Oikonomou pisoi
ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Στους δρόμους και για το νερό

Εικόνα του άρθρου Γαλλία: Στους δρόμους και για το νερό
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 26/03/2023, 22:20
ΚΟΣΜΟΣ

Ένας αστυνομικός και ένας διαδηλωτής τραυματίστηκαν σοβαρά χθες Σάββατο σε συγκρούσεις κατά τη διάρκεια διαδήλωσης κατά της κατασκευής δεξαμενής νερού για την άρδευση αγροκτημάτων στη δυτική Γαλλία.

Τουλάχιστον τρία οχήματα της αστυνομίας πυρπολήθηκαν, όπως έδειξαν τηλεοπτικά πλάνα.

Η Emmanuelle Dubee, η νομάρχης της γύρω περιοχής, δήλωσε ότι τουλάχιστον 6.000 διαδηλωτές είχαν συμμετάσχει στην πορεία, αψηφώντας την απαγόρευση των διαδηλώσεων στο σημείο όπου μια παρόμοια διαμαρτυρία τον περασμένο Οκτώβριο είχε βίαια κατάληξη.

Ένας αστυνομικός και ένας διαδηλωτής βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράλ Νταρμανέν, προσθέτοντας ότι η ζωή τους δεν κινδυνεύει.

Οι δεξαμενές έχουν σκοπό να βοηθούν τους αγρότες που αντιμετωπίζουν συχνότερες ξηρασίες οι οποίες προκαλούνται από την κλιματική αλλαγή. Επιτρέπουν την άντληση νερού από τον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα το χειμώνα και την αποθήκευση για χρήση τους ξηρούς καλοκαιρινούς μήνες.

Από την πλευρά τους οι ακτιβιστές υποστηρίζουν ότι το νερό είναι κοινό αγαθό και οι αγρότες «κλέβουν» τον φυσικό αυτό πόρο, προσθέτοντας ότι θα πρέπει να λάβουν μέτρα για τη μετάβαση σε γεωργικές πρακτικές μικρότερης έντασης για το νερό και πιο βιώσιμες.

Πηγή: Reuters, Euronews. Φωτογραφία: Reuters/Yves Herman


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back