ΚΟΣΜΟΣ

Γάζα: Νέο αδιέξοδο στο Συμβούλιο Ασφαλείας

Εικόνα του άρθρου Γάζα: Νέο αδιέξοδο στο Συμβούλιο Ασφαλείας
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 22/03/2024, 21:12
ΚΟΣΜΟΣ

Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών απέρριψε την Παρασκευή ψήφισμα που ζητούσε άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και συμφωνία για τους ομήρους μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, αφού η Ρωσία και η Κίνα άσκησαν βέτο στο μέτρο που πρότειναν οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Το ψήφισμα, στο οποίο η Αλγερία ψήφισε επίσης αρνητικά και η Γουιάνα απείχε, ζητούσε άμεση και διαρκή κατάπαυση του πυρός διάρκειας περίπου έξι εβδομάδων που θα προστατεύει τους αμάχους και θα επιτρέπει την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας.

Έντεκα από τα 15 μέλη του Συμβουλίου ψήφισαν υπέρ του ψηφίσματος, αλλά τα βέτο της Ρωσίας και της Κίνας εμπόδισαν την ψήφισή του.

Το Συμβούλιο θα συνεδριάσει αύριο Σάββατο για να εγκρίνει ένα εναλλακτικό ψήφισμα που συντάχθηκε από εκλεγμένα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, δήλωσαν διπλωμάτες.

Η ψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφαλείας εξελίχθηκε σε άλλη μια αναμέτρηση με τις Ηνωμένες Πολιτείες να δέχονται επικρίσεις ότι δεν είναι αρκετά σκληρές απέναντι στο σύμμαχό τους Ισραήλ, η συνεχιζόμενη στρατιωτική επίθεση του οποίου έχει δημιουργήσει μια τρομερή ανθρωπιστική κρίση για τα 2,3 εκατομμύρια Παλαιστίνιους στη Γάζα.

Το ψήφισμα αντανακλούσε μια στροφή των Ηνωμένων Πολιτειών, οι οποίες βρέθηκαν σε αντίθεση με μεγάλο μέρος του κόσμου, καθώς ακόμη και σύμμαχοι του Ισραήλ πιέζουν για έναν άνευ όρων τερματισμό των συγκρούσεων.

Σε προηγούμενα ψηφίσματα, οι ΗΠΑ είχαν συνδέσει στενά τις εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός με τα αιτήματα για απελευθέρωση των ισραηλινών ομήρων στη Γάζα. Αυτό το ψήφισμα, χρησιμοποιώντας διατύπωση που είναι ανοιχτή σε ερμηνεία, συνέχισε να συνδέει τα δύο ζητήματα, αλλά όχι τόσο σταθερά.

Πριν από την ψηφοφορία, ο Ρώσος πρέσβης στον ΟΗΕ Βασίλι Νεμπένζια δήλωσε ότι η Μόσχα υποστηρίζει την άμεση κατάπαυση του πυρός, αλλά επέκρινε την ασαφή γλώσσα, την οποία χαρακτήρισε φιλοσοφική διατύπωση που δεν ανήκει σε ψήφισμα του ΟΗΕ.

Κατηγόρησε τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν και την πρέσβειρα των ΗΠΑ Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ ότι «παραπλανούν σκόπιμα τη διεθνή κοινότητα».

Ο πρεσβευτής της Κίνας στον ΟΗΕ, Zhang Jun, δήλωσε ότι η πρόταση των ΗΠΑ θέτει προϋποθέσεις και υπολείπεται κατά πολύ των προσδοκιών των μελών του Συμβουλίου και της διεθνούς κοινότητας.

«Εάν οι ΗΠΑ ήταν σοβαρές για την κατάπαυση του πυρός, δεν θα είχαν ασκήσει βέτο ξανά και ξανά σε πολλαπλά ψηφίσματα του Συμβουλίου», είπε.

Οι ΗΠΑ έχουν ασκήσει βέτο σε τρία ψηφίσματα που απαιτούν κατάπαυση του πυρός, με πιο πρόσφατο ένα μέτρο που υποστηρίχθηκε από τους Άραβες και υποστηρίχθηκε από 13 μέλη του Συμβουλίου με μία αποχή στις 20 Φεβρουαρίου.

Η Τόμας-Γκρίνφιλντ προέτρεψε το Συμβούλιο να υιοθετήσει το ψήφισμα για να πιέσει για άμεση κατάπαυση του πυρός και απελευθέρωση των ομήρων, καθώς και για να αντιμετωπίσει την ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα και να υποστηρίξει τη συνεχιζόμενη διπλωματία των Ηνωμένων Πολιτειών, της Αιγύπτου και του Κατάρ.

Με πληροφορίες από AP, Reuters



ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back