ΚΟΣΜΟΣ

Γάζα: Στα πρόθυρα λιμού και των μαζικών θανάτων

Εικόνα του άρθρου Γάζα: Στα πρόθυρα λιμού και των μαζικών θανάτων
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 18/03/2024, 20:57
ΚΟΣΜΟΣ

Οι ακραίες ελλείψεις τροφίμων σε τμήματα της Λωρίδας της Γάζας έχουν ήδη ξεπεράσει τα επίπεδα λιμού, και ο μαζικός θάνατος είναι πλέον επικείμενος χωρίς άμεση κατάπαυση του πυρός και αύξηση της παροχής τροφίμων στις περιοχές που έχουν αποκοπεί από τις μάχες, δήλωσε τη Δευτέρα ο παγκόσμιος παρατηρητής της πείνας.

Ο οργανισμός Integrated Food-Security Phase Classification (IPC), στις εκτιμήσεις του οποίου βασίζονται οι οργανισμοί του ΟΗΕ, δήλωσε ότι το 70% των ανθρώπων σε τμήματα της βόρειας Γάζας υποφέρουν από το πιο σοβαρό επίπεδο έλλειψης τροφίμων, ξεπερνώντας κατά πολύ το όριο λιμού του 20%.

Η IPC δήλωσε ότι δεν διαθέτει επαρκή στοιχεία σχετικά με τα ποσοστά θανάτων, αλλά εκτίμησε ότι οι κάτοικοι θα πεθάνουν άμεσα σε συνθήκες λιμού, ενώ τα παιδιά κάτω των τεσσάρων ετών μπορεί να πεθαίνουν ήδη.

«Οι ενέργειες που απαιτούνται για την πρόληψη του λιμού απαιτούν μια άμεση πολιτική απόφαση για κατάπαυση του πυρός μαζί με μια σημαντική και άμεση αύξηση της ανθρωπιστικής και εμπορικής πρόσβασης σε ολόκληρο τον πληθυσμό της Γάζας», ανέφερε.

Η προοπτική ενός τεχνητού λιμού στη Γάζα προκάλεσε την πιο έντονη κριτική στο Ισραήλ από τους δυτικούς συμμάχους από τότε που ξεκίνησε τον πόλεμό του κατά των μαχητών της Χαμάς μετά τη φονική τους επίθεση στο ισραηλινό έδαφος στις 7 Οκτωβρίου.

«Στη Γάζα δεν βρισκόμαστε πλέον στα πρόθυρα λιμού, βρισκόμαστε σε κατάσταση λιμού, που πλήττει χιλιάδες ανθρώπους», δήλωσε ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ κατά την έναρξη διάσκεψης για την ανθρωπιστική βοήθεια προς τη Γάζα στις Βρυξέλλες.

Κατηγορίες Μπορέλ

«Η πείνα χρησιμοποιείται ως όπλο πολέμου. Το Ισραήλ προκαλεί την πείνα».

Ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Ισραήλ Κατς απάντησε ότι ο Μπορέλ θα πρέπει «να σταματήσει να επιτίθεται στο Ισραήλ και να αναγνωρίσει το δικαίωμά μας στην αυτοάμυνα απέναντι στα εγκλήματα της Χαμάς».

Το Ισραήλ επέτρεψε «εκτεταμένη ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα από ξηρά, αέρα και θάλασσα για όποιον είναι πρόθυμος να βοηθήσει», δήλωσε ο Κατς στο X, και η βοήθεια «διαταράχθηκε βίαια» από μαχητές της Χαμάς με «συνεργασία» της υπηρεσίας βοήθειας του ΟΗΕ UNRWA.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες χαρακτήρισε την έκθεση της IPC «τρομακτικό κατηγορητήριο» και δήλωσε ότι το Ισραήλ πρέπει να επιτρέψει πλήρη και απρόσκοπτη πρόσβαση σε όλα τα τμήματα της Γάζας.

Το Ισραήλ, το οποίο αρχικά επέτρεψε την είσοδο βοήθειας στη Γάζα μέσω μόνο δύο σημείων ελέγχου στο νότιο άκρο του θύλακα, λέει ότι ανοίγει περισσότερες διαδρομές από ξηράς, καθώς και ότι επιτρέπει θαλάσσιες αποστολές και ρίψεις από αέρος. Το πρώτο πλοίο που μετέφερε βοήθεια έφτασε την περασμένη εβδομάδα.

Οι οργανισμοί βοήθειας λένε ότι εξακολουθούν να μην μπορούν να περάσουν αρκετές προμήθειες ή να τις διανείμουν με ασφάλεια, ιδίως στο βορρά.

Με πληροφορίες από Reuters. Φωτογραφία: © WHO


ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back