Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

«Γαλάζια μονομαχία» πάνω στα απορρίμματα

Εικόνα του άρθρου «Γαλάζια μονομαχία» πάνω στα απορρίμματα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 30/06/2016, 16:35
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

​Η διαχείριση των απορριμμάτων στην Ήπειρο έμελλε να γίνει πεδίο αντιπαράθεσης, ακόμα και εσωκομματικής, στη Νέα Δημοκρατία. Η απουσία του Αλέκου Καχριμάνη, περιφερειάρχη Ηπείρου από τη σημερινή (Πέμπτη), 10η σύνοδο των Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων μόνο τυχαία δεν ήταν. Ούτε επίσης τυχαία ήταν η μετατροπή της συνόδου σε… side event από την τοπική (και ηπειρώτικη) Νέα Δημοκρατία, ελέω της παρουσίας του προέδρου της ΚΕΔΕ, Γιώργου Πατούλη. Παρεμπιπτόντως, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννςη Τσιρώνης δεν ήρθε, ενώ το γραφείο του τόνισε κατηγορηματικά ότι δεν υπήρχε καμία ενημέρωση για επίσκεψη στα Γιάννενα

Ενδεικτική είναι επίσης η τοποθέτηση της αντιπεριφερειάρχη Τατιάνας Καλογιάννη, στο τέταρτο σημείο της εισήγησής της: «Βεβαίως, σήμερα, ως ίδιον της φυλής μας, ορισμένοι με ονομαστική μεν ιδιότητα, αλλά σε λειτουργική δε απραξία, επί των θεμάτων της διαχείρισης αποβλήτων, νομίζουν ότι δικαιούνται να διαχειρίζονται, κατά το δοκούν, τις αποκτηθείσες, με δημόσιο κόστος, υποδομές. Δεν επιζητούν την επίλυση των θεμάτων, αλλά αποβλέπουν στη διατήρηση μιας ατέρμονης διαχείρισης διαδικασίας για την επίλυση τους, έτσι για να έχουν δημόσιο λόγο και προσωπικό πολιτικό έρεισμα. Άλλωστε, από τότε που η παραγωγή έργου έχασε την ουσία της, υποκαταστάθηκε από την παρουσία και εμφάνιση στα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Όπου, ο πολίτης ακούει οποιονδήποτε να αναφέρεται σε οποιοδήποτε θέμα, χρησιμοποιώντας τυχαία δεδομένα και μεγέθη, απλώς για να φαίνεται, ΑΡΑ, κατά τη γνώμη του, να υπάρχει». Πρόκειται για μια ευθεία βολή προς τους δημάρχους (ειδικά του νομού Άρτας) που πρόσκεινται στη Νέα Δημοκρατία και παρότι αρχικά φέρονται να έχουν συμφωνήσει να δεχτούν οι ΧΥΤΑ της περιοχής απορρίμματα από άλλες περιοχές (Κέρκυρα, Λευκάδα), στην πορεία «σήκωσαν μπαϊράκι».

Η υπόθεση της μεταφοράς απορριμμάτων ήταν από τα κεντρικά σημεία των χαιρετισμών στη σύνοδο: ο δήμαρχος Ιωαννίνων Θωμάς Μπέγκας είπε ότι «θα βάλουμε πλάτη, αλλά να βάλει πλάτη και το κράτος». «Τα μεγέθη και οι αντοχές είναι πεπερασμένα» είπε επίσης, αλλά πρόσθεσε ότι στο όνομα της αλληλεγγύης και της βοήθειας, θα βρεθεί ένας τρόπος. Λίγη ώρα αργότερα, ο δήμαρχος Κέρκυρας Κώστας Νικολούζος που ήταν παρών στη σύνοδο, έλεγε περίπου τα ίδια: «Κάνουμε μια συναδελφική συζήτηση» για το θέμα της μεταφοράς 1.000 τόνων, άπαξ, από την Κέρκυρα, ώστε να αποσυμφορηθεί η πόλη από τα σκουπίδια που σωρώνονται στους δρόμους. Ο κ. Νικολούζος εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι θα επιτευχθεί λύση.

…ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΗ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ

Το εντυπωσιακό είναι ότι η άλλη πλευρά, μάλλον άφησε ακάλυπτους τους τοπικούς δημάρχους και φορείς που έχουν σταθεί πίσω από τη γραμμή «δεν παίρνουμε απορρίμματα άλλων περιοχών». 

Ο κ. Πατούλης μίλησε περισσότερο ως κοινοβουλευτική αξιωματική αντιπολίτευση και λιγότερο ως πρόεδρος του οργάνου των δημάρχων, αλλά και εκεί, τοποθετήθηκε «απέναντι» στις διαθέσεις της Περιφέρειας Ηπείρου. Είπε δηλαδή ότι είναι «ξεκάθαρη αρμοδιότητα της πρωτοβάθμιας αυτοδιοίκησης η διαχείριση των απορριμμάτων». Λίγο νωρίτερα η κα Καλογιάννη δεν είχε μεν διαφωνήσει για την αρμοδιότητα, αλλά είχε πει κάτι που μάλλον έπιασε «ακατατόπιστο» τον κ. Πατούλη: Η Περιφερειακή Αρχή της Ηπείρου ανέλαβε την πρωτοβουλία και καθιέρωσε, υπό καθεστώς ειλικρίνειας, σεβασμού και αλληλεγγύης, συνεχή και παραγωγική συνεργασία με τις δημοτικές αρχές και τους Φορείς Διαχείρισης Αστικών Αποβλήτων, γεγονός, που συνετέλεσε στην επίλυση, στο σωστό χρόνο και με ορθολογική τεκμηρίωση των χρονιζόντων, επί πολλών ετών, προβλημάτων». Κατά τα λοιπά, ο κ. Πατούλης έκανε τη συνηθισμένη του «λεζάντα» με αντικυβερνητικές δηλώσεις, λέγοντας ότι «δεν θα δεχθούμε ανέφικτους στόχους», εννοώντας τις ποσοτικές προβλέψεις της διαχείρισης (ανακύκλωση κ.λπ.), αλλά και ζητώντας να παραμείνει ουσιαστικά ανοιχτό το παράθυρο συνδιαχείρισης με την ιδιωτική πρωτοβουλία, ονομάζοντάς την κατά τον αγαπημένο του τρόπο «κοινωνία των πολιτών» και «παραγωγικούς φορείς».

«ΜΕΓΑΛΟΙ ΣΤΟΧΟΙ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΟΡΑΜΑΤΙΚΟΙ»

Μια ενδιάμεση απάντηση στον κ. Πατούλη όμως, ήρθε λίγο αργότερα, από το διευθυντή του ΦΟΔΣΑ Ζακύνθου και πρόεδρο του δικτύου ΦΟΔΣΑ, Θοδωρή Καρδάρη. Ο κ. Καρδάρης είπε ότι ναι μεν μπορεί να φαίνονται (και να είναι) μεγάλοι και ανέφικτοι οι στόχοι, αλλά το πρόβλημα δεν είναι δικό τους. «Κουβαλάνε την αποτυχία των προηγούμενων σχεδιασμών» είπε χαρακτηριστικά, οπότε, αναγκαστικά, «πρέπει να είναι οραματικοί». Ο κ. Καρδάρης πάντως επίσης τάχθηκε κατά της μεταφοράς των απορριμμάτων.

Αυτά συνέβησαν την πρώτη μέρα της συνόδου, η οποία συνεχίζεται σήμερα και ολοκληρώνεται αύριο, με περιοδεία στην πόλη και επίσκεψη στον ΧΥΤΑ Ελληνικού.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back