Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΚΟΣΜΟΣ

Γενικευμένο πολεμικό κλίμα…

Εικόνα του άρθρου Γενικευμένο πολεμικό κλίμα…
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 03/01/2020, 11:04
ΚΟΣΜΟΣ

Οκτώ άνθρωποι τουλάχιστον σκοτώθηκαν κατά την τρομοκρατική επίθεση με ρουκέτες, τη νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης, τρεις ημέρες μετά την αντίστοιχη επίθεση εναντίον της αμερικανικής πρεσβείας στην πρωτεύουσα του Ιράκ. «Τρεις ρουκέτες έπληξαν το διεθνές αεροδρόμιο της Βαγδάτης, κοντά σε αίθουσα διαχείρισης αερομεταφερόμενου φορτίου, με αποτέλεσμα να εκραγούν δύο αυτοκίνητα», σύμφωνα με ανακοίνωση του ιρακινού στρατού. Τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν, είπαν στο Γαλλικό Πρακτορείο αξιωματικοί των δυνάμεων ασφαλείας υπό τον όρο να μην κατονομαστούν.

Ανάμεσα στους νεκρούς είναι ο ιρανός υποστράτηγος Κασέμ Σουλεϊμανί, ο επικεφαλής της Δύναμης Κουντς («Ιερουσαλήμ») των Φρουρών της Επανάστασης. Την είδηση μετέδωσε η ιρακινή κρατική τηλεόραση, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.

Την επίθεση διέταξε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ: «Κατά διαταγή του προέδρου, ο αμερικανικός στρατός έλαβε αποφασιστικά αμυντικά μέτρα για την προστασία του αμερικανικού προσωπικού στο εξωτερικό σκοτώνοντας τον Κασέμ Σουλεϊμανί», ανέφερε το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ σε ανακοίνωση που δημοσιοποίησε. Σκοπός ήταν «η αποτροπή μελλοντικών ιρανικών επιθέσεων», πρόσθεσε το Πεντάγωνο.

Η επίθεση που ξεφεύγει από τα διπλωματικά όρια, ισοδυναμεί με άρρητη κήρυξη πολέμου, από τις ΗΠΑ στο Ιράν.  

Από πλευράς Ιράν, ο πρόεδρος της Ισλαμικής Δημοκρατίας Χασάν Ρουχανί διεμήνυσε ότι «δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι το μεγάλο έθνος του Ιράν και άλλα ελεύθερα έθνη της περιοχής θα πάρουν την εκδίκησή τους από την εγκληματική Αμερική για αυτή τη φρικτή δολοφονία», ανέφερε ο Ρουχανί σε ανακοίνωσή του που αναρτήθηκε στον ιστότοπο της κυβέρνησής του.

Ο πανίσχυρος  ιρανός υποστράτηγος Κασέμ Σουλεϊμανί, ο οποίος σκοτώθηκε σήμερα σε  βομβαρδισμό στο διεθνές αεροδρόμιο της Βαγδάτης που το αμερικανικό  Πεντάγωνο χαρακτήρισε «αμυντική» ενέργεια, ήταν μια από τις πιο  δημοφιλείς προσωπικότητες στο Ιράν κι ένας από τους πιο επίφοβους  αντιπάλους για τις ΗΠΑ αλλά και για πολλούς από τους συμμάχους τους.  Επικεφαλής της Δύναμης Κουντς, από το όνομα της Ιερουσαλήμ στα περσικά,  αρμόδιας για τις επιχειρήσεις των Φρουρών της Επανάστασης στο εξωτερικό -  το αμερικανικό περιοδικό New Yorker χαρακτήριζε το 2014 τη Δύναμη  Κουντς υβρίδιο της CIA και των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων - ο  χαρισματικός υποστράτηγος διέθετε τεράστια επιρροή στο Ιράκ. Θεωρείται  πως ήταν ο άνθρωπος-κλειδί στις πολιτικές διεργασίες για τον σχηματισμό  της ιρακινής κυβέρνησης από το 2018.

 Για τους υποστηρικτές του όσο και για τους εχθρούς  του ο Σουλεϊμανί, ο οποίος διαδραμάτισε κεντρικό ρόλο στον αγώνα  εναντίον των τζιχαντιστών στο Ιράκ, κράταγε στα χέρια του τα κλειδιά της  ιρανικής επιρροής στη Μέση Ανατολή. Ειδικά στο Ιράκ και στη Συρία, δύο  χώρες όπου οι ΗΠΑ έχουν εμπλακεί στρατιωτικά.

«Για τους σιίτες στη Μέση Ανατολή» - σημείωνε ο πρώην αναλυτής της  CIA Κένεθ Πόλακ στο πορτρέτο του Σουλεϊμανί που συνέταξε για λογαριασμό  του περιοδικού Time στο πλαίσιο του αφιερώματος στις 100 προσωπικότητες  με τη μεγαλύτερη επιρροή παγκοσμίως το 2017 - ο υποστράτηγος ήταν κάτι  σαν «υβρίδιο του Τζέιμς Μποντ, του Έρβιν Ρόμελ και της Λέιντι Γκάγκα»

Πηγή: ΑΠΕ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back