ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Γεφύρι Πλάκας: Τα επόμενα βήματα

Εικόνα του άρθρου Γεφύρι Πλάκας: Τα επόμενα βήματα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 14/11/2017, 16:45
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Οι πρόδρομες εργασίες στερέωσης και προστασίας στο Γεφύρι Πλάκας στα Τζουμέρκα υπό την «αιγίδα» της Περιφέρειας Ηπείρου ολοκληρώθηκαν. Και η στερέωση του δυτικού βάθρου (πέρσι είχε γίνει το ανατολικό βάθρο) πραγματοποιήθηκε υπό την επιστημονική επίβλεψη του αρχιτέκτονα και επίκουρου καθηγητή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Γιώργου Σμύρη. 

Και τώρα αρχίζει η επόμενη φάση, με την ευθύνη του έργου της αποκατάστασης να περνάει στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, που είναι ο φορέας υλοποίησης της νέας προγραμματικής σύμβασης μεταξύ των εμπλεκόμενων μερών η οποία είχε υπογραφεί τον Μάιο του 2017. 

Το υπουργείο Πολιτισμού, από την πλευρά του, με αφορμή την ολοκλήρωση των πρόδρομων εργασιών, εξέδωσε ανακοίνωση περιγράφοντας τα επόμενα βήματα για την αποκατάσταση-αναστήλωση του Γεφυριού Πλάκας. Αν και απομένουν πολλά να γίνουν ακόμη, το υπουργείο αναφέρει ότι επιδίωξη όλων των φορέων είναινα ξεκινήσει η τελική φάση αποκατάστασης του «εμβληματικού γεφυριού», όπως το χαρακτηρίζει, την άνοιξη του 2018… 

Τι πρέπει να γίνει όμως μέχρι τότε; Σύμφωνα και με την ανακοίνωση, τα επόμενα βήματα είναι: η έγκριση από τις υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού των οριστικών μελετών που έχουν ήδη κατατεθεί, η εκπόνηση των μελετών εφαρμογής και η σύνταξη των τευχών δημοπράτησης, η διακήρυξη του διαγωνισμού και η επιλογή του αναδόχου του έργου από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. Και οι τρεις αυτές ενέργειες απαιτούν πάντως, εκ των πραγμάτων, αρκετό χρόνο. 

Κατά τα άλλα, το υπουργείο ενημερώνει ότι βρίσκονται σε εξέλιξη οι συνεδριάσεις της κοινής επιτροπής παρακολούθησης, στην οποία προεδρεύει και συντονίζει η υπουργός Πολιτισμού, και της επιστημονικής επιτροπής υπό την προεδρία του ομότιμου καθηγητή του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Μανόλη Κορρέ. Οι δύο αυτές επιτροπές έχουν συγκροτηθεί στο πλαίσιο της νέας προγραμματικής σύμβασης, με στόχο τον προσδιορισμό των προδιαγραφών που θα πρέπει να πληρούν οι μελέτες για την αποκατάσταση του γεφυριού και τα κριτήρια επιλογής του αναδόχου και αφετέρου τον καλύτερο συντονισμό και επιτάχυνση των διαδικασιών του έργου. Υπενθυμίζεται ότι τα εμπλεκόμενα μέρη της προγραμματικής σύμβασης είναι τα υπουργεία Οικονομίας και Ανάπτυξης, Πολιτισμού και Αθλητισμού και Υποδομών, η Περιφέρεια Ηπείρου, ο Δήμος Βορείων Τζουμέρκων, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας-Τμήμα Ηπείρου. 

Η τελική φάση αποκατάστασης του Γεφυριού Πλάκας θα χρηματοδοτηθεί με 5,5 εκατ. ευρώ τα οποία έχουν εξασφαλιστεί από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back