ΚΟΣΜΟΣ

Γάζα: Τα σχέδια του Ισραήλ για τη Ράφα και οι απειλές της Αιγύπτου

Εικόνα του άρθρου Γάζα: Τα σχέδια του Ισραήλ για τη Ράφα και οι απειλές της Αιγύπτου
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 11/02/2024, 18:46
ΚΟΣΜΟΣ

Η Αίγυπτος απειλεί να αναστείλει την ειρηνευτική της συνθήκη με το Ισραήλ, εάν τα ισραηλινά στρατεύματα σταλούν στην πυκνοκατοικημένη συνοριακή πόλη της Γάζας, τη Ράφα, όπου, σύμφωνα με την Αίγυπτο, οι μάχες θα μπορούσαν να επιβάλουν το κλείσιμο της κύριας οδού παροχής βοήθειας στην πολιορκημένη περιοχή, δήλωσαν την Κυριακή δύο Αιγύπτιοι αξιωματούχοι και ένας δυτικός διπλωμάτης.

Σύμφωνα με το Associated Press η απειλή να ανασταλούν οι συμφωνίες του Καμπ Ντέιβιντ, ακρογωνιαίος λίθος της περιφερειακής σταθερότητας για σχεδόν μισό αιώνα, ήρθε μετά την δήλωση του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου ότι η αποστολή στρατευμάτων στη Ράφα είναι απαραίτητη για να κερδηθεί ο τετράμηνος πόλεμος εναντίον της παλαιστινιακής μαχητικής οργάνωσης Χαμάς.

Πάνω από το ήμισυ του πληθυσμού της Γάζας των 2,3 εκατομμυρίων κατοίκων έχουν καταφύγει στη Ράφα για να γλιτώσουν από τις μάχες σε άλλες περιοχές, και είναι στοιβαγμένοι σε εκτεταμένους καταυλισμούς με σκηνές και καταφύγια υπό την αιγίδα του ΟΗΕ κοντά στα σύνορα. Η Αίγυπτος φοβάται μια μαζική εισροή εκατοντάδων χιλιάδων Παλαιστίνιων προσφύγων, στους οποίους μπορεί να μην επιτραπεί ποτέ να επιστρέψουν.

Η αντιπαράθεση μεταξύ του Ισραήλ και της Αιγύπτου, δύο στενών συμμάχων των ΗΠΑ, πήρε σάρκα και οστά καθώς ομάδες αρωγής προειδοποιούσαν ότι μια επίθεση στη Ράφα θα επιδείνωνε την ήδη καταστροφική ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα, όπου περίπου το 80% των κατοίκων έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους και όπου, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, το ένα τέταρτο του πληθυσμού απειλείται με λιμό.

Ο τηλεοπτικός σταθμός Al-Aqsa της Χαμάς μετέδωσε δηλώσεις ανώνυμου αξιωματούχου της Χαμάς ότι οποιαδήποτε εισβολή στη Ράφα θα «ανατίναζε» τις συνομιλίες που διεξάγονται με τη διαμεσολάβηση των Ηνωμένων Πολιτειών, της Αιγύπτου και του Κατάρ και αποσκοπούν στην επίτευξη εκεχειρίας και στην απελευθέρωση των ισραηλινών ομήρων.

«Μια ισραηλινή επίθεση στη Ράφα θα οδηγούσε σε μια απερίγραπτη ανθρωπιστική καταστροφή και σε σοβαρές εντάσεις με την Αίγυπτο», έγραψε ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ζοζέπ Μπορέλ, στο X.

 Ο Λευκός Οίκος, ο οποίος έχει σπεύσει να δώσει όπλα στο Ισραήλ και να το προστατεύσει από τις διεθνείς εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός, έχει επίσης προειδοποιήσει κατά μιας χερσαίας επιχείρησης στη Ράφα υπό τις παρούσες συνθήκες, λέγοντας ότι θα ήταν μια «καταστροφή» για τους αμάχους.

Mε πληροφορίες από ΑΡ. Φωτογραφία αρχείου: Επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης μετά από ισραηλινή επίθεση στον προσφυγικό καταυλισμό Μαγκάζι τον περασμένο Νοέμβριο/©UNRWA/Ashraf Amra

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back