ΚΟΣΜΟΣ

Γ. Πριγκόζιν: «Δεν ήταν στόχος μας να ανατρέψουμε το καθεστώς»

Εικόνα του άρθρου Γ. Πριγκόζιν: «Δεν ήταν στόχος μας να ανατρέψουμε το καθεστώς»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 27/06/2023, 00:42
ΚΟΣΜΟΣ

Ο Γιεβγκένι Πριγκόζιν εμφανίστηκε για πρώτη φορά μετά την εγκατάλειψη της ένοπλης ανταρσίας του το βράδυ του Σαββάτου, εκδίδοντας μια 11λεπτη δήλωση στην οποία υπερασπίστηκε την εξέγερση της Βάγκνερ και αρνήθηκε ότι επεδίωξε να ανατρέψει τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ο Πριγκόζιν δήλωσε ότι η εξέγερση έδειξε ότι υπήρχαν «σοβαρά προβλήματα με την ασφάλεια σε ολόκληρη την επικράτεια της χώρας μας» και ότι «ήταν απαίτηση της κοινωνίας» λόγω των αποτυχιών της στρατιωτικής ηγεσίας της Ρωσίας στην εισβολή στην Ουκρανία.

«Δεν ήταν στόχος μας να ανατρέψουμε το καθεστώς», δήλωσε ο Prigozhin στο φωνητικό σημείωμα, το οποίο αναρτήθηκε στη σελίδα του Concord Group στο Telegram. Ήταν η πρώτη του δήλωση από το απόγευμα του Σαββάτου, όταν αναχώρησε από την πόλη Ροστόφ με τον μισθοφορικό στρατό του.

«Σταματήσαμε εκείνη τη στιγμή, όταν έγινε σαφές ότι θα χυθεί πολύ αίμα», συνέχισε, περιγράφοντας την πορεία μιας στρατιωτικής φάλαγγας που έφτασε σε απόσταση αναπνοής από τη Μόσχα.

Στη δήλωσή του, ο Πριγκόζιν δεν επιβεβαίωσε το πού βρίσκεται ή αν σκοπεύει να μετακομίσει στην Λευκορωσία στο πλαίσιο του διακανονισμού που διαπραγματεύτηκε με τον Λευκορώσο ηγέτη, Αλεξάντερ Λουκασένκο.

Ο Πριγκόζιν δήλωσε ότι τα στρατεύματά του θα αντισταθούν στην υπαγωγή τους στο ρωσικό υπουργείο Άμυνας, δεν θα υπογράψουν συμβόλαια και ότι μπορεί ακόμη και να επιτραπεί στην Βάγκνερ να συνεχίσει τις επιχειρήσεις του από τη Λευκορωσία, μια εξέλιξη που θα μπορούσε να αυξήσει την απειλή μιας επίθεσης στα βόρεια σύνορα της Ουκρανίας.

Ο ρωσικός ανεξάρτητος ειδησεογραφικός ιστότοπος Verstka δήλωσε σήμερα ότι είχε εντοπίσει αρκετές τοποθεσίες στη Λευκορωσία τις οποίες μπορεί η Βάγκνερ μπορεί να χρησιμοποιήσει προκειμένου να ανασυγκροτήσει τα στρατόπεδα εκπαίδευσης και να εγκαταστήσει επιχειρήσεις.

Αυτό θα ήταν μια εξαιρετική τροπή των γεγονότων για τον ηγέτη των παραστρατιωτικών, τον οποίο ο Πούτιν κατηγόρησε για «μαχαιριά στην πλάτη» μόλις πριν από δύο ημέρες. Αν και το Κρεμλίνο είχε εγγυηθεί την ασφαλή μετάβασή του στη Λευκορωσία, τα ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ο Πριγκόζιν βρισκόταν ακόμη υπό έρευνα για την πρόκληση ένοπλης εξέγερσης μόλις το πρωί της Δευτέρας.


Η Αμερική

Ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι οι ΗΠΑ δεν υποστηρίζουν καμία πλευρά στην εξέγερση, αφού ορισμένοι Ρώσοι αξιωματούχοι ισχυρίστηκαν ότι η Ουάσινγκτον προσπάθησε να εκμεταλλευτεί τις διαιρέσεις στη ρωσική κυβέρνηση.

«Ξεκαθαρίσαμε ότι δεν αναμιχθήκαμε. Δεν είχαμε καμία σχέση με αυτό», δήλωσε ο Μπάιντεν στα πρώτα του σχόλια για τη ματαιωμένη ανταρσία.

ΟΟ Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι οι ΗΠΑ συντονίστηκαν με τους «βασικούς συμμάχους» τους σχετικά με την αντίδραση σε ό,τι συνέβαινε, λέγοντας ότι ήταν «κρίσιμο» να βρίσκονται όλοι στην ίδια σελίδα.

«Βεβαιωθήκαμε ότι δεν δώσαμε στον Πούτιν καμία δικαιολογία για να κατηγορήσει τη Δύση και να κατηγορήσει το ΝΑΤΟ», είπε.

Νωρίτερα τη Δευτέρα, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι οι ρωσικές αρχές ερευνούν αν εμπλέκονται οι δυτικές ειδικές υπηρεσίες, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Tass.

Στην ομιλία του, ο Μπάιντεν πρόσθεσε ότι μίλησε με τον Ουκρανό ομόλογό του, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, και του είπε ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν το Κίεβο, ανεξάρτητα από το τι συνέβη στη Μόσχα.

Με πληροφορίες από BBC, The Guardian



ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back