Oikonomou pisoi
ΕΛΛΑΔΑ

Ηλεκτρονική κάρτα για πρόσφυγες και μετανάστες

Εικόνα του άρθρου Ηλεκτρονική κάρτα για πρόσφυγες και μετανάστες
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 28/12/2016, 20:10
ΕΛΛΑΔΑ

Την αντικατάσταση της άδειας παραμονής των μεταναστών που ζουν στην Ελλάδα με ηλεκτρονική κάρτα προωθεί το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής από τον Απρίλιο του 2017.

Όπως ανακοίνωσε ο Γιάννης Μουζάλας σε σημερινή συνέντευξη Τύπου η κάρτα θα ενσωματώνει στοιχεία ταυτοποίησης και βιομετρικά δεδομένα και θα την παραλάβουν όσοι ανανεώσουν υπάρχουσαν άδεια παραμονής ή εκδώσουν για πρώτη φορά νέα. 

Παράλληλα ο κ. Μουζάλας ανακοίνωσε ότι το υπουργείο θα προχωρήσει μέχρι το Πάσχα σε πλήρη καταγραφή όλων των προσφύγων και μεταναστών που ζουν στη χώρα, προκειμένου αυτοί να εφοδιαστούν με ηλεκτρονικές ταυτότητες, στις οποίες θα καταγράφονται το νομικό καθεστώς τους και πληροφορίες για τον τόπο διαμονής τους.

Όσον αφορά με τη στέγαση των προσφύγων το χειμώνα ο κ. Μουζάλας τόνισε ότι στην ενδοχώρα δεν υπάρχει ούτε ένας πρόσφυγας που να μην μένει σε στεγασμένο χώρο και να μην έχει θέρμανση. Εξαίρεση αποτελούν 100 σκηνές της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ στο Ελληνικό, οι οποίες, όπως διευκρίνισε ο ίδιος, είναι χειμερινού τύπου, με θέρμανση. Ωστόσο, το Ελληνικό, παραδέχτηκε ο κ. Μουζάλας, «παραμένει υποχρέωση, στην οποία δεν έχουμε ανταποκριθεί, αλλά τουλάχιστον δεν μένει κανείς στο κρύο».

Ο υπουργός Μεταναστευτική Πολιτικής ανακοίνωσε επίσης ότι μέχρι τον Απρίλιο προγραμματίζεται η προκήρυξη 8.000 θέσεων φιλοξενίας σε διαμερίσματα, τις οποίες θα διαχειρίζεται η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Οι θέσεις αυτές θα προστεθούν στο πρόγραμμα των 20.000 ατόμων που υλοποιεί η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ.


ΑΣΥΝΟΔΕΥΤΑ ΠΑΙΔΙΑ

Σχετικά με τα ασυνόδευτα παιδιά ο κ. Μουζάλας επανέλαβε ότι «το θέμα παραμένει μεγάλη αδυναμία», ωστόσο δημιουργούνται πάνω από 100 νέες θέσεις το μήνα. Ο κ. Μουζάλας εκτίμησε ότι ως το Πάσχα το ζήτημα θα έχει τακτοποιηθεί.

Εξάλλου, το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής προγραμματίζει μέχρι τον ερχόμενο Μάρτιο να καταργήσει το συσσίτιο στις δομές φιλοξενίας, να εγκαταστήσει κουζίνες σε κάθε σπίτι και να παρέχει μετρητά στους διαμένοντες στις δομές. Το πρόγραμμα διανομής μετρητών «θα πρέπει να έρθει σε αρμονία με τις εθνικές πολιτικές, για παράδειγμα τα μετρητά δεν μπορούν να υπερβαίνουν ανά οικογένεια το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα που ισχύει για τους Έλληνες», όπως παρατήρησε ο υπουργός.

 

ΝΕΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ: ΟΙ ΑΣΥΝΟΔΕΥΤΕΣ… ΝΥΦΕΣ

Ο κ. Μουζάλας περιέγραψε ένα νέο φαινόμενο που εμφανίζεται στην Ελλάδα, τις «ασυνόδευτες νύφες», όπως το χαρακτήρισε. Πρόκειται για ανήλικα κορίτσια που έχουν παντρευτεί ενήλικους πρόσφυγες και μετανάστες. Τα ζευγάρια αυτά δεν γίνονται δεκτά από άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης «γιατί ο γάμος τους δεν αναγνωρίζεται». 

Εξαίρεση αποτελεί η Ιρλανδία, όπου τους δέχονται «αλλά λένε ότι ο άνδρας θα πρέπει να περάσει δικαστήριο για βιασμό γιατί η γυναίκα είναι ανήλικη». Την ίδια ώρα τα κορίτσια δεν μπορούν να γίνουν δεκτά ούτε ως ασυνόδευτα ανήλικα, γιατί έφτασαν στην Ελλάδα συνοδευόμενες από τον άνδρα τους. 

Σήμερα υπάρχουν 70 τέτοιες περιπτώσεις στην Ελλάδα. Όπως σχολίασε ο κ. Μουζάλας, «στην Ευρώπη το ίδιο που χρησιμοποιούν σαν πρόσχημα για να μην πάρουν το ζευγάρι, το χρησιμοποιούν σαν πρόσχημα για να μην δεχτούν ούτε την κοπέλα. Έχει φοβερή πολυπλοκότητα το θέμα αυτό και είναι απίστευτο το πώς τα πολιτισμικά μας μοντέλα μπλέκονται».


ΤΟ ΑΣΥΛΟ

Ο κ. Μουζάλας παραδέχτηκε ότι το άσυλο «παραμένει η αχίλλειος πτέρνα μας», καθώς «είμαστε πίσω από τις ανάγκες και προσπαθούμε πολύ με προσλήψεις και νέους μηχανισμούς να καλύψουμε τις ανάγκες». Ωστόσο, εξήγησε ότι η κυβέρνηση παρέλαβε μια Υπηρεσία Ασύλου με 213 υπαλλήλους, οι οποίοι σήμερα ανέρχονται σε 617, ενώ οι χειριστές ασύλου από τις 10 Ιανουαρίου θα ανέρχονται σε 100.

Καθυστερήσεις εντοπίζει ο κ. Μουζάλας και στις δευτεροβάθμιες επιτροπές ασύλου, οι οποίες έχουν αυξηθεί από 7 σε 14. «Χρειάζεται χρόνος μέχρι να ομογενοποιηθούν και να αρχίσουν να δουλεύουν. Αποδεχόμαστε ότι υπάρχουν δυσκολίες. Είμαστε πίσω από τις ανάγκες και πρέπει να δούμε αν θα χρειαστεί να δημιουργηθούν και άλλες επιτροπές», συμπλήρωσε.

 

ΕΛΕΓΧΟΣ ΕΠΙΔΗΜΙΩΝ

Στον τομέα της υγείας ο υπουργός σχολίασε ότι «έχουν γίνει τεράστια βήματα», το κυριότερο από τα οποία είναι «ότι έχουμε εμβολιάσει όλα τα παιδιά και συνεχίζεται ο δεύτερος και τρίτος γύρος των εμβολιασμών». Επίσης, τους τελευταίους μήνες «γίνεται εβδομαδιαίος έλεγχος, όπου υπάρχουν πρόσφυγες και μετανάστες, ώστε να προλάβουμε πιθανές επιδημίες και αρρώστιες».

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back