ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γερμανία-Υπ. Οικονομικών: Δεν υπάρχουν χρήματα για τους αγρότες

Εικόνα του άρθρου Γερμανία-Υπ. Οικονομικών: Δεν υπάρχουν χρήματα για τους αγρότες
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 15/01/2024, 20:09
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι αγρότες σε όλη τη Γερμανία έχουν ακινητοποιήσει τους μεγάλους δρόμους σε διαδηλώσεις τις τελευταίες ημέρες, προκαλώντας πονοκέφαλο στον κυβερνητικό συνασπισμό του καγκελάριου Όλαφ Σολτς εν μέσω οργής για τις περικοπές των επιδοτήσεων.

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Κρίστιαν Λίντνερ που μίλησε μπροστά σε χιλιάδες αγρότες είπε ότι δεν υπάρχουν χρήματα για περαιτέρω επιδοτήσεις.

«Δεν μπορώ να σας υποσχεθώ περισσότερη κρατική βοήθεια από τον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό», είπε ο Λίντνερ στο πλήθος από μια παγωμένη σκηνή μπροστά από την Πύλη του Βρανδεμβούργου.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ ανακοινώνει τα δυσάρεστα νέα στους αγρότες


Το Βερολίνο έχει σχεδόν παραλύσει από τη διαδήλωση, η οποία γέμισε μια από τις κεντρικές λεωφόρους του με φορτηγά και τρακτέρ καθώς περίπου 10.000 αγρότες έφτασαν για να επισφραγίσουν μια εβδομάδα διαμαρτυριών που έχουν γίνει εστία αντικυβερνητικής οργής.

Κατά τη διάρκεια της τελευταίας εβδομάδας, οι αγρότες έχουν αποκλείσει εισόδους αυτοκινητοδρόμων σε όλη τη Γερμανία με σκοπό να πιέσουν την κυβέρνηση του καγκελάριου Όλαφ Σολτς να εγκαταλείψει εντελώς τις σχεδιαζόμενες περικοπές.

Οι διαμαρτυρίες ξέσπασαν μετά την απόφαση της κυβέρνησης να καταργήσει σταδιακά μια φορολογική απαλλαγή για το αγροτικό ντίζελ, καθώς προσπαθεί να ισοσκελίσει τον προϋπολογισμό του 2024 μετά από απόφαση συνταγματικού δικαστηρίου τον Νοέμβριο, που την ανάγκασε να αναθεωρήσει τα σχέδια δαπανών της.

Αντιμέτωπη με αντιδράσεις, η κυβέρνηση έχει ήδη δηλώσει ότι θα διατηρήσει την έκπτωση φόρου για τα νέα γεωργικά οχήματα και θα κατανείμει την κατάργηση της επιδότησης του γεωργικού πετρελαίου κίνησης σε πολλά χρόνια.

Όμως οι αγρότες, με την ηχηρή υποστήριξη των συντηρητικών της αντιπολίτευσης και της ακροδεξιάς, λένε ότι αυτό δεν είναι αρκετό.

Η κυβέρνηση έχει υιοθετήσει έναν συμβιβαστικό τόνο, καθώς έχει αυξηθεί η ανησυχία ότι η πολιτική συζήτηση έχει ριζοσπαστικοποιηθεί και οι διαδηλώσεις θα μπορούσαν να γίνουν βίαιες.

Οι διαταραχές που προκλήθηκαν από τις διαδηλώσεις και τις απεργίες στα τρένα την περασμένη εβδομάδα έπληξαν τα κόμματα του συνασπισμού στις δημοσκοπήσεις και ώθησαν το ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (ΑfD) σε νέα ύψη.

Παράπονα που κυμαίνονται από το υψηλό ενεργειακό κόστος έως τον ανταγωνισμό από τα ουκρανικά σιτηρά έχουν οδηγήσει σε αγροτικές διαμαρτυρίες σε όλη την Ευρώπη τους τελευταίους μήνες. Τη Δευτέρα, Ρουμάνοι αγρότες διαδήλωσαν κοντά σε συνοριακά περάσματα με την Ουκρανία, ζωτικής σημασίας για την πολεμική προσπάθεια του Κιέβου, για να προωθήσουν το αίτημά τους για περισσότερη δημόσια στήριξη.

Με πληροφορίες από AP, Reuters

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back Ντοτη3