Συντακτης: Γιώργος Πατέλης
Δημοσιευση: 23-04-2018, 10:08
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ξεκίνησαν από τα μεσάνυχτα οι 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες πού έχει προκηρύξει η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, Γιώργο Αδαμίδη στόχος της απεργίας «δεν είναι να δημιουργηθούν προβλήματα στην ηλεκτροδότηση της χώρας» και διευκρίνισε ότι η επάρκεια του συστήματος είναι μεγάλη αφού «από τα 17.000 MW που είναι η εγκατεστημένη ισχύς, μόνο 5500 έως 6500 MW είναι η ζήτηση και μάλιστα στην μεγαλύτερη αιχμή κατά την διάρκεια του 24ώρου».

«Ζητάμε την απόσυρση του νομοσχεδίου που αποδεδειγμένα θα είναι καταστροφή για την δυτική Μακεδονία και την Μεγαλόπολη», τόνισε ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ. 

Το πρωί θα ξεκινήσει η ακρόαση των φορέων στην Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής και όπως ανέφερε, «θα εξηγήσουμε στους βουλευτές τι σημαίνει για τις λιγνιτοφόρες περιοχές της Φλώρινας και της Μεγαλόπολης η πώληση σε ιδιώτες των καλύτερων και πιο ανταγωνιστικών μονάδων που διαθέτει η ΔΕΗ».


ΕΞΙ ΜΟΝΑΔΕΣ ΣΕ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ

Έξι θερμικές μονάδες της ΔΕΗ συνολικής ισχύος πάνω από 2.100 μεγαβάτ μαζί με τις ιδιωτικές μονάδες, τα υδροηλεκτρικά και τις ανανεώσιμες πηγές βρίσκονται σήμερα, πρώτη ημέρα απεργίας της ΓΕΝΟΠ, σε λειτουργία.

   Σύμφωνα με στελέχη του Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας η διαθέσιμη ισχύς σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η ζήτηση λόγω καιρικών συνθηκών είναι σχετικά χαμηλή, δημιουργεί αισιοδοξία ότι αν δεν υπάρξει κάποια σημαντική μεταβολή, η ημέρα μπορεί να κυλήσει χωρίς μεγάλα προβλήματα στην ηλεκτροδότηση.

   Οι μονάδες της ΔΕΗ που λειτουργούν είναι τρεις λιγνιτικές (Καρδιά 4, 'Αγιος Δημήτριος 4 και 5) και τρεις φυσικού αερίου (Λαύριο 4, Αλιβέρι 5 και Κομοτηνή). Στην κάλυψη της ζήτησης συμβάλλουν και τα αυξημένα αποθέματα νερού στους ταμιευτήρες των υδροηλεκτρικών. Από την πλευρά της κατανάλωσης η αιχμή της ζήτησης προβλέπεται να φθάσει το βράδυ στα 6.100-6.200 μεγαβάτ.

   Η ΓΕΝΟΠ ξεκίνησε από τα ξημερώματα 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες με αίτημα την απόσυρση του νομοσχεδίου για την πώληση λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ που συζητείται στη Βουλή.

200 λέξεις απομένουν.
σχετικα αρθρα