειλικρίνεια και την αλληλοκατανόηση, ώστε να αναζητήσουμε κοινό έδαφος, να σπάσουμε τις κατεστημένες απόψεις και, όπου υπάρχουν διαφωνίες, τουλάχιστον να μην οδηγηθούν σε κρίσεις». 


Ένας οδικός χάρτης για την προσέγγιση

Όπως επισήμανε ο Έλληνας υπουργός, με τον Τούρκο ομόλογό του, συμφώνησαν ο οδικός χάρτης θα περιλαμβάνει τα εξής τρία επίπεδα:

«Πρώτον, το επίπεδο του πολιτικού διαλόγου, ο οποίος θα εκκινήσει με ευθύνη, από ελληνικής πλευράς, της υφυπουργού Αλεξάνδρας Παπαδοπούλου στις 16 Οκτωβρίου.

Δεύτερον, το επίπεδο της εφαρμογής και ενίσχυσης των ΜΟΕ που θα εκκινήσει το αμέσως προσεχές διάστημα.

Τρίτον, το επίπεδο των συνομιλιών για την προώθηση της θετικής ατζέντας, υπό τον αρμόδιο υφυπουργό Κώστα Φραγκογιάννη, σε συνεργασία που θα αφορά τομείς όπως οι επενδύσεις, η γεωργία, ο τουρισμός, το εμπόριο, η ναυτιλία, η κλιματική κρίση».

Κομβικό σημείο θα είναι η συνάντηση που θα έχουν ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη στις 18 Σεπτεμβρίου.

Ο Ερντογάν και ο Μητσοτάκης συναντήθηκαν για τελευταία φορά στο περιθώριο μιας συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους τον Ιούλιο.

Μόλις τον περασμένο Μάιο, ο Ερντογάν είχε αφήσει να εννοηθεί ότι δεν θα ξαναμιλούσε ποτέ με τον Μητσοτάκη- τότε, είχε ενοχληθεί για την Ελλάδα που εξέφρασε επιφυλακτικότητα, επικαλούμενη ανησυχίες για την ασφάλεια, σχετικά με την μακροχρόνια και παραπαίουσα προσπάθεια της Τουρκίας να αποκτήσει μαχητικά αεροσκάφη F-16 από τις ΗΠΑ.

Κατά τη συνάντηση, ο Φιντάν ευχαρίστησε την Ελλάδα για τη βοήθειά της μετά τους καταστροφικούς σεισμούς που σκότωσαν περισσότερους από 50.000 ανθρώπους φέτος και δήλωσε ότι η Τουρκία είναι «έτοιμη να βοηθήσει» καθώς η Ελλάδα μάχεται με τις εβδομαδιαίες φονικές πυρκαγιές. Η ελληνική προσφορά βοήθειας αμέσως μετά τον μεγάλο σεισμό θεωρήθηκε ως ένα πρώτο βήμα για την αποκατάσταση των φραγμών και την επανέναρξη των επαφών.


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back