ΚΟΣΜΟΣ

Γάζα: Οργή για το θάνατο αμάχων σε καταυλισμό στην Ράφα

Εικόνα του άρθρου Γάζα: Οργή για το θάνατο αμάχων σε καταυλισμό στην Ράφα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 27/05/2024, 10:57
ΚΟΣΜΟΣ

Ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές σκότωσαν τουλάχιστον 35 Παλαιστίνιους και τραυμάτισαν δεκάδες σε μια περιοχή στη νότια πόλη Ράφα της Λωρίδας της Γάζας που προορίζεται για τους εκτοπισμένους, δήλωσαν αξιωματούχοι της παλαιστινιακής υγειονομικής υπηρεσίας και της υπηρεσίας έκτακτης ανάγκης.

Ομάδες ανθρωπιστικής βοήθειας δηλώνουν «τρομοκρατημένες» από το ισραηλινό χτύπημα σε σκηνές που στεγάζουν εκτοπισμένους στη νότια πόλη Ράφα.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα (MSF) δήλωσαν ότι δεκάδες νεκροί και τραυματίες μεταφέρθηκαν σε ένα κέντρο θεραπείας που υποστηρίζεται από την ομάδα.

Ο ισραηλινός στρατός IDF ανακοίνωσε σήμερα το πρωί ότι εξαπέλυσε επιδρομές εναντίον συγκροτήματος της Χαμάς στη Ράφα, λέγοντας ότι ενημερώθηκε για την παρουσία αμάχων μεταξύ των θυμάτων. «Ένα αεροσκάφος έπληξε ένα συγκρότημα της Χαμάς στη Ράφα, στο οποίο υπήρχαν υψηλόβαθμοι τρομοκράτες», ανέφερε ο στρατός σε ανακοίνωσή του.

Ο στρατός παραδέχτηκε πώς γνωρίζει τις αναφορές ότι η πυρκαγιά που προκλήθηκε από την επίθεση, εξαπλώθηκε σε στρατόπεδο εκτοπισμένων Παλαιστινίων και  προκάλεσε θύματα μεταξύ αμάχων, προσθέτοντας ότι το περιστατικό βρίσκεται υπό περαιτέρω έρευνα. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, από την επιδρομή σκοτώθηκαν ο Γιασίν Ραμπία, διοικητής στα κεντρικά γραφεία της Χαμάς στη Δυτική Όχθη και ο Χαλέντ Νατζάρ, ανώτερο στέλεχος της οργάνωσης.

Η ισραηλινή αεροπορική επίθεση έχει προκαλέσει τον όλεθρο. Γυναίκες ουρλιάζουν, ψάχνοντας για τις οικογένειές τους, που δεν μπορούν να βρεθούν. Νοσοκόμοι τρέχουν ανάμεσα σε καμένα αντίσκηνα. 

Πολιτικοί, δημοσιογράφοι και γιατροί με αναρτήσεις τους στο X εκφράζουν την οργή και τη θλίψη τους. Ο Μέχντι Χασάν, ένας Αμερικανός δημοσιογράφος, έγραψε στο Χ: «Υπάρχουν βίντεο από τη Ράφα με αποκεφαλισμένα μωρά».

Ο Αμερικανός βουλευτής Ρο Χάνα κάλεσε τον Ισραηλινό πρωθυπουργό να τερματίσει την επίθεση στη  Ράφα. «Ο Νετανιάχου πρέπει να σταματήσει αμέσως τη στρατιωτική επίθεση στη Ράφα», έγραψε ο Χάνα σε ανάρτησή του στο X. «Η φρικτή απώλεια αθώων ζωών με τον βομβαρδισμό ενός προσφυγικού καταυλισμού υπογραμμίζει την ηθική ανάγκη να σταματήσει η εκστρατεία της Ράφα», είπε ο Δημοκρατικός βουλευτής της Καλιφόρνια.

Ο  Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας Τζότζεφ Μπορέλ απηύθυνε σήμερα έκκληση στο Ισραήλ να εφαρμόσει την απόφαση του  δικαστηρίου. 

Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ θα συναντηθούν σήμερα στις Βρυξέλλες με ηγέτες από τη Μέση Ανατολή για να συζητήσουν τον τρόπο «αναζωογόνησης της πολιτικής διαδικασίας», δήλωσε ο Τζότζεφ Μπορέλ.

Ο ίδιος κάλεσε τους παγκόσμιους ηγέτες να «σεβαστούν» την απόφαση του διεθνούς ποινικού δικαστηρίου την περασμένη εβδομάδα, το οποίο κατέθεσε αιτήσεις για εντάλματα σύλληψης του ηγέτη της Χαμάς στη Γάζα Γιαχία Σινουάρ και του Μπενιαμίν Νετανιάχου, μια κίνηση που εξόργισε τον Ισραηλινό πρωθυπουργό.

Ο Καναδός βουλευτής Τζαγμιτ Σινγκ  έγραψε: «Οι εικόνες από την αεροπορική επιδρομή των Ισραηλινών στρατευμάτων σε στρατόπεδο εκτοπισμένων Παλαιστινίων στη Ράφα είναι τρομακτικές. Οι εικόνες είναι τόσο τρομερές που δεν θα τις αναδημοσιεύσω. Ο κόσμος δεν κάνει τίποτα για   τους ανθρώπους της Γάζας.

Με πληροφορίες από Reuters, Ναυτεμπορική, Guardian. Φωτογραφία: Στιγμιότυπο οθόνης/ABC News (Australia)



ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back Ντοτη3