Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Το γεφύρι των συμβολισμών

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 27/05/2017, 23:59
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Η περιοδεία της υπουργού Πολιτισμού Λυδίας Κονιόρδου σε μνημεία της Ηπείρου δεν ήρθε να προσδώσει κάτι νεότερο στα ήδη γνωστά. Η επίσκεψη βέβαια ενός υπουργού Πολιτισμού σε οποιοδήποτε μνημείο έχει πάντα τη συμβολική της αξία και σημασία.

Στην περίπτωση της Ηπείρου, η κ. Κονιόρδου ήρθε να «επισφραγίσει» κυρίως τη συμφωνία για την αναστήλωση (ή καλύτερα, αποκατάσταση) του Γεφυριού της Πλάκας ως απόρροια της συνεργασίας επτά φορέων: υπουργεία Πολιτισμού, Υποδομών και Οικονομίας, Περιφέρεια Ηπείρου, δήμος Βορείων Τζουμέρκων, Τεχνικό Επιμελητήριο Ηπείρου, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Πρόκειται για τη νέα προγραμματική σύμβαση η οποία βρίσκεται αυτόν τον καιρό στο Ελεγκτικό Συνέδριο για τον απαραίτητο έλεγχο. Η προγραμματική αυτή σύμβαση προβλέπει την αποκατάσταση του γεφυριού, με προϋπολογισμό 5,5 εκατ. ευρώ, και με φορέα υλοποίησης το υπουργείο Υποδομών.

Με φόντο λοιπόν το (πρώην) Γεφύρι της Πλάκας, η κ. Κονιόρδου μίλησε για τη σπουδαιότητα της συνεργασίας λέγοντας ότι «δεν ήταν καθόλου αυτονόητη». «Συμφωνήσαμε, καθίσαμε όλοι μαζί στο τραπέζι και βρήκαμε τις ξεχωριστές αρμοδιότητες του κάθε φορέα, ώστε να προχωρήσουμε με τη στήριξη της Περιφέρειας», πρόσθεσε χαρακτηριστικά. Εκτίμησε δε ότι «τον ερχόμενο Μάιο θα είναι έτοιμες οι προεργασίες για την τελική φάση της αναστήλωσης». «Αυτό που όλοι περιμένουμε, αλλά κυρίως οι κάτοικοι της περιοχής, είναι να ξαναδούμε το Γεφύρι όρθιο» υπογράμμισε.

Την κ. Κονιόρδου συνόδευαν στην επίσκεψή της της η υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Όλγα Γεροβασίλη, όλοι οι βουλευτές Ιωαννίνων και Άρτας, ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης κ.ά. Το ιστορικό των εργασιών που έχουν γίνει, όπως η στερέωση των βάθρων, ανέπτυξαν ο μέχρι τώρα επιστημονικά υπεύθυνος του έργου Γιώργος Σμύρης και ο πρώην πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ηπείρου Χρίστος Παπαβρανούσης.

Γεμάτη με συμβολικές αναφορές ήταν η τοποθέτηση της κ. Γεροβασίλη. « Είναι στιγμή με χαρά, που είμαστε εδώ, όλοι μαζί, σε αυτόν τον ιστορικό τόπο. Είναι ένας τόπος που συμβολίζει και την ενότητα του Ελληνικού λαού. Εδώ λοιπόν ενώθηκαν φορείς για την αναστήλωση του γεφυριού. Δεν πρόκειται απλά για την αναστήλωση ενός μνημείου, αλλά για την αναστήλωση της ίδιας της ιστορίας μας. Ξέρετε, εάν δεν θυμόμαστε, δεν συνεχίζουμε και δεν στηρίζουμε τα μνημεία που θυμίζουν τη διαδρομή αυτής της χώρας, θα έχουμε λιγότερες δυνάμεις για το μέλλον» είπε χαρακτηριστικά. Από την πλευρά του, ο περιφερειάρχης Αλέκος Καχριμάνης μίλησε για ένα «στοίχημα». «Για μένα το Γεφύρι της Πλάκας είναι ένα στοίχημα, το οποίο έχουμε βάλει όλοι μαζί και μοιάζει σαν το στοίχημα της Ελλάδος σήμερα. Δεν έχει κανένας το δικαίωμα να πει: ‘παραιτούμαι’». Ο δήμαρχος Βορείων Τζουμέρκων Γιάννης Σεντελές ανέφερε ότι η μάχη που δίνεται από δω και πέρα, είναι αυτή «με τον χρόνο. Πιστεύω ότι θα την κερδίσουμε». Τον λόγο πήρε και ο νέος πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ηπείρου Γιάννης Λυκοτραφίτης, ο οποίος στάθηκε στον ρόλο του θεσμικού αυτού οργάνου στο έργο της αποκατάστασης του Γεφυριού της Πλάκας.  

Εν αναμονή της έγκρισης της σύμβασης από το Ελεγκτικό Συνέδριο, το υπουργείο Υποδομών προχωρά τη διαδικασία σύναψης σύμβασης με διαπραγμάτευση για την ανάθεση του έργου του τεχνικού συμβούλου. Στη διαπραγμάτευση έχουν κληθεί τέσσερις εταιρίες.


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back