ΚΟΣΜΟΣ

Γάζα: Διακόπηκαν οι διαπραγματεύσεις

Εικόνα του άρθρου Γάζα: Διακόπηκαν οι διαπραγματεύσεις
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 10/05/2024, 10:33
ΚΟΣΜΟΣ

Καθώς διευρύνεται το ρήγμα μεταξύ των δύο μακροχρόνιων συμμάχων, οι Ισραηλινοί ηγέτες δήλωσαν ότι δεν θα πτοηθούν από την απειλή του προέδρου Μπάιντεν ότι θα ακυρώσουν τις αποστολές όπλων εάν ο στρατός εξαπολύσει μια πλήρους κλίμακας εισβολή στη Ράφα, όπου βρίσκουν καταφύγιο περίπου ένα εκατομμύριο Παλαιστίνιοι. Ένας εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού δήλωσε ότι το έθνος του έχει αρκετά πυρομαχικά στα χέρια του για να προχωρήσει με τα σχέδιά του.

Οι συνομιλίες υψηλού επιπέδου στο Κάιρο με στόχο την επίτευξη εκεχειρίας και συμφωνίας για τους ομήρους ανεστάλησαν, σύμφωνα με αξιωματούχους, οι οποίοι δήλωσαν ότι ο θυμός είχε φουντώσει μεταξύ των συμμετεχόντων για την κατάληψη του συνοριακού περάσματος της Ράφα από το Ισραήλ. Αιγύπτιοι, Καταριανοί και Αμερικανοί αξιωματούχοι παρέμειναν στο Κάιρο, αλλά οι αντιπροσωπείες της Χαμάς και του Ισραήλ αναχώρησαν χθες, δήλωσαν αξιωματούχοι των δύο πλευρών.

Ανώτερος ισραηλινός αξιωματούχος δήλωσε αργά την Πέμπτη ότι ο τελευταίος γύρος έμμεσων διαπραγματεύσεων στο Κάιρο για τη διακοπή των εχθροπραξιών στη Γάζα έληξε και το Ισραήλ θα προχωρήσει στην επιχείρησή του στη Ράφα και σε άλλα τμήματα της Λωρίδας της Γάζας όπως είχε προγραμματιστεί.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο Λευκός Οίκος επανέλαβε την ελπίδα του ότι το Ισραήλ δεν θα εξαπολύσει πλήρη επιχείρηση στη Ράφα, λέγοντας ότι δεν πιστεύει ότι αυτό θα προωθούσε τον στόχο του Ισραήλ να νικήσει τη Χαμάς.

«Η συντριβή στη Ράφα, κατά την άποψη [του προέδρου Μπάιντεν], δεν θα προωθήσει αυτόν τον στόχο», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τζον Κίρμπι.

Από την επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα έχουν σκοτωθεί σχεδόν 35.000 Παλαιστίνιοι και έχουν τραυματιστεί σχεδόν 80.000, οι περισσότεροι από αυτούς άμαχοι, δήλωσε το υπουργείο Υγείας στη Γάζα που διοικείται από τη Χαμάς.

Φωτογραφία αρχείου


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back