ΚΟΣΜΟΣ

Γάζα: Το Ισραήλ κατέλαβε πέρασμα της Ράφα με την Αίγυπτο

Εικόνα του άρθρου Γάζα: Το Ισραήλ κατέλαβε πέρασμα της Ράφα με την Αίγυπτο
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 07/05/2024, 10:33
ΚΟΣΜΟΣ

Μια ισραηλινή ταξιαρχία τεθωρακισμένων κατέλαβε την Τρίτη τον έλεγχο της πλευράς της Λωρίδας της Γάζας στο συνοριακό πέρασμα της Ράφα με την Αίγυπτο, ανακοίνωσαν οι αρχές, προχωρώντας σε επίθεση στη νότια πόλη, ακόμη και όταν οι διαπραγματεύσεις για την κατάπαυση του πυρός με τη Χαμάς παραμένουν στην κόψη του ξυραφιού.

Η κίνηση αυτή έρχεται μετά από ώρες αντεγκλήσεων στον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς, με την μαχητική οργάνωση να δηλώνει τη Δευτέρα ότι αποδέχθηκε πρόταση κατάπαυσης του πυρός που έγινε με τη μεσολάβηση Αιγύπτου-Κατάρ. 

Το Ισραήλ επέμεινε ότι η συμφωνία δεν ικανοποιούσε τις βασικές του απαιτήσεις. Οι διπλωματικές κινήσεις υψηλού ρίσκου και το στρατιωτικό μπρα ντε φερ άφησαν μια αχτίδα ελπίδας ζωντανή - αλλά μόλις και μετά βίας - για μια συμφωνία που θα μπορούσε να φέρει τουλάχιστον μια παύση στον 7μηνο πόλεμο που έχει καταστρέψει τη Λωρίδα της Γάζας.

Η ισραηλινή 401η Ταξιαρχία εισήλθε στο πέρασμα της Ράφα νωρίς το πρωί της Τρίτης, δήλωσε ο ισραηλινός στρατός, αναλαμβάνοντας τον «επιχειρησιακό έλεγχο» του κρίσιμου περάσματος. Είναι η κύρια οδός για την είσοδο βοήθειας στον πολιορκημένο θύλακα και η έξοδος για όσους μπορούν να διαφύγουν στην Αίγυπτο. Το Ισραήλ ελέγχει πλήρως όλες τις προσβάσεις προς και από τη Γάζα από την έναρξη του πολέμου.

Πλάνα που έδωσε στη δημοσιότητα ο ισραηλινός στρατός έδειξαν ένα τανκ να εισέρχεται στο πέρασμα.

Ο ισραηλινός στρατός ισχυρίστηκε ότι κατέλαβε το πέρασμα αφού έλαβε πληροφορίες ότι «χρησιμοποιείται για τρομοκρατικούς σκοπούς». Ο στρατός δεν παρείχε στοιχεία για να υποστηρίξει άμεσα τον ισχυρισμό αυτό, αν και ισχυρίστηκε ότι η περιοχή γύρω από το πέρασμα είχε χρησιμοποιηθεί ως βάση επίθεσης με όλμους που σκότωσε τέσσερις ισραηλινούς στρατιώτες και τραυμάτισε άλλους κοντά στο πέρασμα Κερέμ Σαλόμ.

Ο στρατός δήλωσε επίσης ότι χερσαία στρατεύματα και αεροπορικές επιδρομές στόχευσαν ύποπτες θέσεις της Χαμάς στη Ράφα.

Εκπρόσωπος του αιγυπτιακού υπουργείου Εξωτερικών αρνήθηκε να σχολιάσει αμέσως την ισραηλινή κατάληψη. Η Αίγυπτος είχε προειδοποιήσει προηγουμένως ότι οποιαδήποτε κατάληψη της Ράφα θα μπορούσε να οδηγήσει τους Παλαιστίνιους να διαφύγουν μέσω των συνόρων, ένα σενάριο που θα μπορούσε να απειλήσει την ειρηνευτική συμφωνία του 1979 με το Ισραήλ, η οποία αποτέλεσε άξονα για την περιφερειακή ασφάλεια.

Η επίθεση αύξησε και πάλι τους κινδύνους μιας ολοκληρωτικής ισραηλινής επίθεσης στη Ράφα, μια κίνηση στην οποία αντιτίθενται σθεναρά οι Ηνωμένες Πολιτείες και για την οποία οι οργανώσεις αρωγής προειδοποιούν ότι θα είναι καταστροφική για περίπου 1,4 εκατομμύρια Παλαιστίνιους που βρίσκουν καταφύγιο εκεί.

Με πληροφορίες από ΑΡ. Φωτογραφία: Israel Defense Forces/Χ



ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back