ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Γεννημένοι άγριοι…

Εικόνα του άρθρου Γεννημένοι άγριοι…
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 31/01/2021, 16:35
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Το 1968, ένα γενικώς πολύ ενδιαφέρον έτος για την ανθρωπότητα, ανάμεσα σε όλα τα υπόλοιπα που συνέβαιναν στον πλανήτη, οι Steppenwolf κυκλοφορούσαν το παρθενικό τους LP.

Ήταν ο δίσκος που έμελλε να μείνει στην ιστορία ως εγκυκλοπαιδική γνώση για τη μουσική, λόγω του Born to be Wild, του διάσημου υπερ-χιτ που πλήρωσε για πάντα τις ζωές των μελών της μπάντας, ίσως και κάποιων απογόνων τους.

Ψυχή της πάντας ήταν ο Γιόαχιμ Φριτς Κράουντελατ ή πιο… αμερικάνικα, ο Τζον Κέι.

Ο Καναδός που γεννήθηκε σε μια περιοχή που σήμερα, είναι το Σοβιέτσκ της Ρωσίας και τότε, ήταν το Τίλσιτ  της Πρωσίας, ένα μήνα μετά το θάνατο του πατέρα του στο μέτωπο. Η μητέρα του ακολούθησε την εκκένωση της Ανατολικής Πρωσίας και τελικά, μετακόμισε στο Τορόντο το 1958. «Κέι» τον είπανε οι καθηγητές του, γιατί πού να προφέρουν ολόκληρο το γερμανικό του όνομα.

Καμιά δεκαριά χρόνια αργότερα, ο Κέι βρισκόταν στο Λος Άντζελες, παρέα με τους κολλητούς του από τους Sparrows, το πρώτο του συγκρότημα, στον Καναδά. Αυτοί ήταν και η «μαγιά» για τους Steppenwolf που ναι, οφείλουν το όνομά τους στο Λύκο της Στέπας, του Χέρμαν Έσσε.

Η μπάντα αρχικά ηχογράφησε μερικά σινγκλ, ανάμεσά τους το Sookie Sookie. To τρίτο που κυκλοφόρησαν, ήταν το Born to be Wild και αμέσως μετά, ίσως το καλύτερο κομμάτι του άλμπουμ: το Pusher του Χόιτ Άξτον. O δίσκος άρχισε να γίνεται όλο και μεγαλύτερη επιτυχία, μέχρι που έγινε αναπόσπαστο κομμάτι της «αντικουλτούρας».

Το 1969 ο Ντένις Χόπερ ήταν έτοιμος να κυκλοφορήσει τη δεύτερη ταινία που εμπλεκόταν ως σκηνοθέτης: Ο «Ξένοιαστος Καβαλάρης», το Easy Rider, έμελλε να γίνει κάτι περισσότερο από μια απλή ιστορία με τσόπερ και drugs, αλλά και ό,τι καλύτερο κυκλοφορούσε στην τότε μουσική.

Οι Band έδωσαν το The Weight, ένα από τα καλύτερα κομμάτια τους, ο Χέντριξ το If 6 was 9, ο Ντίλαν το It’s Alright Ma (I’m Only Bleeding), ενώ έπαιζαν επίσης οι Byrds, οι Electric Prunes κ.α.

Κανένα άλλο κομμάτι όμως δεν χαρακτήρισε τόσο πολύ την ταινία όσο το «βρουμ-βρουμ, get your motor runnin’». Τόσο, που όχι μόνο μεγάλωσε ακόμα πιο πολύ την αναγνωρισιμότητα της μπάντας, αλλά ταυτιζόμενο με τις μηχανές του φιλμ, ήταν ίσως το πρώτο τραγούδι που πήρε το χαρακτηρισμό «heavy metal»…


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back