ΚΟΣΜΟΣ

Γάζα: Νεκρός ο ηγέτης της Χαμάς

Εικόνα του άρθρου Γάζα: Νεκρός ο ηγέτης της Χαμάς
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Πατέλης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 17/10/2024, 21:14
ΚΟΣΜΟΣ

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ επιβεβαίωσε ότι τα ισραηλινά στρατεύματα στη Γάζα σκότωσαν τον κορυφαίο ηγέτη της Χαμάς Γιαχία Σινουάρ, κύριο αρχιτέκτονα της περσινής επίθεσης κατά του Ισραήλ που πυροδότησε τον πόλεμο.

Ο Σινουάρ ήταν στην κορυφή του καταλόγου καταζητούμενων του Ισραήλ από την έναρξη του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς πριν από λίγο περισσότερο από ένα χρόνο και η δολοφονία του αποτελεί ισχυρό πλήγμα για την ομάδα των μαχητών.

Ο υπουργός Εξωτερικών Κατζ χαρακτήρισε τη δολοφονία του Σινουάρ την Τετάρτη «στρατιωτικό και ηθικό επίτευγμα για τον ισραηλινό στρατό».

«Η δολοφονία του Σινουάρ θα δημιουργήσει τη δυνατότητα να απελευθερωθούν άμεσα οι όμηροι και να επέλθει μια αλλαγή που θα οδηγήσει σε μια νέα πραγματικότητα στη Γάζα - χωρίς τη Χαμάς και χωρίς τον έλεγχο του Ιράν», ανέφερε σε δήλωσή του την Πέμπτη.

«Ο Γιαχία Σινουάρ εξαλείφθηκε αφού κρυβόταν τον τελευταίο χρόνο πίσω από τον άμαχο πληθυσμό της Γάζας, τόσο πάνω όσο και κάτω από το έδαφος, σε σήραγγες της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας», αναφέρεται σε ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού.

Στρατιώτες των IDF από την 828η Ταξιαρχία που επιχειρούν στην περιοχή «εντόπισαν και εξουδετέρωσαν τρεις τρομοκράτες», αναφέρει, προσθέτοντας ότι μια διαδικασία αναγνώρισης επιβεβαίωσε ότι ένας από τους σκοτωμένους ήταν ο Σινουάρ.

Η ισραηλινή αστυνομία, λέει ότι το πτώμα του Γιαχία Σινουάρ ταυτοποιήθηκε αρχικά μέσω της ανάλυσης των οδοντιατρικών αρχείων του και ότι αυτό επιβεβαιώθηκε στη συνέχεια από τη σύγκριση των δακτυλικών του αποτυπωμάτων.

Το Ισραήλ διαθέτει και τα δύο αυτά στοιχεία, μαζί με το DNA του, ως αποτέλεσμα της παραμονής του στη φυλακή εκεί για 22 χρόνια.

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι το Ισραήλ «ξεκαθάρισε το λογαριασμό μαζί του», το «έργο που έχουμε μπροστά μας δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί» - καθώς το Ισραήλ θα συνεχίσει τον αγώνα του μέχρι να επιστρέψουν οι όμηροι στην πατρίδα τους.

Απευθυνόμενος στους ανθρώπους στη Γάζα, ο Νετανιάχου λέει ότι «ο Σινουάρ κατέστρεψε τις ζωές σας» και ότι τώρα που είναι νεκρός «η Χαμάς δεν θα ελέγχει πλέον» την περιοχή, περιγράφοντας το γεγονός αυτό ως μια ευκαιρία για αυτούς να απελευθερωθούν «από την τυραννία της».

«Η επιστροφή των ομήρων μας είναι μια ευκαιρία να επιτύχουμε όλους τους στόχους μας και μας φέρνει πιο κοντά στο τέλος του πολέμου», λέει.

Mε πληροφορίες από ΑΡ, BBC

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
dodoni back Ντοτη3