ΚΟΣΜΟΣ

Γάζα: Κανένα ασφαλές μέρος για τους αμάχους

Εικόνα του άρθρου Γάζα: Κανένα ασφαλές μέρος για τους αμάχους
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 04/12/2023, 10:53
ΚΟΣΜΟΣ

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι οι δυνάμεις του αντιμετωπίζουν μαχητές της Χαμάς σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας, υποδεικνύοντας ότι η σχεδιαζόμενη χερσαία επίθεσή του στο νότιο τμήμα του θύλακα που είναι γεμάτο πρόσφυγες έχει αρχίσει, καθώς οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί σκότωσαν και τραυμάτισαν δεκάδες Παλαιστίνιους.

Τα τελευταία βίαια επεισόδια σημειώθηκαν παρά τις εκκλήσεις των Ηνωμένων Πολιτειών - του στενότερου συμμάχου του Ισραήλ - προς το Ισραήλ να περιορίσει τη βλάβη των Παλαιστινίων αμάχων στη νέα φάση της επίθεσής του, η οποία επικεντρώνεται στο νότο.

Οι κάτοικοι της Γάζας δήλωσαν την Κυριακή ότι φοβούνται ότι επίκειται ισραηλινή χερσαία επίθεση στις νότιες περιοχές. Τα τανκς είχαν αποκόψει τον δρόμο μεταξύ του Χαν Γιουνίς και της Ντέιρ αλ-Μπάλα στην κεντρική Γάζα, χωρίζοντας ουσιαστικά τη Λωρίδα της Γάζας στα τρία.

Το πρωί της Δευτέρας, ο στρατός του Ισραήλ ανήρτησε στο Χ νέες εντολές προς τους κατοίκους της Γάζας να εκκενώσουν περίπου 20 περιοχές ή τετράγωνα στη Λωρίδα της Γάζας, με τρία βέλη στο χάρτη, όλα με κατεύθυνση προς το νότο, που υποδεικνύουν πού πρέπει να πάνε οι άνθρωποι.

Το Ισραήλ λέει ότι ορίζει «ασφαλείς περιοχές» για τους πολίτες της Γάζας για να ελαχιστοποιήσει τη ζημιά που τους προκαλεί, αλλά αξιωματούχοι του ΟΗΕ και άνθρωποι στη Γάζα λένε ότι είναι δύσκολο να τηρηθούν αυτές οι εντολές σε πραγματικό χρόνο, δεδομένης της αποσπασματικής πρόσβασης στο διαδίκτυο και της αναξιόπιστης ηλεκτρικής ενέργειας.

Ο Τζέιμς Έλντερ, εκπρόσωπος της υπηρεσίας των Ηνωμένων Εθνών για τα παιδιά, λέει στο BBC ότι υπάρχουν σοβαρές ανησυχίες σχετικά με τον αντίκτυπο της ισραηλινής στρατιωτικής δράσης στη νότια Γάζα.

«Υπάρχει ένα πραγματικά ισχυρό μήνυμα που έχει έρθει από τα υψηλότερα επίπεδα ότι αυτό που συνέβη στο βορρά -η φρίκη που υπέστησαν οι άνθρωποι- δεν πρέπει να επιτραπεί να συμβεί στο νότο. Λοιπόν, αυτό ισχύει απολύτως», δήλωσε ο Έλντερ. Εκτίμησε ότι οι βόμβες πέφτουν «κάθε 10 λεπτά».

Για τους ανθρώπους στη νότια Γάζα, ο κίνδυνος συνδυάζεται πλέον με την εξάντληση: «Όταν έχεις εκτοπιστεί τρεις ή τέσσερις φορές κάτω από βομβαρδισμούς [οι άνθρωποι είναι] κουρασμένοι, εξαντλημένοι, προσπαθώντας να κρατήσουν τα παιδιά τους - δεν έχουν πού να πάνε», δήλωσε ο Elder.

«Όταν βλέπω το ένα παιδί μετά το άλλο να μεταφέρεται, γονείς να ουρλιάζουν πάνω σε φορεία με φρικτά τραύματα πολέμου το ένα μετά το άλλο, ώρα με την ώρα - δεν είναι ασφαλείς στα νοσοκομεία, δεν είναι ασφαλείς στα καταφύγια», πρόσθεσε.

«Δεν υπάρχει περίπτωση να αισθάνομαι ασφαλής, κανείς άλλος δεν αισθάνεται ασφαλής».

Με πληροφορίες από Reuters, BBC

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back