ΚΟΣΜΟΣ

Γάζα: Ισραηλινή αεροπορική επίθεση σκοτώνει επτά εργαζόμενους σε ΜΚΟ

Εικόνα του άρθρου Γάζα: Ισραηλινή αεροπορική επίθεση σκοτώνει επτά εργαζόμενους σε ΜΚΟ
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 02/04/2024, 11:39
ΚΟΣΜΟΣ

Μια ισραηλινή αεροπορική επιδρομή σκότωσε έξι εργαζόμενους της φιλανθρωπικής οργάνωσης World Central Kitchen και τον Παλαιστίνιο οδηγό τους, όπως ανακοίνωσε η οργάνωση την Τρίτη, καθώς παρέδιδαν τρόφιμα από το τελευταίο φορτίο της στη Γάζα, όπου εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι έχουν φτάσει στα πρόθυρα της πείνας λόγω της επίθεσης του Ισραήλ κατά της Χαμάς.

Πλάνα έδειχναν τις σορούς των νεκρών σε νοσοκομείο στην κεντρική πόλη Ντέιρ αλ Μπαλάχ της Γάζας. Αρκετοί από αυτούς φορούσαν προστατευτικό εξοπλισμό με το λογότυπο της φιλανθρωπικής οργάνωσης. Μεταξύ των νεκρών περιλαμβάνονται τρεις από τη Βρετανία, ένας από την Αυστραλία, ένας από την Πολωνία και ένας με διπλή υπηκοότητα των ΗΠΑ και του Καναδά, ανέφερε η WCK σε ανακοίνωσή της.

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι διεξάγει έρευνα «για να κατανοήσει τις συνθήκες αυτού του τραγικού περιστατικού».

Η φιλανθρωπική οργάνωση τροφίμων που ιδρύθηκε από τον διάσημο σεφ José Andrés δήλωσε ότι αναστέλλει αμέσως τις δραστηριότητές της στην περιοχή. Το χτύπημα επέφερε ένα σημαντικό πλήγμα στις προσπάθειες για την παράδοση βοήθειας μέσω θαλάσσης, καθώς το Ισραήλ περιορίζει σημαντικά την πρόσβαση στη βόρεια Γάζα, όπου οι ειδικοί λένε ότι επίκειται λιμός.

Η Έριν Γκορ, διευθύνουσα σύμβουλος της φιλανθρωπικής οργάνωσης, δήλωσε ότι «δεν πρόκειται μόνο για επίθεση κατά της WCK, αλλά και για επίθεση κατά των ανθρωπιστικών οργανώσεων που εμφανίζονται στις πιο δύσκολες καταστάσεις όπου τα τρόφιμα χρησιμοποιούνται ως όπλο πολέμου. Αυτό είναι ασυγχώρητο».

Τρία πλοία βοήθειας από την Κύπρο έφτασαν νωρίτερα τη Δευτέρα μεταφέροντας περίπου 400 τόνους τροφίμων και προμηθειών που οργανώθηκαν από τη φιλανθρωπική οργάνωση και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το δεύτερο φορτίο της ομάδας μετά από ένα πιλοτικό δρομολόγιο τον περασμένο μήνα. Ο ισραηλινός στρατός συμμετείχε στον συντονισμό και των δύο παραδόσεων.

Οι ΗΠΑ έχουν διαφημίσει τη θαλάσσια οδό ως έναν νέο τρόπο για την παράδοση της απελπιστικά αναγκαίας βοήθειας στη βόρεια Γάζα, όπου, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, μεγάλο μέρος του πληθυσμού βρίσκεται στα πρόθυρα της πείνας, αποκομμένο σε μεγάλο βαθμό από την υπόλοιπη περιοχή από τις ισραηλινές δυνάμεις. 

Το Ισραήλ έχει απαγορεύσει στην UNRWA, την κύρια υπηρεσία του ΟΗΕ στη Γάζα, να κάνει παραδόσεις στο βορρά, και άλλες ομάδες βοήθειας λένε ότι η αποστολή αυτοκινητοπομπών φορτηγών στο βορρά ήταν πολύ επικίνδυνη λόγω της αποτυχίας του στρατού να εξασφαλίσει ασφαλή διέλευση.

Η UNRWA ανέφερε στην τελευταία της έκθεση ότι 173 εργαζόμενοί της έχουν σκοτωθεί στη Γάζα. Ο αριθμός αυτός δεν περιλαμβάνει τους εργαζόμενους άλλων οργανώσεων βοήθειας.

Με πληροφορίες από ΑΡ. Φωτογραφία: Ένας άνδρας επιδεικνύει αιματοβαμμένα βρετανικά, πολωνικά και αυστραλιανά διαβατήρια μετά από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή, στη Ντέιρ αλ Μπαλάχ, στη Λωρίδα της Γάζας, 1 Απριλίου 2024. (AP Photo/Abdel Kareem Hana)

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back