ΚΟΣΜΟΣ

O θάνατος και ο φόβος επιστρέφουν στη Γάζα

Εικόνα του άρθρου O θάνατος και ο φόβος επιστρέφουν στη Γάζα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 03/12/2023, 13:36
ΚΟΣΜΟΣ

Παλαιστίνιοι στη Λωρίδα της Γάζας αναζήτησαν καταφύγιο σε μια ολοένα και μικρότερη περιοχή στα νότια την Κυριακή, καθώς το Ισραήλ ενίσχυσε τους βομβαρδισμούς του από αέρος, θαλάσσης και ξηράς σε όλο τον θύλακα.

Οι βομβαρδισμοί επικεντρώθηκαν στο Χαν Γιουνίς και τη Ράφα στα νότια,.

Η αναζωπύρωση των πολεμικών συγκρούσεων ακολούθησε την Παρασκευή την κατάρρευση επταήμερης παύσης στις μάχες μεταξύ των ισραηλινών δυνάμεων και των μαχητών της Χαμάς, προκειμένου να επιτραπεί η ανταλλαγή ισραηλινών ομήρων και Παλαιστινίων αιχμαλώτων.

Πραγματοποιήθηκε παρά τις αυξανόμενες εκκλήσεις των Ηνωμένων Πολιτειών -του στενότερου συμμάχου του Ισραήλ- προς το Ισραήλ να αποφύγει περαιτέρω βλάβες σε Παλαιστίνιους πολίτες.

Περισσότεροι από 15.400 έχουν σκοτωθεί από την Κυριακή, σύμφωνα με την Παλαιστινιακή Στατιστική Υπηρεσία, σε σχεδόν δύο μήνες πολεμικών συγκρούσεων που ξέσπασαν μετά από μια διασυνοριακή επιδρομή της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, κατά την οποία 1.200 Ισραηλινοί σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 200 πιάστηκαν όμηροι.

Όπως αναφέρει το Reuters, οι κάτοικοι της Γάζας δήλωσαν την Κυριακή ότι φοβούνται ότι επίκειται ισραηλινή χερσαία επίθεση στις νότιες περιοχές. Τανκς είχαν αποκόψει το δρόμο μεταξύ του Χαν Γιουνίς και της Ντέιρ Αλ-Μπάλα στην κεντρική Γάζα, χωρίζοντας ουσιαστικά τη Λωρίδα της Γάζας σε τρεις περιοχές, είπαν.

Ο ισραηλινός στρατός εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία διέταξε τους Παλαιστίνιους να εκκενώσουν αμέσως μισή ντουζίνα περιοχές μέσα και γύρω από το Χαν Γιουνίς. Ανέβασε έναν χάρτη που επισημαίνει τα καταφύγια στα οποία θα πρέπει να πάνε δυτικά του Χαν Γιουνίς και νότια προς τη Ράφα, στα σύνορα με την Αίγυπτο.

Όμως οι κάτοικοι δήλωσαν ότι οι περιοχές στις οποίες τους είχαν πει να πάνε δέχονταν οι ίδιοι επιθέσεις.

Δεν υπήρχε σχεδόν καθόλου χώρος για περισσότερους εκτοπισμένους στο νότο, αφού εκατοντάδες χιλιάδες είχαν διαφύγει από την ισραηλινή χερσαία εισβολή στο βόρειο τμήμα του θύλακα, είπαν οι κάτοικοι.

Αξιωματούχοι του ΟΗΕ και κάτοικοι δήλωσαν ότι ήταν δύσκολο να λάβουν υπόψη τους τις ισραηλινές εντολές εκκένωσης λόγω της ελλιπούς πρόσβασης στο διαδίκτυο και της μη τακτικής παροχής ηλεκτρικού ρεύματος.

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε το Σάββατο ότι το Ισραήλ συντονίζεται με τις ΗΠΑ και διεθνείς οργανισμούς για τον καθορισμό «ασφαλών περιοχών» για τους αμάχους της Γάζας.

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε την Κυριακή ότι τα πολεμικά του αεροπλάνα και ελικόπτερα έπληξαν στόχους της Χαμάς, συμπεριλαμβανομένων φρεατίων σηράγγων, κέντρων διοίκησης και εγκαταστάσεων αποθήκευσης όπλων. Οι ναυτικές δυνάμεις χτύπησαν σκάφη της Χαμάς στις ακτές, είπε.

Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι υγείας δήλωσαν ότι οι αεροπορικές επιδρομές κατέστρεψαν αρκετά σπίτια στην πόλη Αλ Καράρα κοντά στο Χαν Γιουνίς κατά τη διάρκεια της νύχτας, σκοτώνοντας αρκετούς ανθρώπους, μεταξύ των οποίων και παιδιά.

Κάτοικοι και μέσα ενημέρωσης της Χαμάς ανέφεραν εντατικούς βομβαρδισμούς, ανατολικά του Ζεϊτούν στην πόλη της Γάζας και στο Τελ Αλ Ζατάρ στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας.

Τα ελάχιστα νοσοκομεία στο Χαν Γιουνίς που εξακολουθούν να λειτουργούν πλημμύρισαν από τραυματίες και από ανθρώπους που έκλαιγαν και θρηνούσαν αγαπημένα τους πρόσωπα που σκοτώθηκαν.

Με πληροφορίες από Reuters. Φωτογραφία αρχείου

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back