ΚΟΣΜΟΣ

Γάζα: Το Συμβούλιο Ασφαλείας απαιτεί άμεση κατάπαυση του πυρός

Εικόνα του άρθρου Γάζα: Το Συμβούλιο Ασφαλείας απαιτεί άμεση κατάπαυση του πυρός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 25/03/2024, 19:27
ΚΟΣΜΟΣ

Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών υιοθέτησε τη Δευτέρα ψήφισμα με το οποίο ζητείται η άμεση κατάπαυση του πυρός μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς και την απελευθέρωση όλων των ομήρων, μετά την αποχή των Ηνωμένων Πολιτειών από την ψηφοφορία.

Τα υπόλοιπα 14 μέλη του Συμβουλίου ψήφισαν υπέρ του ψηφίσματος, το οποίο προτάθηκε από τα 10 εκλεγμένα μέλη του σώματος.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι η αποτυχία των ΗΠΑ να ασκήσουν βέτο στο ψήφισμα ήταν μια «σαφής υποχώρηση» από την προηγούμενη θέση τους και θα βλάψει τις πολεμικές προσπάθειες του Ισραήλ και την προσπάθειά του να απελευθερώσει περισσότερους από 130 ομήρους που εξακολουθούν να κρατούνται από τη Χαμάς.

«Η ψήφος μας δεν αντιπροσωπεύει, και επαναλαμβάνω ότι δεν αντιπροσωπεύει αλλαγή στην πολιτική μας», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι.

Μετά την ψηφοφορία στον ΟΗΕ, ο Νετανιάχου ακύρωσε την επίσκεψη στην Ουάσινγκτον μιας αντιπροσωπείας υψηλού επιπέδου που επρόκειτο να συζητήσει μια προγραμματισμένη ισραηλινή στρατιωτική επιχείρηση στη νότια πόλη Ράφα της Γάζας, όπου περίπου 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι έχουν αναζητήσει καταφύγιο.

Η Ουάσινγκτον είχε αντιταχθεί στη λέξη κατάπαυση του πυρός νωρίτερα στον σχεδόν εξάμηνο πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας και είχε χρησιμοποιήσει το βέτο της ως ασπίδα προστασίας του συμμάχου Ισραήλ.

Όμως, καθώς απειλείται λιμός στη Γάζα και εν μέσω αυξανόμενων παγκόσμιων πιέσεων για εκεχειρία στον πόλεμο που σύμφωνα με τις παλαιστινιακές υγειονομικές αρχές έχει προκαλέσει τον θάνατο περίπου 32.000 ανθρώπων, οι ΗΠΑ απείχαν τη Δευτέρα για να επιτρέψουν στο Συμβούλιο Ασφαλείας να απαιτήσει άμεση κατάπαυση του πυρός για τον μουσουλμανικό μήνα νηστείας του Ραμαζανιού, ο οποίος λήγει σε δύο εβδομάδες.


Η Χαμάς χαιρέτισε το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας, λέγοντας σε ανακοίνωσή της ότι «επιβεβαιώνει την ετοιμότητά της να συμμετάσχει σε άμεσες ανταλλαγές κρατουμένων και από τις δύο πλευρές».

Το ψήφισμα επίσης «τονίζει την επείγουσα ανάγκη να επεκταθεί η ροή της ανθρωπιστικής βοήθειας και να ενισχυθεί η προστασία των αμάχων σε ολόκληρη τη Λωρίδα της Γάζας και επαναλαμβάνει το αίτημά του για την άρση όλων των εμποδίων στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας σε κλίμακα».

Στα πρόθυρα λιμού

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες κάλεσε τη Δευτέρα το Ισραήλ να άρει όλα τα εμπόδια για την παροχή βοήθειας στη Γάζα και να επιτρέψει στις αυτοκινητοπομπές της παλαιστινιακής υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες UNRWA να εισέλθουν στο βόρειο τμήμα του παράκτιου θύλακα.

Ο λιμός είναι επικείμενος και πιθανότατα θα εμφανιστεί μέχρι τον Μάιο στο βόρειο τμήμα της Γάζας και θα μπορούσε να εξαπλωθεί σε ολόκληρο τον θύλακα μέχρι τον Ιούλιο, σύμφωνα με μια έκθεση μιας παγκόσμιας αρχής για την επισιτιστική ασφάλεια, η οποία υποστηρίζεται από τον ΟΗΕ και δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα.

Φωτογραφία: Ένα κορίτσι στέκεται μπροστά από το καταφύγιό της στην πόλη Ράφα/UNICEF/Eyad El Baba 

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back