Λυκ πίσω
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Game of Thrones: περιμένοντας το μεγάλο χαμό

Εικόνα του άρθρου Game of Thrones: περιμένοντας το μεγάλο χαμό
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 29/06/2016, 19:08
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

​Πάρα πολλά χρόνια μετά το MASH, μια τηλεοπτική σειρά αποκτάει στοιχεία μαζικής εμμονής. Το Game of Thrones που μόλις έκλεισε τον έκτο κύκλο του και πάει για άλλους δύο, αλλά κουτσουρεμένους (από 6 και 7 επεισόδια αντί για τα 10 που είχαν μέχρι τώρα), είναι και επίσημα πλέον το τηλεοπτικό φαινόμενο των καιρών μας.

Και επειδή κάθε άρθρο που σέβεται τον εαυτό του και τους αναγνώστες πρέπει να εξηγεί πραγματάκια, ιδού μια αναδρομή: Πριν από 20 χρόνια ο Τζωρτζ Μάρτιν (με δύο R.R. στο μεσαίο όνομα, όπως ο Τόλκιν), ξεκίνησε να εκδίδει το «Τραγούδι της φωτιάς και του πάγου», το οποίο ήταν πρακτικά ένας «Άρχοντας των Δαχτυλιδιών», στη δομή του φανταστικού κόσμου που περιγράφει, για ενήλικες. Αντί για έρωτες, μάχες και ρομάντζα, έχει άπειρο σεξ, αίμα, δολοπλοκίες και φυσικά, μαγεία. Τα βιβλία άργησαν ελαφρώς να γίνουν μπεστ σέλερ, ωστόσο πλέον έχουν φτάσει τα 24 εκατ. πωλήσεις και συνεχίζουν. Ο Μάρτιν παίζει σαν τη γάτα με το ποντίκι τους στερημένους αναγνώστες του, καθώς μάλλον βαριέται και δεν έχει εκδώσει τη συνέχεια της ιστορίας ακόμα, 5 χρόνια μετά το τελευταίο βιβλίο. Ναι, η ιστορία θα έχει άλλα δύο βιβλία και μάλλον, δεν θα έχει στενή επαφή με ό,τι γίνεται στην τηλεόραση.

Η τηλεοπτική σειρά όμως είναι μια άλλη ιστορία με τη δική της ζωή. Το HBO έκανε την τύχη του κλείνοντας (με άπειρα χρήματα) τα δικαιώματα, σε μια εποχή που αρκετά πράγματα δεν του έβγαιναν. Ούτε το αξιόλογο Boardwalk Empire έβγαζε το πανάκριβο μπάτζετ, ούτε τα σεναριακά τεχνάσματα του σεναριογράφου Άαρον Σόρκιν έκαναν τον απαιτούμενο θόρυβο. Το Game of Thrones όμως, με λίγους μεσαίους (αμειβόμενα) πρωταγωνιστές και πολλούς «δευτερότριτους» που σήμερα υπογράφουν συμβόλαια με πολλά μηδενικά, προκάλεσε σεισμό.

Κάνοντας ένα άλμα στο χρόνο, φτάνουμε στο σήμερα. Το τελευταίο επεισόδιο, το φινάλε της σεζόν που προβλήθηκε την περασμένη Κυριακή σε όλο τον κόσμο, έκανε ρεκόρ τηλεθέασης. Εδώ κάπου κολλάει και το MASH, η τρομερή σειρά που βασίστηκε στην ταινία του Ρόμπερτ Ώλτμαν στα ‘70s και κατέχει το ρεκόρ τηλεθέασης για το επεισόδιο που την έκλεισε. Το ρεκόρ ήδη τρίζει και σε δύο χρόνια από τώρα, μάλλον θα μιλάμε για την κατάρριψή του…

Εδώ δεν θα διαβάσετε spoilers. Δεν έχει νόημα άλλωστε, καθώς το παιχνίδι του hype γύρω από τη σειρά είναι ακριβώς αυτό: τα σενάρια για την προέλευση και την τύχη των ηρώων, πρώτης, δεύτερης και τρίτης γραμμής, τα οποία είναι α-πει-ρα. Υπάρχουν ακόμα και ιδιώτες όπως ο Alt Shift X που κερδίζουν πάνω από 2,5-3 χιλιάδες δολάρια το μήνα, αναπτύσσοντας τις διάφορες θεωρίες (οι τύποι είναι ΠΟΛΥ διαβασμένοι επάνω στη μυθολογία του Westeros, του κόσμου του Μάρτιν όπου συμβαίνουν όλα αυτά τα θαυμαστά), ενώ το Reddit δεν είναι παρά μια παγίδα για αθώους αναγνώστες που προσπαθούν να αποφύγουν τα spoilers σχετικά με την εξέλιξη.

Το θέμα είναι ότι πλέον, οι αναγνώστες των βιβλίων όχι απλώς δεν έχουν στα χέρια τους το καλύτερο όπλο, ότι έχουν διαβάσει το επόμενο (γιατί επόμενο μέχρι του χρόνου τέτοιον καιρό δεν υπάρχει), αλλά και γιατί πλέον η πλοκή ακολουθεί δικό της δρόμο. Οι «ειδήμονες» λένε ότι συνεχίζει να κινείται πάνω στις βασικές γραμμές που υπαγορεύει ο Μάρτιν στους σεναριογράφους, αλλά οι εκπλήξεις δεν λείπουν ποτέ.

Η πραγματική δύναμη της σειράς όμως, είναι ο τρόπος με τον οποίο διαχειρίζεται τα πιο ποταπά συναισθήματα των πρωταγωνιστών, άρα και των θεατών της. Οι μάχες της είναι επικές και απαίσιες συνάμα, με τα πρώτα λεπτά του «Στρατιώτη Ράιαν» να μοιάζουν με καλλιτεχνικά σε νηπιαγωγείο. Τα πάθη της είναι σκληρά, ακόλαστα και εντελώς επιλήψιμα, με τρόπο που προκαλεί ακόμα και απελευθερωμένα μυαλά. Η πολιτική της συχνά βγαίνει από τα πιο διεστραμμένα όνειρα του Χένρι Κίσσινγκερ.

Μέχρι λοιπόν του χρόνου τον Μάρτιο-Απρίλιο, μπορείτε να κάνετε διάφορα πράγματα που θα υποκαταστήσουν κάπως την εξάρτηση: να διαβάσετε τα βιβλία, αν δεν το έχετε κάνει ήδη. Να διαβάσετε το ατέλειωτο wiki των θαυμαστών της σειράς, που εξηγεί τα πάντα. Να χαθείτε σε ατέλειωτες ώρες θεωριών συνωμοσίας και μη, γνωρίζοντας όμως ότι θα φάτε πολύ spoiler. Ή απλώς, μπορείτε να δείτε έξι τηλεοπτικές σεζόν μέσα σε 11 μήνες…

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back Ντοτη3