Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Γ. Μουζάλας: «Όχι όλα καλά, αλλά τα καταφέρνουμε»

Εικόνα του άρθρου Γ. Μουζάλας: «Όχι όλα καλά, αλλά τα καταφέρνουμε»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 24/12/2016, 22:17
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Σε αναμονή της βελτίωσης των συνθηκών διαβίωσης των προσφύγων βρίσκεται το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής; όπως προέκυψε από την επίσκεψη του υπουργού Γιάννη Μουζάλα στα Γιάννενα. Στην περίπτωση των Ιωαννίνων, βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης σημαίνει δύο πράγματα: ολοκλήρωση της ανακατασκευής της πρώην παιδόπολης «Αγία Ελένη» και ανάπτυξη υποδομών στον καταυλισμό του Κατσικά.

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες έχει αναλάβει την πρώτη αποστολή και η μη κυβερνητική οργάνωση Oxfam τη δεύτερη. Η ανακατασκευή της πρώην παιδόπολης βρίσκεται σε εξέλιξη, με τις πρώτες εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για παράδοση του έργου στις αρχές της άνοιξης, ενώ ο καταυλισμός του Κατσικά έχει αρκετά θέματα να λύσει. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη το σχέδιο ενίσχυσης της ηλεκτροδότησης του καταυλισμού, όπου έχουν απομείνει 160 πρόσφυγες οι οποίοι ζουν κυρίως σε κοντέινερ. Όπως είπε και ο υπουργός, ο καταυλισμός του Κατσικά θα λειτουργεί για αρκετούς μήνες ακόμη.

Ωστόσο, ο κ. Μουζάλας διαβεβαίωσε ότι ο αριθμός των προσφύγων στο νομό δεν θα ξεπεράσει τους 1200 –κάπου τόσοι, και λίγο παραπάνω, βρίσκονται σήμερα σε διάφορες δομές φιλοξενίας και σε ξενοδοχεία. «Δεν είπαμε ότι τα κάναμε όλα καλά, αλλά τα καταφέρνουμε» δήλωσε ο υπουργός.

Από την τοποθέτηση του κ. Μουζάλα στον τοπικό Τύπο, δεν θα μπορούσε να λείψει η αναφορά του στην εκπαίδευση των παιδιών των προσφύγων, η οποία δεν προχωρά ιδιαίτερα γρήγορα. Ο υπουργός εκτίμησε ότι μέχρι το Πάσχα όλα τα παιδιά θα πηγαίνουν στο σχολείο. Σε αυτό το σημείο ζήτησε από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης να αναδεικνύουν και τα καλά παραδείγματα υποδοχής των προσφυγόπουλων.

Νωρίς το πρωί, βρέθηκε στην πρώην παιδόπολη, όπου είχε συνάντηση με τον δήμαρχο Ζίτσας Μιχάλη Πλιάκο και , ενώ αμέσως μετά πήγε στον Κατσικά. Εκεί το παρών έδωσαν, εκτός από τον συντονιστή του καταυλισμού Φίλιππα Φίλιο, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Μερόπη Τζούφη και Γιάννης Στέφος, ο δήμαρχος Ιωαννίνων Θωμάς Μπέγκας, ο αντιδήμαρχος Παντελής Κολόκας και η πρόεδρος του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Ηπείρου Κατερίνα Μιτοπούλου. Η επίσκεψη του υπουργού στις δομές των προσφύγων έγινε στο πλαίσιο ιδιωτικής του επίσκεψης στα Γιάννενα.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back